Ekkerøya
Ekkerøya är en cirka 5,5 kilometer lång och 1,5 kilometer bred "skoformad" halvö i nordligaste Norge, förbunden med fastlandet via en smal landremsa cirka 15 kilometer öster om Vadsø. Berggrunden utgörs av sandsten men även andra sedimentära bergarter förekommer, som bedöms avsatta för 500-600 miljoner år sedan. Halvön avgränsas mot havet av mestadels smala sandstränder.
Historik
De 900 år gamla vikingatidsgravarna på Ekkerøya stammar antagligen från en handelsstation belägen långt upp i nordost från den fasta norska bebyggelsen och den är bland de östligaste spåren av norsk bosättning från denna tiden[1]. Från 1500-talet och fram till omkring 1960 hade halvön en stabil bosättning, men i och med att ekonomiska grunden för fiske och fiskindustri försämrades och ersättningsnäringar saknades skedde en avfolkning.
Under andra världskriget byggde tyskarna bunkrar och ammunitionsförråd i berget Sandflåget och rester av det finns kvar 2018.
Ekkerøy fiskeläge
Ekkerøy är ett litet fiskeläge på halvön med färre än 50 fastboende där turism, särskilt fågelskådare, utgör en inkomstkälla och sysselsättningen i övrigt är väsentligen arbetspendling till Vadsø. I samhället finns en sommaröppen museianläggning bestående av en lanthandel (numera sommarkafé), fiskebodar som bland annat varit räkkokeri, trankokeri och en mindre fågelutställning[2].
I Ekkerøy ligger museigården Kjeldsenbruket.
Ekkerøya naturreservat
År 1983 avsattes de sydöstra, östra och delar av de nordliga sandiga strandremsorna och fågelfjället till naturreservat[3]. Det kom att omfatta 160 hektar varav 70 hektar land för att skydda dels fågelfjället men även växtbiotopen där praktnejlika ingår, som i Norge enbart finns i östra Finnmark. Övriga floran är den gängse för området inklusive förekomst av fjällsippa, fjällglim och hjortron. På fågelfjället dominerar tretåig mås med mer än 20 000 häckande par 1979[4]. Alförrädare övervintrar i vattnen och även en del icke häckande exemplar finns kvar över somrarna. Långflyttaren kustlabb häckar i området och är en predator på den tretåiga måsen. Riklig förekomst av vadare finns inom naturreservatet och dess omgivningar och inkluderar bland andra strandskata, roskarl och brushane.
Referenser
- ^ Askheim, Svein. ”Ekkerøy” (på norska). Store norske leksikon. Norska universitet m. fl. https://snl.no/Ekker%C3%B8y. Läst 11 november 2018.
- ^ ”Kjeldsenbruket” (på norska). Varanger museum. http://www.varangermuseum.no/besok-oss/besokssteder/kjeldsenbruket/. Läst 11 november 2018.
- ^ ”Forskrift om fredning for Ekkerøya naturreservat, Vadsø kommune, Finnmark” (på norska). Miljøverndepartementet, Oslo, Norge. https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1983-01-28-122. Läst 11 november 2018.
- ^ ”Ekkerøya naturreservat” (på norska). Fylkesmannen i Finnmark, Norge. https://faktaark.naturbase.no/?id=VV00000058. Läst 11 november 2018.
Bilder från Ekkerøya
- Ekkerøya.
- Strand på Ekkerøya.
- Fågelfjället med tretåig mås på Ekkerøya.
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Johannes Grødem, Licens: CC BY-SA 3.0
View of the bird colonies with black-legged kittiwakes on the south side of the island of Ekkerøy.
Författare/Upphovsman: magnethy, Licens: CC BY 2.0
The village Ekkerøy in Vadsø, Finnmark, Norway
Författare/Upphovsman: Johannes Grødem, Licens: CC BY-SA 3.0
View of the beach on the south-west side of the island of Ekkerøy.
Coat of arms of the Norwegian municipality of Vadsø, Finnmark.