Eiscat Svalbard Radar

Eiscat Svalbard Radar
De båda Eiscat-antennerna
TypForskningsstation
Syfte/fokusPolarforskning
Betjänad regionArktis, Nordkalotten
ModerorganisationEiscat
Anmärkning(ar)Adress: Breinosa
Gruve 7-veien
Longyearbyen
Svalbard
Eiscat Svalbard Radar.

Eiscat Svalbard Radar (ESR) är en forskningsanläggning som ägs och drivs av Eiscat, en internationell vetenskaplig organisation med flera radaranläggningar på Nordkalotten och Svalbard. ESR, som blev färdig 1996, är den nyaste av Eiscats forskningsanläggningar.

Placering och utformning

Anläggningen är placerad på Gruve 7 ovanför Adventdalen utanför Longyearbyen på Svalbard. Placeringen (78°09’11″N 16°01’44″E) nära Nordpolen ger anläggningen unika förutsättningar för norrskensforskning. På grund av polarnatten, som sträcker sig mellan oktober och februari, är säsongen för norrsken och därmed forskning väldigt lång.

Anläggningen består av två radarantenner, en fullt styrbar parabolisk antenn med en diameter på 32 m och en fast parabolisk antenn med en diameter på 42 m. Sändning frekvensen är 498,0–502,0 MHz och den teoretiska maxeffekten är 1 MW.[1] ESR är helt fristående från Eiscats fastlandssystem.

Historia

Eiscat Svalbard Radar invigdes i augusti 1996 i Longyearbyen. 200 gäster från 12 länder var inbjudna. Norges utbildnings-, vetenskaps- och kyrkominister, Reidar Sandal, öppnade officiellt anläggningen genom att sätta den enda antennen (den andra antennen byggdes för senare) i rörelse och starta en radarkörning.

I april 1996 blev Japan en fullvärdig medlem av Eiscat, vilket gjorde att nya tekniska förbättringar av ESR blev möjliga. Bland annat kunde den andra antennen byggas (den blev klar 1999) och maxeffekten kunde utökas till 1 MW. Förändringarna gjorde anläggningen kunder erbjuda ännu bättre forskningsmöjligheter.[2]

Källor

Noter

  1. ^ ”EISCAT Technical specifications”. https://eiscat.se/scientist/document/technical-specifications/. Läst 7 juli 2022. 
  2. ^ ”EISCAT Annual Report 1996-1997”. https://eiscat.se/wp-content/uploads/2018/02/Annual%20Report%201996-1997%20200dpi%20ocr.pdf. Läst 7 juli 2022. 

Media som används på denna webbplats

Prins-karls-forrland pho.jpg
Författare/Upphovsman: Per Harald Olsen – User Perhols on no.wikipedia, Licens: CC BY 2.5
Паўночная ўскраіна Прынца Карла Форланда, Шпіцберген.
EISCAT Svalbard Radar.jpg
(c) I, Togr, CC BY-SA 3.0
EISCAT Svalbard Radar
Kjell henriksen observatory.jpg
Författare/Upphovsman: Hylgeriak / Wikipedia, Licens: CC BY-SA 3.0
Kjell Henriksen Observatory, Svalbard
Polarforskningssekretariatet IMG 2546 Oden.jpg
Författare/Upphovsman: Bjoertvedt, Licens: CC BY-SA 3.0
Icebreaker Oden (Sweden) in Advent Fiord, by Longyearbyen, Svalbard.