David Klöcker Ehrenstrahl

David Klöcker Ehrenstrahl
Självporträtt med allegorier.
FödelsenamnDavid Klöcker Ehrenstrahl
Född25 april 1628
Hamburg, Tyskland
Död23 oktober 1698 (70 år)
Stockholm, Sverige
BegravningsplatsStorkyrkan
NationalitetSverige Svensk
Konstnärskap
FältMåleri
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

David Klöcker Ehrenstrahl, före adlandet 1677 Klöcker, döpt 27 april 1628 i Hamburg,[1] död 23 oktober 1698 i Stockholm, var en svensk konstnär. Han har fått hedersnamnet "den svenska målarkonstens fader".

Biografi

Ehrenstrahl deltog 1646–1648 som skrivare vid svenska fredskansliet i Osnabrück, studerade 1648 hos djurmålaren Juriaen Jacobsz i Hamburg och reste 1651 till Sverige på uppdrag av Carl Gustaf Wrangel, som erbjöd honom arbete och utbildning på Skokloster slott. En bild av Wrangels barn från 1651 är hans tidigaste kända arbete, och finns liksom en målning av Carl Gustaf Wrangel till häst från 1652 på Skokloster. Från 1652 stammar även en målning av en tartar i röd jacka och ett porträtt av Wrangels hovnarr Hasenberg, båda idag på Nationalmuseum. 1653 kom Ehrenstrahl i tjänst hos änkedrottning Maria Eleonora, som troligen bekostade den europeiska studieresa som Ehrenstrahl påbörjade 1655.[2]

Efter två års uppehåll i Venedig begav sig Ehrenstrahl till Rom, där han uppehöll sig ett par år och omhändertogs av kardinalen, lantgreven av Hessen. Här förvärvade Ehrenstrahl sin kännedom om Italiens 1500- och 1600-talskonst och utvecklades, möjligen under ledning av Pietro da Cortona, till en rutinerad dekorationsmålare av utpräglad barocktyp. 1659 hemkallades Ehrenstrahl av Karl X Gustav för att tillträda befattningen som hovmålare, men tog god tid på sig med återfärden som 1660 gick över Paris, där han tog starka och varaktiga intryck av Charles Le Brun, som just detta år introducerats vid hovet och fått ett alltmer ökat inflytande, samt över London, där han tog tydliga influenser av Karl II:s porträttmålare Sir Peter Lely. 1661 var Ehrenstrahl slutligen hemma i Sverige där han utnämndes till hovkonterfejare.[2]

Som sådan uppbar han en årlig lön på 600 daler silvermynt. Ehrenstrahl överhopades med uppdrag och beställningar och var tvungen att skaffa sig medhjälpare, varför han slutligen endast gjorde mindre retuscher på de arbeten som lämnade hans ateljé. Han adlades 1674 och utnämndes 1690 till hovintendent.

Ehrenstrahls plafond i lanternintaket för trapphuset, Drottningholms slott.

Ehrenstrahl stödde även på olika sätt Erik Dahlbergh i hans verk Suecia antiqua et hodierna.[1]

Bland Ehrenstrahls bästa målningar brukar nämnas den imponerande plafonden i Riddarhuspalatsets samlingssal, där han framställde moder Svea omgiven av dygderna. På Drottningholm och Gripsholm målade Ehrenstrahl också flera plafonder samt stora väggstycken med allegoriska motiv. I Storkyrkan i Stockholm finns de två jättedukarna Korsfästelsen och Yttersta domen, målade på 1690-talet för kapellet i den senare nedbrunna kungaborgen Tre kronor. Ehrenstrahl utförde även en mängd förlageteckningar för kopparstick. Mest känd är den karusellsvit som återger festligheterna vid Karl XI:s trontillträde 1672. Därutöver gjorde Ehrenstrahl utkast till några av illustrationerna i Karl X Gustavs historia av Samuel von Pufendorf.[2] År 2000 gav Postverket ut Sveriges hittills största frimärke, som också blev den polsk-svenske gravören Czesław Słanias 1000:e frimärke, Svenska konungars berömliga bedrifter av Ehrenstrahl.

Många av Ehrenstrahls mera genremässigt hållna tavlor visar större "friskhet", till exempel gruppen Brunnsmästaren i Medevi och hans söner (Gripsholms slott) samt Neger med papegojor och markattor (Nationalmuseum).[3] Han har dessutom gjort porträtt av bland andra Karl XI, Erik Dahlbergh, Georg Stiernhielm samt Agneta Horn (Sätuna säteri). Ehrenstrahl är även representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum,[4] Nordiska museet,[5] Uppsala universitetsbibliotek,[6] Lunds universitetsbibliotek,[7] Hallwylska museet,[8] Norrköpings konstmuseum [9] och Malmö konstmuseum. Ett porträtt av Karl XI utfört av Ehrenstrahl finns på Militärsällskapet i Stockholm.

Den djupsinniga symboliken i Ehresntrahls stora dukar och plafonder har han själv tolkat i en katalogartad skrift 1694. Han utgav också för sina elever Kort handledning i målarkonsten, vilket är Sveriges första konstteoretiska skrift.

Bland Ehrenstrahls många elever kan nämnas David von Kraft, Mikael Dahl, Jacob Clopmeyer, Kaspar Kenckel, Hans Georg Müller, David Richter den äldre, Daniel Stahl, Kristoffer Thomas, Kristian von Thun, miniatyristen Eric Utterhielm samt dottern Anna Maria Ehrenstrahl. Ehrenstrahl var även lärare till förnäma damer som Aurora och Amalia Wihelmina von Königsmarck.[2]

Ehrenstrahl uppförde det Ehrenstrahlska husetSvartmangatan 22 i Gamla stan 1666.[10]

Ehrenstrahlsvägen i Södra Ängby, Stockholm är troligen uppkallad efter David Klöcker Ehrenstrahl.

Familj

Ehrenstrahls far vid namn Klöker var skräddare i Hamburg och modern uppges ha hetat Otman (Othman). Sköldebrevets uppgift att han tillhört en tysk adlig ätt är obevisad. Han var gift två gånger. Första hustrun, Maria Momma var född i Amsterdam och dotter till Willem Momma och brorsdotter till Abraham Momma, adlad Reenstierna. I det äktenskapet föddes hans enda barn, Anna Maria Ehrenstrahl. Ehrenstrahls andra hustru var Emerentia Baumann. Hans styvson i det giftet, Frans Joachim Ehrenstrahl, adopterades på styvfaderns adliga namn och nummer och genom honom fortlevde ätten på svärdssidan till 1814. David Ehrenstrahl var morbror till David von Krafft.[1]

Bildgalleri

Med årtal

Utan årtal

Se även

Referenser

Tryckta källor

Noter

Vidare läsning

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Frerdik Villhelm av Brandenburg.jpg
Troligen David Klöcker Ehrenstrahl, eller i hans art. Har tillhört Björnsnäs herrgård, Östergötland.
Porträtt av ryttare, kungaporträtt, olja på duk - Skoklosters slott - 30793.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Porträtt av ryttare, kungaporträtt, olja på duk.
Nyckelord: Ryttare, Målning, Porträtt, Häst
Anders Nordenhielm, 1633-1694 (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 15658.tif
Avbildad i blå rock och brun kappa. Midjebild huvud från vänster.
Christina Piper, David Klöcker Ehrenstrahl.png
Författare/Upphovsman: David Klöcker Ehrenstrahl, Licens: CC0
Grevinnan Christina Piper som ung. Målning av David Klöcker Ehrenstrahl.
Porträtt, Karl X Gustav - Skoklosters slott - 42216.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Porträtt, Karl X Gustav, SKO 11310
Nyckelord: Kungar, Karl X Gustav, Porträtt, Hjälm, Krona, Huvudbonader, Ehrenstrahl, Målning, Föremålsbild, Man, Stormaktstiden, Mustasch
Drottningholms slott trapphus 2011z.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Drottningholms slott huvudtrappa, lanternin, plafond av David Klöcker Ehrenstrahl. David Klöcker Ehrenstrahls plafondmålning högst upp i den krönande lanterninen med Hedvig Eleonoras (HE) ljusomstrålande monogram, som kröns av Apollo och Minerva.
Karl XI (1655-1697), konung av Sverige.png
Kung Karl XI av Sverige (1655-1697).
Bengt Gabrielsson Oxenstierna af Korsholm och Wasa, 1623-1702.jpg
Författare/Upphovsman: David Klöcker Ehrenstrahl, Licens: CC BY-SA 4.0
Greve Bengt Gabrielsson Oxenstierna af Korsholm och Wasa. Porträtt från 1690 av David Klöcker Ehrenstrahl.
Black Cocks at Ground (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 21912.tif
Det här är denna allra första kända landskapsmålning där en svensk konstnär skildrat sin upplevelse av den svenska naturen. Det är en tidig morgon i mitten av april och i det lätta diset framträder ett omisskännligt mellansvenskt insjölandskap. Granar och enar skjuter upp i terrängen, marken skiftar av renlav och mossa, och i mellangrunden flankeras utsikten av tall och björk. Men framför den rofyllda utsikten händer också någonting mycket dramatiskt – konstnären har här fångat ett storslaget orrspel som tilldrog sig mitt i den svenska naturen – någonstans utanför Kungsör – våren 1675.

Ehrenstrahl var den ledande svenske konstnären under slutet av 1600-talet, flitigt anlitad av kungahuset. Bland de målningar som han utförde vid sidan av kungliga allegorier och porträtt av den svenska stormaktens elit, intar realistiska skildringar av allehanda djur en framträdande plats. I dessa framställningar av jakter, fåglar och ekorrar skymtar ibland den svenska naturen fram i bakgrunderna. Men i den här målningen har landskapet vuxit ut från en antydd fond till att bli en oupplöslig del av själva huvudmotivet.

Den som idag står inför målningen och ser på landskapet och orrarna är inte ensam – dold i en riskoja i förgrunden skymtar ytterligare en åskådare av dramat. Vid sidan av oss moderna betraktare spanar en blick från 1600-talet fortfarande ut i det disiga aprillandskapet – den ursprungliga blicken in i detta första svenska landskap är för evigt manifesterad i målningen.
Porträtt på barn från 1651 - Skoklosters slott - 13559.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Porträtt på barn från 1651.
Nyckelord: Konst, Barn, Målning, Föremålsbild
Björnjakt (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 177393.tif
En mörkbrun björn kämpar med fyra hundar. En stor vit och rödbrun hund till höger har fått ett bett i björnens bakdel, medan en annan ljus hund till vänster gripit tag i björnens skuldra. Björnen i sin tur har fått struptag på en brunsvart hund med vit bringa och vita tassar samt faller över en annan hund. Hundarna bära halsband. Till vänster ett skogsparti med klippa i bakgrunden; ur skogen komma två jägare med spjut. De äro iförda gråbruna hattar och dräkter. I bakgrunden till höger utblick över landskap med skog och höjder. Himmeln skiftande skär till gråblå.
Carl Piper.jpg
Carl Piper (1647-1716). Kopia av D.Kock efter original av D.K.Ehrenstrahl.
Nils Bielke.jpg
Greven och fältmarskalken Nils Bielke, 1644-1716
Karl XIs kröning.jpg
Författare/Upphovsman: Nationalmuseum, Licens: CC BY-SA 4.0
Karl XI:s kröning i Uppsala Domkyrka den 28 september 1675. Målning av David Klöcker Ehrenstrahl, tuillhör Nationalmuseum med inventarienummer: NMDrh 180.

Målningens beskrivning som följer;

Interiör från Uppsala domkyrka den 28 september 1675. Något til vänster synes konung Karl XI sittande, närmast i fas, på silvertronen med konungens namnchiffer med ett blått, guldbroderat standar vid sin sida och en tronhimmel över sig. Han är iklädd vit guldbroderad dräkt, vita benkläder, blå guldstickad hermelinsfodrad mantel, hermelinskrage och spetskrage. Till vänster om honom står riksdrotsen Per Brahe och till höger ärkebiskop Laurentius Stigzelius, vilka hålla kronan över konungens huvud. Drotsen är, liksom övriga riksråd, iklädd röd hermelinsfodrad riksrådsmantel, ärkebiskopen är iförd svart dräkt och guldbroderad mantel. På bägge sidor om tronen stå riksråd, bland dem Axel Sparre, som står invid ett bord med duk av guldbrokad och häller spiran. Till höger och till vänster i förgurnden biskopar i guldbroderade mantlar, längst till högr en grupp personer, däribland ett par präster i svarta dräkter, en delvis skymd man, som håller upp en lista med namn på de avbildade samt konstnärens självporträtt. På golvet i förgrunden turkiska mattor. Till vänster läktare, klädda med vävda tapeter och blåa tygstycken med guldfransar samt åskådare. I egen läktare längst till vänster änkedrottningen. I bakgrunden bakom korskranket åskådare och kyrkans arkitektur i ljus ton. På läktaren under det stora rosettfönstret skymtar kör och musikkår.
David Klöcker Ehrenstrahl NM Nn 78 IMG 0777 Carl XI.jpg
Författare/Upphovsman: Bjoertvedt, Licens: CC BY-SA 4.0
Painting by the royal painter David Klöcker Ehrenstrahl , depicting the Young King Carl XI of Sweden. Collection of the National Museum (Stockholm), located in Läckö Castle, Sweden.
Stående man (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 73590.tif
Medelålders. Knäbild stående, face huvud höger, kropp vänster. Håller vänster behandskade hand mot höften och en kommandostav stödd mot en klippspets i höger. Mörk- brun allongeperuk, mörkblå ögon. Iklädd vit lindhalsduk, svart bröstharnesk med bruna remmar, älghudskyller samt värja. I bakgrunden till vänster en brant klippvägg samt till höger landskap med mörk blå till gråviolett himmel.
Familjeporträtt, Karl XI, Ehrenstrahl, 1690-tal - Livrustkammaren - 89010.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Familjeporträtt, Karl XI, Ehrenstrahl, 1690-tal
Nyckelord: Karl XI, Kungligheter, Familj, Barocken, Målning, Föremålsbild, Stormaktstiden
Ehrenstrahl self-portrait 1600s.JPG
Författare/Upphovsman: David Klöcker Ehrenstrahl , Licens: CC BY-SA 3.0
Konstnären själv i mitten med allongeperuk, med krita håller han på att skissa upp ett nytt motiv på duken i bildkanten. På hans vänstra sida står Pictura (Måleriet) med blottat bröst som en anspelning på målarkonstens fruktbarhet; med ena handen sträcker hon fram palett och penslar till konstnären, den andra handen på hans axel som uppmuntran till nya verk. På hans högra sida står Inventio (Fantasin) i en huvudbonad med vingar som symboliserar konstnärskapets upphöjda strävan; hon håller fram ett papper med text på latin som beskriver en hovmålares uppgift: "Att måla majestäternas odödliga berömmelse". Tavlan är förmodligen beställd av Hedvig Eleonora, åtminstone har den hängt i hennes audiensrum på Drottningholm.
Georg Stiernhielm, 1598-1672.jpg
Georg Stiernhielm porträtterad 1663 av sv:David Klöcker Ehrenstrahl.
White Squirrel in a Landscape (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 22284.tif
Den 27 juli 1696 blev denna albinoekorre levande förd till Karl XI. Kungen roades och gav sin hovmålare i uppdrag att avbilda det ovanliga djuret. Ehrenstrahls djurmålningar speglar ofta tidens fascination för det exotiska eller avvikande – papegojor och isbjörnar varvas med gigantiska älgar eller missbildade hundar. Det var alltså inte bara kungligheter som förevigades av Ehrenstrahls pensel. Här sitter nu den kuriösa ekorren med sin vita päls och röda ögon och knaprar på en nöt i evigheten.
Carolus Carlsson Cederström.jpg
Biskop Carolus Carlsson (Cederström) 1642-1708, avportyrätterad av David Klöcker Ehrenstrahl. Har tillhört Familjen Cederström, Beatelunds och Rikstens fideikommiss, Södermanland.
Potrträtt. barn. Maria Elisabeth Stenbock - Skoklosters slott - 30683.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Potrträtt. barn. Maria Elisabeth Stenbock.
Greve Nils Nilsson Brahe porträtt av Ehrenstrahl.jpg
Greve Nils Nilsson Brahe porträtt av Ehrenstrahl
Ulrika Eleonora of Sweden Ehrenstrahl 1686.jpg
Ulrika Eleonora (1656-1693). In her hand she is holding a spruce shoot, an allegory for growth; at the time she was pregnant with her first child Karl Gustaf.