E20

E20
Från väst till ost: Shannon AirportLimerickDublinLiverpoolManchesterLeedsHullEsbjergOdenseKöpenhamnMalmöHalmstadGöteborgSkaraÖrebroEskilstunaStockholmTallinnNarvaSt Petersburg
(c) Mr M Evison, CC BY-SA 2.0
E20 utanför Calderdale, öster om Manchester.
Stora Bältbron.
Öresundsbron.
E20 över Öresundsbron.
E20 och E6 går tillsammans utanför Åkarp.
Vy över Olskroksmotet söderifrån i Göteborg. Här möts E6 (norrifrån) med E20 (österifrån) för att gemensamt fortsätta vidare söderut till Malmö.
E20 viker av till vänster från E6 i Olskroksmotet i Göteborg efter att ha gått gemensamt med E6 från Malmö (observera att viss ombyggnad skett efter att detta fotot togs år 2006).
E20 mellan Floda och Alingsås. Delar av denna sträcka hade tidigare mötesseparerade körbanor men korsningar i plan och var tillåtna för fotgängare och långsamtgående fordon. Sträckan har sedan 2O21 motorvägsstandard.[1]
Gränsbron mellan Estland (vänster) och Ryssland.

E20 eller Europaväg 20 är en europaväg som går mellan Shannon AirportIrland och Sankt Petersburg i Ryssland. Längs sträckan passeras Storbritannien, Danmark, Sverige och Estland. E20 är 1 880 km lång, varav 770 km i Sverige.

Sträckning och standard

Från väst till öst: Shannon AirportLimerickDublin(färja Irland–Storbritannien)LiverpoolManchesterLeedsHull(havsavbrott Storbritannien–Danmark)EsbjergOdenseKöpenhamn(gränsen mellan Danmark och Sverige)MalmöHelsingborgHalmstadGöteborgVårgårdaSkaraMariestadÖrebroArbogaEskilstunaSödertäljeStockholm(havsavbrott Sverige–Estland)TallinnNarva(gräns Estland–Ryssland)St Petersburg

I Storbritannien, Danmark och Sverige är avfarterna från motorvägssträckorna numrerade, se respektive motorvägsartikel.

Irland

Europaväg 20 har sin västra ändpunkt vid Shannon AirportIrlands västkust och följer vägarna N19 och N18 till Limerick. Mellan Limerick och Dublin heter vägen N7 respektive M7, det senare på sträckor som är motorväg. Sträckan på Irland är 220 km, varav cirka 60 km motorväg. Europavägar skyltas på Irland.

Storbritannien

Mellan Liverpool och Hull utgörs E20 av motorvägen M62. Sträckan i landet är 210 km, varav 170 km motorväg, och resten stadsgata och landsväg. I Storbritannien skyltas inte europavägar.

För att ta sig med bil från Hull till Esbjerg behövs en färja, men det går sedan länge ingen sådan färja. Ett alternativ var färjan Harwich–Esbjerg, som dock lades ned september 2014. Det finns också en ren lastbilsfärja, Immingham (Grimsby)–Esbjerg (med DFDS) som dock ej tar privatpassagerare[2]. Immingham ligger ca 50 km från Hull. Eller så kan man åka från Hull till holländska hamnar, med strax över 700 km till Esbjerg.

Danmark

Genom Danmark utgör E20 en viktig öst-västlig länk som förbinder öar och fastland med varandra. Mellan Jylland och Fyn går vägen på Lilla Bältbron, mellan Fyn och SjällandStora Bältbron, mellan Själland och AmagerKalvebodbroerne och så slutligen Öresundsförbindelsen som förbinder Amager med Skåne. Hela sträckan mellan Esbjerg och Sverige är motorväg, längd 310 km.

Sverige

I Sverige går E20 från Öresundsbron och Malmö till Stockholm via Göteborg, totalt 770 km. Således går inte E20 raka vägen mellan Malmö och Stockholm, utan tar en ganska ordentlig omväg. Trafikanter från Malmö till Stockholm brukar istället välja E4 delen HelsingborgStockholm via Jönköping. Det blir 140 km kortare och har betydligt högre vägstandard då det är motorväg/motortrafikled hela vägen, vilket det inte blir med E20. E20 är motorväg längs en betydande del av sträckan inom Sverige. Närmare bestämt är det motorväg ÖresundsbronVårgårda (förutom genom Alingsås), förbi Götene, VretstorpArboga och EskilstunaStockholm.

Den sista biten av E20 i Sverige till Värtahamnen där färjelinjen Stockholm–Tallinn avgår, går via Essingeleden och Norra Länken i Stockholm. Färjan har en avgång varannan dag per riktning med en restid på 16 timmar, med rederiet Tallink (år 2022).

Estland

Vägen följer finska vikens södra kust från Tallinn till Sankt Petersburg. Vägen har även nationellt nummer 1 i Estland. Sträckan från Tallinn och 70 km österut är fyrfältsväg som ser ut som en motorväg, fast med korsningar i plan. Resten av sträckan till Sankt Petersburg är vanlig landsväg. Sträckan i Estland och Ryssland är 360 km. Vid Narva ligger gränsövergången.

Ryssland

På rysk sida är trafiktätheten inte så hög eftersom bilägandet inte är så högt bland allmänheten.[källa behövs] Vägen har även nationellt nummer M11 i Ryssland. I staden Sankt Petersburg (som endast skyltas Санкт-Петербург) är dock trafiktätheten hög.

Till Ryssland krävs visum för EU-medborgare. Gränskontrollen som är överbelastad på ryska sidan är ett mycket större hinder än vägkvaliteten. Man måste sedan 2011 boka tid för gränspassage[3]. Detta minskar väntetiden, men är ofta ändå flera timmar. Tidigare har väntetiden, åtminstone för lastbilar, varit flera dagar ibland.

Anslutningar

E20 korsar eller ansluter till andra europavägar enligt följande:

 

Alternativa vägar

Om man ska åka mellan brittiska öarna till Köpenhamn eller Sverige, kan det rekommenderas att man åker via Nederländerna och Tyskland, eftersom det inte finns någon färja mellan Hull och Esbjerg, och alternativ färja till Esbjerg går sällan.

Mellan brittiska öarna och Estland/Ryssland är det bättre att åka via Tyskland/Polen, med E30 som huvudsträcka.

Mellan Öresundsregionen och Stockholm gäller E4 som bästa väg.

Historia

E20 började skyltas i Norden år 1992 (fortfarande inte i Storbritannien). Innan dess hade sträckan Esbjerg–Malmö namnet E66, Malmö–Göteborg endast E6 och Göteborg–Stockholm kallades E3. År 1992 hade vägen fem havsavbrott eller färjor, eftersom Stora Bält och Öresund inte hade fasta förbindelser. Hösten/vintern/våren 1999–2000 var det avbrott Köpenhamn–Malmö eftersom färjan Dragør–Limhamn lagts ner inför Öresundsbrons öppnande. Enda alternativ för bilar var Helsingör–Helsingborg.

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Vänster - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
M62 motorway, Calderdale.jpg
(c) Mr M Evison, CC BY-SA 2.0
The w:M62 motorway in w:Calderdale, Northern England.
Höger - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
0 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
2 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Narva River in Narva, 2011-07.jpg
Narva River in Narva. Border of Estonia and Russia.
Öresund bridge.JPG
Författare/Upphovsman: Marcus Bengtsson, Licens: CC BY-SA 3.0
The Öresund Bridge from underneath
E20 between Floda and Alingsas.JPG
Europaväg 20 mellan Floda och Alingsås i Sverige. Här ses avfarten till Norsesund, Ingared och Hemsjö, vilken ligger i Alingsås kommun, Västergötland, Västra Götalands län, Sverige.
Foto av Sebbe (sv:User:Sebbe).
E6-E20 Olskroksmotet in Gothenburg.png
Författare/Upphovsman: WSP Trafik, Licens: CC BY-SA 4.0
View in northern direction over Olskroksmotet interchange, where European routes E6, E20 and local streets meets each other. The railways Västkustbanan and Västra Stambanan pass over the motorways (Västkustbanan in the foreground and Västra Stambanan in the background).
Oeresund Bridge.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
E - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
E6 and E20 at Trafikplats Alnarp.jpg
Författare/Upphovsman: Johan Jönsson (Julle), Licens: CC BY-SA 4.0
E6/E20 at Trafikplats Alnarp outside Åkarp in Skåne, Sweden.
E20 route.svg
Författare/Upphovsman: Macia11, Licens: CC BY-SA 3.0
E20_route.svg
GreatBeltBridgeTRJ1.JPG
Författare/Upphovsman: Tone V. V. Rosbach Jensen, Licens: CC BY-SA 2.5
Storebæltsbroen (Great Belt Fixed Link, Denmark), the high bridge from the low bridge.