Jiaozi

En närbild på nygjorda, okokta jiaozi.
Tallrik med stekta jiaozi och liten skål med dippsås.

Jiaozi (kinesiska: 餃子, jiǎo-zi) är en traditionell kinesisk maträtt från norra Kina. I Sverige kallas den ofta dumpling [ˈdʌmplɪŋ] efter den engelska termen för tillagade degknyten. En jiaozi är närmast att likna vid en ravioli, ett degknyte med fyllning.[1] Klimp i svenskan är snarlikt men utan fyllning. Snarlika med fyllning brukar kallas knyten.

Varianter

Jiaozi kan delas in i tre grupper efter tillagning:

  • Shuǐjiǎo (水餃, shuǐ-jiǎo), ’vattenjiaozi’, kokas i vatten.
  • Zhēngjiǎo (蒸餃, zhēng-jiǎo), ’ångjiaozi’, ångkokas.
  • Guōtiē (鍋貼, guō-tiē), ’potstickers’, steks först och bräseras sedan.

Av de tre sorterna är shuijiao den vanligaste och speciellt i norra Kina är det en mycket vanlig maträtt. Zhengjiao tappar inte formen under kokning som shuijiao gör och lämpar sig därför för finare knyten. Zhengjiao i olika former är själva basen för det kantonesiska kökets dim sum. Guotie är vanlig som gatuståndsmat i stora delar av Kina men stekning är också ett sätt att värma upp gamla jiaozi.

Jiaozidegen består i regel bara av mjöl och vatten, men grönsaksjuice kan också tillsättas för färgens skull. Jiaozideg utkavlad till små tunna plattor kallas ’skinn’ ( 皮). Fyllningen (xiàn 餡) kan bestå av i stort sett vilket livsmedel som helst, även om fläsk och kinakål antagligen är vanligast. Jiaozi kan också vara helt vegetariska. Fyllningen smaksätts vanligen med salt och hackad färsk ingefära.

Användning och spridning

Jiaozi äts ofta med en dippsås baserad på sojasås och vinäger,[2] ofta toppad med tillsatser såsom chilipeppar, vitlök och sesamolja.

Jiaozi är sedan länge spridd till Korea – där de är kända som mandu (만두) – och till Japan – där de kallas gyōza (餃子).

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Potstickers RTE.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Jiaozi-close-look.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0