Deutsche Nationalbibliothek

Deutsche Nationalbibliothek
Tysklands nationalbibliotek
Eingang Deutsche Nationalbibliothek Leipzig.jpg
Nationalbibliotek
Tillkomst1912, 1946
Ledarens äm­bets­be­teck­ninggeneraldirektör
ChefElisabeth Niggemann
LandTyskland
Admi­nis­tra­tivt områdeLeipzig, Frankfurt am Main
Koor­di­na­ter50°7′52″N 8°41′0″E
Medlem avORCID, Verein zur Förderung eines Deutschen Forschungsnetzes, IASA-Ländergruppe Deutschland/Schweiz, World Wide Web Consortium, German Commission for UNESCO, Kalliope, National Research Data Infrastructure (NFDI) e.V.
SäteFrankfurt am Main, Leipzig
Antal ans­täll­da640
Använt språktyska
Budget52 400 000 euro
IPv6-pre­fix2001:638:1912::/48
Sam­lingss­tor­lek30 862 381
Besökare per år180 283
Webbplatswww.dnb.de
Följare på sociala medier5 499
Har delTyska nationalbiblioteket, Frankfurt, Tyska nationalbiblioteket, Leipzig, Deutsches Musikarchiv

Filialen i Franfurt am Main.

Deutsche Nationalbibliothek (DNB) är Tysklands centrala arkivbibliotek och bibliografiska center. Dess, för Tyskland unika uppgift, är att samla och permanent arkivera alla tyska och tyskspråkiga publikationer från 1913 och senare, utländska publikationer om Tyskland, översättningar av tyska verk och verk av tyskspråkiga emigranter publicerade utomlands mellan 1933 och 1945 samt att göra dessa tillgängliga för allmänheten.

Historik

Redan 1848 fanns det planer på ett tyskt nationalbibliotek. Planerna skrinlades, men de böcker som redan fanns förvarades i Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg. 1912 kom kungariket Sachsen och tyska bokhandlarföreningen överens om att grunda ett tyskt nationalbibliotek med säte i Leipzig. Den 1 januari 1913 började man att systematiskt samla in alla publikationer på tyska, inklusive böcker från Schweiz och Österrike.

1946 föreslogs ett återgrundande av ett tyskt arkivbibliotek baserat i Frankfurt am Main, vilket stöddes av myndigheterna. Som en följd av detta finns det två bibliotek i Tyskland med ett nationalbiblioteks uppgifter, ett för tidigare Östtyskland respektive Västtyskland. I samband med Tysklands återförening den 3 oktober 1990 slogs Deutsche Bücherei Leipzig och Deutsche Bibliothek Frankfurt am Main samman till Die Deutsche Bibliothek. En lag som fastställde bibliotekets uppgifter trädde i kraft den 29 juni 2006 och ändrade samtidigt namnet till Deutsche Nationalbibliothek.

Biblioteket har totalt 24,1 miljoner volymer, varav 14,3 miljoner i Leipzig, 8,3 miljoner i Frankfurt am Main och 1,5 miljoner i Berlin (där man har musik). Dess namn har kritiserats av bland annat Staatsbibliothek zu Berlin och Bayerische Staatsbibliothek, eftersom Deutsche Nationalbibliothek inte har samma roll som nationalbibliotek i andra länder. Idag får man två pliktexemplar av all i Tyskland på tyska publicerad fysisk litteratur. Man arbetar även med icke-fysiska publikationer.

Det går inte att låna hem böcker från biblioteket. Det går däremot att få ett speciellt kort som ger rätt att läsa på plats.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Eingang Deutsche Nationalbibliothek Leipzig.jpg
Författare/Upphovsman: Appaloosa, Licens: CC BY-SA 3.0
Eingang Deutsche Nationalbibliothek Leipzig
Deutsche Bibliothek FFM.JPG
Författare/Upphovsman: Warburg, Licens: CC BY-SA 3.0
Deutsche Bibliothek in Frankfurt am Main