Departementschef
Departementschef är i Sverige det statsråd (minister) som leder ett departement.[1] Vissa departement har flera statsråd, därför är inte alla statsråd departmentschefer. Inom juridiken i Sverige gäller att departementschefens yttranden i förarbeten till lagstiftning är viktiga för rättstillämpningen.
Statsministern är inte i sig departementschef, men är chef för hela regeringen och för statsrådsberedningen. Det har också hänt, att en statsminister samtidigt har varit departementschef: Hjalmar Branting var ett tag både statsminister och utrikesminister.
I Danmark är departementschefen den högsta opolitiskt tillsatta tjänstemannen på ett ministerium. Departementschefen är ministerns närmsta medarbetare och motsvarar en svensk statssekreterare (den senare är dock politiskt tillsatt). Den regering som styrde Danmark mot slutet av den tyska ockupationen under andra världskriget benämns departementschefstyret.
Källor
- ^ Regeringskansliets ordlista Arkiverad 7 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine., läst 2010-08-25
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet
Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)
“ | 1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.
3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.
|
” |