Den tysta revolutionen

Den tysta revolutionen
(Das schweigende Klassenzimmer)
Den tysta revolutionen
(c) Bundesarchiv, Bild 183-75141-0002 / CC-BY-SA 3.0
Stalinstadt
GenreDrama
RegissörLars Kraume
Premiär
Speltid111 minuter
LandTyskland Tyskland
SpråkTyska
IMDb SFDb Elonet
SVT Play Yle Arenan

Den tysta revolutionen (tyska: Das schweigende Klassenzimmer) är en dramafilm från 2018. Filmen är regisserad av Lars Kraume och berättar historien om en gymnasieklass i Stalinstadt, DDR, som har en tyst minut i sitt klassrum för offren i den misslyckade antikommunistiska Ungernrevolten 1956. Denna lilla solidaritetshandling har oförutsedda konsekvenser och påverkar barnen, deras föräldrar och skolstyrelsen. Filmen är baserad på en sann berättelse berättad i en bok med samma namn av Dietrich Garstka (1939–2018), en av studenterna som var med. I Sverige har filmen visats på bio, SVT samt SF Anytime.

Handling

Östberlin 1956. Theo och Kurt tar tåget till Västberlin, officiellt för att besöka morfars grav, men i själva verket för att gå på bio och spana på tjejer. En journalfilm från upproret i Budapest blir ett politiskt uppvaknande och tillbaka i skolan initierar de en tyst minut i solidaritet med det ungerska folkets protest mot sovjetiskt förtryck. Reaktionen låter inte vänta på sig. Eleverna anklagas för att vara kontrarevolutionära och självaste utbildningsministern kallas in för att tvinga fram ett erkännande genom att hota med indragna diplom. Nu ställs klassen på prov. Stå upp tillsammans i solidaritet, eller avslöja sina kamrater?.[1]

Rollista (i urval)

  • Leonard Scheicher - Theo Lemke
  • Tom Gramenz - Kurt Wächter
  • Lena Klenke - Lena
  • Isaiah Michalski - Paul
  • Jonas Dassler - Erik Babinsky
  • Florian Lukas - Skolchef Schwarz
  • Jördis Triebel - Frau Kessler, inspektör
  • Michael Gwisdek - Uncle Edgar
  • Burghart Klaußner - Fritz Lange, utbildningsminister
  • Ronald Zehrfeld - Hermann Lemke, Theos far
  • Carina Wiese - Irmgard Lemke, Theos mor
  • Max Hopp - Hans Wächter, Kurts far

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Bundesarchiv Bild 183-75141-0002, Eisenhüttenstadt, Leninallee, Neubauten.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 183-75141-0002 / CC-BY-SA 3.0
Det tyska riksarkivet (Bundesarchiv) använder ofta originalbeskrivningen på sina bilder. Det kan förekomma att dessa texter är felaktiga, tendentiösa, föråldrade eller politiskt extrema.
Eisenhüttenstadt, Leninallee, Neubauten Zentralbild Peukert Me-Do 29.7.1960 Die jüngste Stadt Deutschlands, Eisenhüttenstadt. Am 18. August 1960 begeht die erste sozialistische Stadt Deutschlands Eisenhüttenstadt, ihr zehnjähriges Bestehen. Die Einwohnerzahl Eisenhüttenstadts wird bis 1965 um etwa 20000 auf insgesamt 44000 anwachsen. Bis zu diesem Zeitpunkt werden 4295 neue Wohnungen errichtet, davon 90% in Großblockbauweise. Die bereits vorhandenen 5200 Wohnungen sind ausnahmslos mit Bad und in den neuesten Wohnkomplexen mit Zentralheizung und Einbauküchen versehen. UBz: Blick auf die Neubauten in der Leninallee. Im Hintergrund die Schornsteine des Eisenhüttenkombinats Eisenhüttenstadt.