de Havilland Firestreak

de Havilland Firestreak
TypJaktrobot
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
Servicehistoria
Brukstid1957–1988
Används avKuwait, Saudiarabien, Storbritannien
Produktionshistoria
Tillverkarede Havilland
VarianterMk.1, Mk.2, Mk.3, Mk.4
Specifikationer
Längd3,19 meter
Vikt136 kg
Spännvidd750 mm
Diameter223 mm
StridsspetsSplitterladdning
Stridsspetsvikt22,7 kg
TändrörZonrör
MotorMagpie
Bränslefast bränsle
MålsökareInfraröd målsökare
VapenbärareEnglish Electric Lightning
de Havilland Sea Vixen
Gloster Javelin
Prestanda
Räckvidd6,5 km
Maxhastighetmach 3

de Havilland Firestreak var en brittisk jaktrobot med infraröd målsökare som utvecklades av de Havilland i början av 1950-talet. Den hade begränsad räckvidd och kunde bara finna sitt mål om det avfyrades bakifrån så att målsökaren kunde urskilja de heta avgaserna från en jetmotor. Den ersattes under 1960-talet av Red Top.

Utveckling

Firestreak började utvecklas 1951 som en spinn-off av de Havillands tidigare, mer ambitiösa men misslyckade robotprojekt. Projektet fick namnet Blue Jay. Den första provskjutningen genomfördes 1955 och roboten togs i tjänst i Royal Air Force 1957 och i Fleet Air Arm 1958.

Förutom den första versionen Mk.1 togs ytterligare versioner fram efter hand. Dels Mk.2 som fick en ny motor med mindre giftigt bränsle, dels Mk.3 som var avsedd för raktedrivna jaktflygplan. Mk.4 fick en ny intern layout med sprängladdningen bakom målsökaren och en ny, känsligare målsökare som även kunde urskilja mål från andra vinklar än bakifrån. Den versionen skiljde sig såpass mycket från sina föregångare att den lanserades som en helt ny robot; Red Top.

Konstruktion

Roboten hade en till det yttre konventionell layout med rektangulära styrfenor monterade runt raketmotorn längst bak, deltaformade vingar strax bakom mitten och målsökaren längst fram. Internt var konstruktionen mer komplicerad. Sprängladdningen satt längst bak runt raketmotorn och styrfenorna kontrollerades av servon i främre delen av roboten via långa stänger. Servona var pneumatiska och drevs av tryckluft från en tryckflaska i robotens mitt. Målsökaren längst fram hade ett sensorelement av bly-tellur som kyldes ner till -180 °C med hjälp av ren ammoniak. Sensorfönstret var tillverkat av arseniktrisulfid och bestod av åtta fasetter formade till en spetsig pyramid. Den spetsiga noskonen gav lägre luftmotstånd och var mindre känslig för nedisning än en kupolformad noskon.

(c) Photo: RAF/MOD, OGL v1.0
Firestreak-robotar lastas på Lightnings från No.56 Squadron under en övning på Akrotiri, Cypern. På bilden ses även tryckflaskor med kylmedel för målsökarna.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, de Havilland Firestreak, tidigare version.

Media som används på denna webbplats

Lightnings of No 56 Squadron during Armament Practice Camp at Akrotiri. MOD 45133286.jpg
(c) Photo: RAF/MOD, OGL v1.0
Royal Air Force (RAF) Lightnings of No. 56 Squadron RAF during Armament Practice Camp at RAF Akrotiri in Cyprus. In the foreground, a technician is preparing a Firestreak missile for loading.
  • Organisation: Royal Air Force (RAF)
  • Object name: LITE12.JPG. 21101296
  • Category: MOD
  • Supplemental categories: Historical Aircraft, Aircraft, Equipment
  • Keywords: Lightning, combat, aircraft, equipment, RAF, Royal Air Force, fighters, 56 Sqn, Firestreak
  • Country: CYPRUS
Firestreak AAM - Elvington - BB.jpg
(c) Brian.Burnell, CC BY-SA 3.0
A de Havilland Firestreak air-to-air missile photographed at RAF Elvington on the 16 of August 2007 by Brian Burnell.