Cykelöverfart och cykelpassage
En cykelöverfart respektive en cykelpassage är en del av en väg som är avsedd att användas av cyklande för att korsa en körbana eller en cykelbana.
Cykelöverfarter och cykelpassager i Sverige
Fram till augusti 2014 fanns enbart en typ av speciell överfart för cyklister, då kallad cykelöverfart. Den 1 september 2014 förändrades regelverket och ytterligare en typ av överfart infördes. Cykelpassage kallas nu den äldre typen av överfart, och cykelöverfart kallas en ny typ. För cykelpassager gäller ungefär samma regler som för de tidigare cykelöverfarterna. Vid den nya typen av cykelöverfart prioriteras cykeltrafiken, och de måste bland annat vara utformade så att motorfordon inte kan passera med större hastighet än 30 km/h.
Eftersom det finns stora variationer i utformningen av cykelpassager och cykelöverfarter i Sverige kan det skapa osäkerhet för trafikanter om vad som gäller vid de två platserna. Det kan leda till felaktiga tolkningar av trafikregler och en ökad risk för trafikolyckor.[1]
Cykelpassage (äldre cykelöverfart)
Den äldre varianten av överfart för cyklister. Markeras med målade vita kvadrater på marken (vägmarkering M16). Kan kombineras med övergångsställe och då kan ena raden av kvadrater ersättas av övergångsställets linjer (vägmarkering M15). Vid dessa överfarter har cyklister väjningsplikt mot trafiken på korsande gata (undantag från generell väjningsplikt när man färdas från cykelbana till vägbana gäller enbart cykelöverfart).[2] Fordonstrafik på vägbanan är skyldig att inför cykelpassager anpassa hastigheten när cyklist eller annat tillåtet fordon redan är ute på passagen för att undvika fara. Vid cykelpassage som korsas efter cirkulation eller efter att ha svängt i korsning är fordonsförare på vägbanan skyldig att köra med låg hastighet och ge cyklist eller motsvarande tillåtet fordon tillfälle att passera passagen om denne är ute på eller precis på väg ut på passagen.[3] En cyklist/mopedförare som ska åka ut på en cykelpassage måste sänka hastigheten innan och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara.
Cykelöverfart
Den nya varianten av överfart markeras både med vita kvadrater på marken, väjningspliktmarkering på mark samt skyltar. Trafik som ska korsa cykelöverfarten har väjningsplikt mot cyklister och mopedförare som är ute på eller ska ut på cykelöverfarten.
Bildgalleri och exempel
- Cykelöverfart. Vägtrafikanter som korsar cykelöverfarten har väjningsplikt mot cyklister. Cyklister som ska färdas ut på cykelöverfarten ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.
- Obevakad cykelpassage. Fordon som korsar cykelpassagen skall ge cyklister möjlighet att passera. Cyklisten har också väjningsplikt mot trafik på vägen.
- Annan typ av obevakad cykelpassage. Vägtrafikanter som korsar cykelpassagen ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister som är ute på cykelpassagen. Vid sväng över cykelpassage skall vägtrafikanter ge cyklister tillfälle att passera. Cyklister på väg ut på cykelpassagen ska ta hänsyn till fordon som närmar sig passagen och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara.
- Bevakad cykelpassage. Trafikljus avgör vem som har väjningsplikt. Har båda parter grön signal skall vägtrafik iaktta väjningplikt gentemot cyklist på cykelpassagen men cyklisten har också väjningsplikt mot trafik på vägen.
- Vägkorsning med stopplikt. Fordon som korsar cykelbanan har stopplikt/väjningsplikt men cyklisten har också väjningsplikt mot trafik på vägen som korsas.
- Vägkorsning utan cykelpassage eller övergångsställe. Fordon som korsar cykelbanan efter sväng har väjningsplikt mot cyklister.
- Annan typ av vägkorsning utan cykelpassage eller övergångsställe. Fordon som korsar cykelbanan efter sväng har väjningsplikt mot cyklister.
- Cykelöverfart (och övergångsställe). Såväl trafik på gatan som på cykelbanan till höger om denna skall här väja för den korsande cykelvägen enligt skyltning och vägmarkeringar). Trafiken på gatan skall dessutom väja för gående på övergångsstället (men detta gäller enligt skyltning och markeringar inte trafikanter på cykelbanan längs gatan).
Källor
- ^ "Regler för cykeltrafik Arkiverad 3 juli 2015 hämtat från the Wayback Machine.", Sveriges kommuner och landsting, den 25 juni 2015. Läst den 3 juli 2015.
- ^ ”Cykelöverfart byter namn till cykelpassage”. Sundsvalls kommun. 15 september 2014. Arkiverad från originalet den 15 september 2016. https://web.archive.org/web/20160915215540/http://www.sundsvall.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter/Cykeloverfart-byter-namn-till-cykelpassage/. Läst 22 juni 2016.
- ^ ”Cykelpassage och cykelöverfart”. Transportstyrelsen. 29 mars 2021. https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Cykeloverfart/. Läst 18 april 2021.
- Nya trafikregler 1:a september 2014, Transportstyrelsens forum för trafikregelfrågor
Externa länkar
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Episcophagus, Licens: CC BY-SA 4.0
Cykelöverfart (och övergångsställe) på Excersisgatan vid Kungsgatan i Malmö sedd från söder.
Författare/Upphovsman: Deryni, Licens: CC BY-SA 4.0
Bevakad cykelpassage vid Centralesplanaden, Örnsköldsvik.
Författare/Upphovsman: Deryni, Licens: CC BY-SA 4.0
Obevakad cykelpassage vid Järnvägsgatan, Örnsköldsvik.
Författare/Upphovsman: Undep, Licens: CC BY-SA 4.0
Exempel på korsning där fordon som korsar cykelbanan har stopplikt
Författare/Upphovsman: Deryni, Licens: CC BY-SA 4.0
Obevakad cykelpassage vid Strandgatan, Örnsköldsvik.
Författare/Upphovsman: Deryni, Licens: CC BY-SA 4.0
Obevakad cykelpassage vid Björnavägen, Örnsköldsvik.
Författare/Upphovsman: Episcophagus, Licens: CC BY-SA 4.0
Skyltning för cykelöverfart (överst) och övergångsställe (underst) på Industrigatan vid Sankt Knuts väg i Malmö.
Författare/Upphovsman: Deryni, Licens: CC BY-SA 4.0
Vägkorsning utan cykelpassage vid Björnavägen, Örnsköldsvik.