Cybernetik

Cybernetik
Science-symbol-13a.svg
Akademisk disciplin, systemteknik
Del avcalculus of variations, systems theory and control theory
 • reglerteori
Uppkallad efternavigatör
Föregås avreglerteori
Upp­täc­ka­re eller upp­fin­na­reNorbert Wiener
Prak­ti­se­ras avcybernetiker
Har delåterkoppling

Cybernetik, kybernetik (av grekiska Κυβερνήτης, "rorsman", besläktat via latin med engelskans govern), är studiet av styrteknik och reglerteknik, och regelmässig återkoppling, vare sig det gäller levande varelser, maskiner eller organisationer. Cybernetik är ett nytt lånord från engelskan och tidigare har vetenskapen inrymts i begreppet reglerteknik. Till cybernetiken hör ämnen som artificiell intelligens, komplexa system, reglersystem, beslutsteori, informationsteori, kunskapsorganisation, återkoppling, systemteori och simulering.

Cybernetiken uppstod i studiet av kontrollsystem, datornätverk, matematisk logik och neurovetenskap. I dess moderna betydelse myntades termen av Norbert Wiener, för teleologiska mekanismer. Louis Couffignal lanserade en mer filosofisk definition 1956, som konsten att säkerställa effektiviteten i en handling. Ordet förekommer redan hos Platon i dennes Lagarna för folkstyre.

Som vetenskaplig disciplin ägnar sig cybernetiken åt studiet av system och kontroll i dess abstrakta betydelse. Den är målorienterad och syftar ytterst till mänsklig interaktion i överenskommelser och samarbete.

Begreppet "cybernetisk process" används även inom coachning för att beskriva medveten och omedveten styrning av hjärnans upplevelseförmåga.

Cybernetik i science fiction

En aspekt av cybernetiken – interaktion mellan människa och maskin – har blivit central i den litterära genren cyberpunk. Cyberrymden, en term skapad 1982 av cyberpunkspionjären William Gibson, är upphovet till ordledet cyber- för något relaterat till datornätverk eller virtuell verklighet. Notera dock att språkligt sett vore cyberneto- den riktiga formen.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cybernetics, 10 november 2006.

Se även

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Science-symbol-13a.svg
Författare/Upphovsman: Psychoslave, Licens: CC BY-SA 3.0
Symbol for cybernetics and - if applicable - other structural sciences.
vectorisation of Science-symbol-13a.png (From wikipedia en:Image:Science-symbol-13a.png and de:Bild:Science-symbol-13a.png Autor: de:Benutzer:jwdietrich2 Category:Science Category:Symbols )