Charles E. Bohlen

Charles E. Bohlen
Född30 augusti 1904[1][2][3]
Clayton, USA
Död1 januari 1974[2][3][4] (69 år)
Washington, USA
BegravdLaurel Hill Cemetery
Medborgare iUSA
Utbildad vidHarvard University
Harvard College
SysselsättningDiplomat, ambassadör[5]
Befattning
Ambassadör
USA:s utrikesminister (1969–1969)
BarnAvis Bohlen (f. 1940)
FöräldrarCelestine Bohlen[6]
Redigera Wikidata

Charles Eustis “Chip” Bohlen, född 31 augusti 1904 i Clayton, New York, död 31 december 1974 i Washington, D.C., var en amerikansk diplomat och expert på Sovjetunionen. Han tog examen från Harvard 1927 och började 1929 på Foreign Service (utrikesrepresentationen). Hans första placering var i Prag och han arbetade senare i bland annat Paris, Moskva och Tokyo. Vid Teherankonferensen arbetade han som tolk för president Franklin D. Roosevelt, vid Jaltakonferensen som både tolk och rådgivare och i Potsdam var han också tolk.

Han var en av de viktigaste arkitekterna till USA:s utrikespolitik efter kriget och hjälpte bland annat till att utforma Marshallhjälpen. Han var rådgivare till flera utrikesministrar, bland annat James F. Byrnes, George C. Marshall och Dean Acheson. 1953-1957 tjänstgjorde han som ambassadör i Moskva. På grund av meningsskiljaktigheter med utrikesministern John Foster Dulles fick han avsluta sin post i Sovjetunionen och istället fortsätta som ambassadör i Manila 1957-1959. 1962-1968 var han ambassadör i Paris.

I sina memoarer från 1973, Witness to History, avslöjade han att han den 24 augusti 1939 träffade den tyske diplomaten Hans von Herwarth och av denne fick hela det hemliga tilläggsprotokollet i Molotov-Ribbentroppakten, som föregående dag hade undertecknats av de ryska och tyska utrikesministrarna. Det hemliga protokollet innehöll en överenskommelse mellan Adolf Hitler och Josef Stalin att dela upp Östeuropa i intressesfärer. Roosevelt meddelades omgående men han delgav inte denna information till någon av de berörda regeringarna i Europa. En vecka senare realiserades planen då Tyskland invaderade Polen och andra världskriget startade.

Referenser

Noter

  1. ^ SNAC, Charles E. Bohlen, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Find a Grave, Charles Eustis Bohlen, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Store norske leksikon, Charles_BohlenStore_norske_leksikon, Charles Bohlen.[källa från Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, Charles E. Bohlen.[källa från Wikidata]
  5. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 4 april 2023.[källa från Wikidata]
  6. ^ geni.com.[källa från Wikidata]

Webbkällor

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.