Challengerdjupet

Challengerdjupet, markerat som Challenger Deep på kartan.

Challengerdjupet är den djupaste delen av världshavet, beläget i Marianergraven i Stilla havet, mellan Japan och Nya Guinea, på mikronesiskt territorium, 30 mil sydväst om Guam i Marianerna. Challengerdjupet har fått sitt namn efter det brittiska forskningsfartyget HMS Challenger, som utforskade det 1875 i Challengerexpeditionen. Dess största djup uppskattas till 10 971 meter.[1] Mätresultat publicerade i december 2011 anger största djupet som 10 994 ± 40 meter.[2]

Ekologi

År 1995 skickades den japanska forskarubåten Kaiko ner i Challengerdjupet och tog prover som visade att det finns enkla organismer även på detta oerhörda djup.

Av 432 olika arter i proverna är 85 % organismer med mjuka skal. Motsvarande siffra för mindre djupa bottnar är 5–20 %. Detta förklaras rimligen av att tillgången på kalciumkarbonat är mycket liten på detta djup. Forskare tänker sig att arterna härstammar från liknande organismer som fanns i detta område för sex till nio miljoner år sedan, när det var mycket mindre djupt. Dessa har successivt anpassat sig till de nya förhållandena, medan de flesta av de hårdskaliga organismerna har försvunnit.

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Marianatrenchmap.png
(c) I, Kmusser, CC BY 2.5
Map showing the location of the Mariana Trench, designed as a replacement for en:Image:Mariana_trench_location.jpg.