Carl Eldh

Carl Eldh
Carl Eldh i sin ateljé omkring 1935.
Född10 maj 1873
Film, Sverige
Död26 januari 1954 (80 år)
Stockholm, Sverige
BegravningsplatsKyrkhults kyrka[1]
Konstnärskap
Fältskulptur
UtbildningAcadémie Colarossi
Signatur
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Carl Johan Eldh, född 10 maj 1873 i Film i Uppland, död 26 januari 1954 i Stockholm, var under första hälften av 1900-talet en av de mest anlitade skulptörerna i Sverige.

Biografi

Carl Eldh (till vänster) 1953 med riksmarskalken Birger Ekeberg och kung Gustaf VI Adolf.
Carl Eldhs familjegrav med åtta konstverk utförda av Carl och Elise Eldh på kyrkogården vid Kyrkhults kyrka.

Carl Eldh föddes i ett gruvarbetartorp i Söderskogen, Films socken i Östhammars kommun, någon kilometer från Dannemora gruva[2]. Han växte upp under knappa omständigheter. Hans far var smed och det påverkade säkert sonens yrkesval. Vid 19 års ålder påbörjade han sin utbildning vid Tekniska skolan (Konstfack) i Stockholm.

Eldh var från början ornamentskulptör och verkade bland annat som sådan under renoveringen av Uppsala domkyrka på 1890-talet.[3] Under studieåren i Paris 1897–1904 livnärde han sig bland annat som träsnidare. Målet var dock att få en skulptörutbildning i Paris, där skulptören Auguste Rodin inspirerade honom starkt. Vid världsutställningen 1900 i Paris representerade han Sverige med skulpturen Oskuld. Studierna vid Académie Colarossi gav resultat och 1902 fick han guldmedalj på Salongen för sina verk Modersorg och Linnea. Hans tidiga verk präglas av en mjuk, nästan besjälad form, bland annat i unga nakna gestalter, till exempel Ungdom, från 1911.

En kopia av Eldhs Wennerberg-staty avtäcktes den 30 april 1916 på Kaptensudden vid Djurgårdsbrunnsviken av prins Eugen och i närvaro av kronprinsessparet (Gustaf VI Adolf och Margareta av Storbritannien och Irland), Gunnar Wennerbergs anhöriga samt donatorn John Josephson med hustru Ellen.[4] Däremot var upphovsmannen Carl Eldh inte närvarande.

Efter hand utvecklades Eldhs stil mot en kraftfull realism. Porträttbysten av kung Oscar II var den första i en lång rad offentliga porträtt av många av sin tids kulturpersonligheter. Här liksom i monumentalverken söker han sig mot en renare form, som exempelvis skulpturerna i stadshusträdgården vid Stockholms stadshus år 1923. Författaren (Strindberg), Poeten (Fröding) och Målaren (Josephson) är alla symboliska tolkningar av konstnärskapet. Större formlidelse finns i det Rodininspirerade Strindbergmonumentet i Tegnérlunden, Stockholm, från 1916, där Strindberg skildras som den vid klippan fjättrade titanen. Bronsen i Tegnérlunden kom på plats först 1942. Carl Eldh modellerade skulpturen Den unge Strindberg i skärgården till August Strindbergs 60-årsdag 1909. Den göts i brons och sattes upp utanför Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken 1968.

Kort efter sin hemkomst från Paris träffade han Elise Persson och 1907 föddes dottern Brita. År 1921 flyttade hustrun och dottern till Kalifornien för att förbereda vägen till den amerikanska marknaden. Carl Eldh stannade dock kvar i Sverige. Efter hans död 1954 fick dottern en viktig roll i etablerandet av det framtida museet.

Carl Eldh var vid sidan av Christian Eriksson och Carl Milles den mest anlitade skulptören i Sverige under första hälften av 1900-talet. Han arbetade ihop med en lång rad välkända svenska arkitekter som gärna anlitade honom som skulptör, bland annat Ivar Tengbom, Erik Lallerstedt och Ragnar Östberg. Av Ragnar Östberg fick Carl Eldh uppdraget att utsmycka stadshusträdgården med skulpturer.

Carl Eldhs största och sista fullbordade verk är Brantingmonumentet i högreliefNorra Bantorget, Stockholm. Gipsmodellen blev klar 1942, men bronsen kom på plats först 1952. Monumentet beställdes redan 1935, men göts först 1947 på Herman Bergmans Konstgjuteri och avtäcktes den 2 juni 1952 under högtidliga former.

Eldh representerad vid bland annat Nationalmuseum[5], Moderna museet[6] i Stockholm och Kalmar konstmuseum[7]. Eldh var ledamot av Skönhetsrådet mellan 1932 till 1945.

Carl Eldhs familjegrav finns på kyrkogården vid Kyrkhults kyrka i Blekinge.

Bildgalleri (verk i urval)

Se även

Källor

  • Åsa Cavalli-Björkman, Petra Gröminger m.fl. Carl Eldhs Ateljémuseum, ISBN 91-631-7296-8
  • Karl Asplund Carl Eldh, Stockholm 1943
  • Konstnärsförbundets årshäfte 1904

Noter

  1. ^ Carl Eldhs statyer stulna på kyrkogården, P4 Blekinge, 3 juni 2014, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Malla Jansson; "Söderskogen, en bevarad gruvdrängsby från 1700-talet" i "Dannemorabygden" (Dannemora hembygdsförenings årsskrift) 1989, sidan 45
  3. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1931
  4. ^ Erik Lindorm, "Gustaf V och hans tid 1907-1918", 1979, sidan 417, ISBN 91-46-13376-3.
  5. ^ Nationalmuseum
  6. ^ Moderna museet
  7. ^ Kalmar konstmuseum

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Carl Eldh 1935.jpg
Carl Eldh 1935. Framför honom en modell av Engelbrekt Engelbrektsson till en tävling om en staty som sedan uppfördes utanför Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga. Kommunen utlyste en tävling inför Riksdagens 500-årsjubileum 1935, där Eldhs förslag vann. Statyn utgör numera ett naturligt och omtyckt inslag i Arbogas stadsbild.
Ungdom, Liseberg 25 Juni 2013.jpg
Författare/Upphovsman: Hesekiel, Licens: CC BY-SA 3.0
"Ungdom", skulptur av Carl Eldh. Liseberg den 25 juni 2013.
CJEldh01.JPG
Författare/Upphovsman: Joanne Bergenwall Aw, Licens: CC BY 3.0
Carl Johan Eldh sculpture in Filmstaden Råsunda
Carl Eldh Carl von Feilitzen 01.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Carl von Feilitzen, bust by Carl Eldh, Vedtorget, Jönköping, Sweden
Brantingmonumentet, Carl Eldh signature.svg
Brantingmonumentet CJ Eldh (Carl Eldh)
Carl Eldh 1953.jpg
Konstnären Carl Eldh (fr.v.) i samspråk med riksmarskalken Birger Ekeberg och kung Gustaf VI Adolf
Strindberg eldh.png
Carl Eldhs staty av August Strindberg i Tegnérlunden, Stockholm. Skulpturen "Den unge Strindberg i skärgården" är en skulptur i brons, gjuten hos Herman Bergmans Konstgjuteri, Enskede. Bronsen i Tegnérlunden i Stockholm kom på plats 1942.
Carl Eldh Den unge Strindberg i skärgården.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Carl Eldhs Den unge Strindberg i skärgården
Eldh Strindberg 2006.JPG
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
August Strindberg, skulptur av Carl Eldh vid ateljén i Stockholm
Eldhs familjegrav.JPG
Författare/Upphovsman: Boatbuilder, Licens: CC BY-SA 3.0
Carl Eldh's family-grave in Kyrkhult
Fabian månsson byst carl eldh.JPG
Författare/Upphovsman: Hedning, Licens: CC BY-SA 3.0
Bust of Fabian Månsson (1872-1938), swedish left wing politician. Made by Carl Eldh (1873-1954) 1940. Stockholm public library.
Gunnar Wennerberg (1916) - Carl Eldh 01.jpg
Författare/Upphovsman: Lokal_Profil, Licens: CC BY-SA 3.0
Det är oklart om den här bilden omfattas av panoramafrihet.

Detta är en avbildning av en byggnad eller ett konstverk i Sverige. Det avbildade verket är troligtvis upphovsrättsligt skyddat. 24 § Lagen om upphovsrätt säger att "konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus" och "Byggnader får fritt avbildas." Det har allmänt tolkats som att spridning av avbildningar som denna är tillåten.

Den 4 april 2016 meddelade dock Högsta domstolen ett beslut att första stycket i § 24 inte omfattar publicering i databaser på Internet, och den 6 juli 2017 meddelade en lägre instans att länkning till avbildningar av upphovsrättsligt skyddade konstverk som tillhandahålls av Commons utgör upphovsrättsintrång. Se COM:CRT/Sweden#Freedom of panorama (på engelska) för mer information.

Paragrafens andra stycke, om byggnader, berördes inte i besluten.

Hur Commons möjligheter till fortsatt spridning av denna och andra avbildningar påverkas av dessa beslut analyseras för närvarande.


Att använda eller länka till denna fil kan få juridiska följder. Du är ensamt ansvarig för att försäkra dig om att du inte gör intrång på någon annans upphovsrätt. Se vidare allmänt förbehåll.
Eldh staty stadshuset 1928.jpg
Författare/Upphovsman: Hedning, Licens: CC BY-SA 3.0
statue made of Carl Eldh 1928