Carl Edvard Gyldenstolpe

Carl Edvard Gyldenstolpe
Född7 augusti 1770[1]
Död11 april 1831[1] (60 år)
Medborgare iFinland
SysselsättningPolitiker, konstnär
Befattning
Ledamot av Finlands lantdag
Redigera Wikidata

Carl Edvard Gyldenstolpe, född 7 augusti 1770 i Åbo, död 11 april 1831 i Helsingfors, var en finländsk friherre och ämbetsman.

Biografi

Gyldenstolpe blev student vid Kungliga Akademien i Åbo 1786, inskrevs vid Åbo hovrätt 1788 samt utnämndes 1798 till assessor och 1809 till hovrättsråd där. År 1797 deltog han i stiftandet av Finska hushållningssällskapet. År 1808 deltog han som en av Åbo läns adels representanters uppträdande i fråga om utseende av deputerade till Sankt Petersburg. Vid Borgå lantdag var han en av ridderskapets och adelns främsta medlemmar och utsågs bland annat till ledamot av finansutskottet, vilket ägde utarbeta förslag till ordnande av Finlands mynt- och penningväsen.

Det mest utmärkande för Gyldenstolpe som lantdagsman var hans bestämda, av stor juridisk skärpa understödda yrkanden på bevarandet i alla lämpliga delar av Finlands från Sverige ärvda samhällsordning. Samtidigt var han av tsar Alexander I kallad till ledamot av den kommitté, som utarbetade förslag till organiserande av Finlands framtida styrelse. År 1809 utnämndes han efter förslag av samtliga stånd till ledamot av den nya regeringskonseljens justitiedepartement, 1817–22 innehade han det viktiga prokuratorsämbetet, varefter han 1822–31 var vice ordförande i senatens justitiedepartement. År 1827 upphöjdes han i friherrligt stånd och vid hans död sades att "en av Finlands stolpar fallit".

Källor

Noter

  1. ^ [a b] läs online, uppslagsverket.fi .[källa från Wikidata]

Media som används på denna webbplats

Carl Edvard Gyldenstolpe.jpg
Carl Edvard Gyldenstolpe, avfotograferad porträttbild från Allhems Svenskt konstnärslexikon.