Carl David Moselius
Carl David Moselius, född den 14 juli 1890 i Karlstad, död den 2 januari 1968[1] i Stockholm, var en svensk konstförfattare.
Moselius blev filosofie doktor i Stockholm 1924 på en avhandling om Louis Masreliez med en inledning om dennes fars och brors verksamhet på Stockholms slott. Moselius utgav även brev från Masreliez samt studier om fransk och svensk 1700-talskonst i Nationalmusei årsbok, "Nordisk tidskrift", "Ord och bild" med flera publikationer. Han biträdde vid restaureringsarbeten i Haga och Stockholm samt lämnade konstkritiska uppsatser till tidningar.
Källor
- Moselius, Karl (Carl) David i Nordisk familjebok (andra upplagans supplement, 1925)
Noter
- ^ Döda 1958-1968 i Vem är det 1969
Media som används på denna webbplats
Europas finaste konstnärssöner har häpnat ... innan vi ens hunnit gäspa! Ja, man kan fråga sig om vederbörande här hemma ens idag förstår vad vi äger i Gustav III:s paviljong på Haga? Ett lysande klassiskt arv av europeisk betydelse, ja nära nog det enda vi har av sådan rang i vårt fattiga lilla land. I det sammanhanget finns ett namn, som i högsta grad förtjänar att upprepas om och om igen för att bli känt, Louis Masreliez. Det finns bara en man i detta land som talar med sådan "eld och klarhet" om Gustav III:s epok, Carl David Moselius, fil.dr. och intendent på – nej af – Haga. På fredag öppnas i Nationalmuseum en utställning ordnad av honom över Louis Masreliez. "En länge glömd gustavian". SvD har gjort ett förhandsbesök på utställningen under intendent Moselius' ciceronskap. På bilden talar han hänfört över en teckning av konstnären inför sin medhjälpare, fil.lic. Runar Strandberg.