Bromid
Bromider är ämnen som innehåller bromatomer, antingen som negativa joner (Br−) eller i kovalenta bindningar som ligander, även de med oxidationstalet -1.
Flera bromider bildas som salter vid reaktion med vätebromid (bromvätesyra, HBr).
Bromider är i allmänhet lösliga i vatten, med silverbromid, AgBr, som ett mer svårlösligt undantag. Silverbromid är ljuskänsligt och används bland annat i fotografisk film.
Förekomst
Bromid beräknas finnas i en koncentration av 2,5g/ton i jordskorpan (kan i havsvatten uppgå till 65 g/m3), och är den enda naturligt förekommande varianten av brom.[1]
Användning
Alternativ till klor
För att förhindra tillväxt av alger används ofta klor.[2] Som alternativ till detta presenteras i vissa fall medel som innehåller brom.[3]
Bedövning
Vissa bromider, till exempel med ammonium och kalium, användes tidigare som medicinska bedövningsmedel.[4] Det upphörde dock efter att användning av ämnena visade sig ge bromism, med ett antal symptom som huvudvärk, hudförändringar, skakningar och mag-tarmbesvär.
Bensintillsats
En viktig bromförening är etylendibromid, som bland annat tillsätts blyhaltig bensin för att undvika blybeläggningar i motorn. I takt med att blyfri bensin blir allt vanligare minskar dock dess användning, då ämnet är cancerogent.
Referenser
- ^ Nationalencyklopedin, Tredje bandet. Höganäs: Bokförlaget Bra Böcker. 1990. sid. 333
- ^ ”Pooltips - Vattenkemi är svårt”. https://www.poolklor.com/pooltips/. Läst 31/3-2019.
- ^ ”Brom - Ett alternativ för klorkänsliga personer”. https://www.pahlen.se/poolguiden/brom/. Läst 31/3 2019.
- ^ Sharp, David W.A. (2003). The Penguin Dictionary Of Chemistry. England: The Penguin Group. sid. 59