Bremer Dom
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2024-04) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Bremer Dom, officiellt Dom St. Petri zu Bremen, är en domkyrka i Bremen, Tyskland, som ursprungligen var helgad åt aposteln Petrus. Kyrkan tillhör idag Bremens evangeliska kyrka, som är en regional kyrka inom Tysklands evangeliska kyrka.
Petrus symbol, nyckeln
Nyckeln brukar vara Petrus symbol och staden Bremen har också en nyckel i sitt stadsvapen (se under artikeln Bremen).
För övrigt gäller detta även Luleå och Leksand i Sverige som har nycklar i sina vapen, på grund av att dessa orters ursprungliga medeltida kyrkor var helgade åt samme apostel (liksom Peterskyrkan i Rom). Också Vatikanstaten har ett vapen med två korslagda nycklar. Strängnäs och Linköpings domkyrkor var dessutom helgade åt både Sankt Peter och Sankt Paul (aposteln Paulus). Det kan man se i dessa stifts vapen, liksom i Strängnäs stadsvapen.
Kort historik och utseende. Västtornens höjd
Domkyrkan är huvudsakligen byggd av sandsten och uppfördes från och med 1000-talet till 1200-talet. På 1300-talet utvidgades kyrkan genom att en rad kapell byggdes till. Under sent 1500-tal byggdes den norra sidan med det norra sidoskeppet om till en sengotisk hallkyrka.
Kyrkan har romanska inslag till exempel i västfasadens bottenvåning med rundbågiga dörröppningar liksom i det typiskt romanska mittornet med förebild i bland annat Mainz. Högre upp på västfasaden finns spetsbågiga inslag i utsmyckningarna, men som ändå har enklare drag än ren gotisk stil (liksom mittornet), så detta är en typ av övergångsstil, som också finns representerad i Limburger Dom, Mainz domkyrka med flera.
Domkyrkans torn är precis 92,31 meter höga (utan korsen och vindflöjlarna) och de är de högsta kyrktornen i staden Bremen. I sydtornet finns en takavsats, på ungefär 68 meters höjd som fungerar som en utsiktsplats. Den når man när man har gått de 256 trappstegen dit upp. Norra tornet är normalt stängt för allmänheten, utom vid en del speciella tillfällen då det öppnas för besökare.
- Domkyrkan i Bremens första stadssigill från 1230
- Västfasaden år 1532, målning i rådhuset
- Västfasaden år 1695, svensk målare Erik Dahlbergh
- Västfasaden mellan 1883 och 1888
- Västfasaden sedan 1992, fotograferad 2015
Historisk bakgrund och mer detaljerad byggnadshistorik
När Bremen år 789 grundades som biskopssäte av den förste biskopen, den frisiske missionären Willehad, var den första domkyrkan en kyrka i trä. Senare byggdes en stenkyrka under ärkebiskop Bezelin (1035-1043) och denna stenkyrka ("den saliska domkyrkan") utgör kärnan i den nuvarande kyrkan. Detta bygge brann dock till stora delar ner år 1041 i en brand som också lade en stor del av staden Bremen i aska.
Bygget fick mer fart därefter under en annan ärkebiskop, ärkebiskop Adalbert av Bremen. Han orienterade bygget bland annat efter bygget av 800-tals Kölnerdomen och efter katedralen i Benevento, som ligger i Syditalien. Under Adalberts efterträdare Liemar (1072-1101) brann dock kyrkan igen, efter vilken domkyrkan delvis fick byggas upp på nytt.
Ungefär samtidigt kristnades Norden och Bremen och Hamburg hade sedan en tid tillbaka varit ett ärkebiskopssäte. Norden lades under en kyrkoprovins som leddes av ärkestiftet Hamburg-Bremen fram till dess Norden fick sina egna ärkebiskopar.
År 1223 flyttades Hamburgs ärkebiskopsstol återigen till Bremen och kyrkan blev ärkebiskopskyrka. Kort därpå startade ett massivt ombyggnadsarbete för att förbättra kyrkan, med förebild i kyrkobyggena i Rhendalen i romansk stil och i övergångsstil. Nu slogs nya valv i mittskeppet istället för ett tidigare platt tak. Västfasaden med de två tornen och rosettfönstret byggdes upp.
- Söderskeppet, tidigt 1200-tal
- Orgelempor
- Mittskeppet mot väster från koret år 1824–28 med Arp Schnitgers orgel från 1693–98 och nya kyrkbänkar från 1823/24
- Norrskeppet, 1502–1522
Omkring år 1500 ersattes som nämnts det tidigare norra sidoskeppet med en ny stor sal i form av en hallkyrka, som fick samma höjd som mittskeppet. Denna del har fönster i två våningar. Över salen slogs nätvalv. Förebild för detta nybygge var Vituskatedralen i Prag. Förmodligen planerades en liknande ombyggnad av södra sidoskeppet, men det blev inte av.
Den 27 januari 1638 störtade en nedre del av södra tornet samman och åtta människor dog. Knappt tjugo år därefter, den 4 februari 1656, drabbades domkyrkan av sin tredje svåra brand och det norra tornet brann ner, mitt under återuppbyggandet av det södra tornet.
1889-1901 restaurerades domkyrkan för att avsiktligen återställa den till dess medeltida utseende, dock något överarbetat i tidens nyromanska stil.
- Kor och södertvärskeppet år 1820
- Norrsidan år 1902
- Norrsidan år 2015
- Norrsidan år 2015 med gotiska fönster, nygotisk brudportal och det nyromanska mittornet
- Kor, mittornet från 1896–1899 och norrtvärskeppet år 2015
- Norrsidan omkring år 1850.
- Det romanska mittskeppet och tvärskeppet, nyromanska mittornet och det låga söderskeppet, år 2015
I mars 1945 träffades norra sidan av domkyrkan av en bomb. Stora delar av valven störtade in, och rasrisk förelåg i hela kyrkan. Några stenar ligger fortfarande i kyrkan efter detta som ett minne. Koppartaket är också annorlunda färgat just där bomben träffade; det har ingen patina.
1973-1979 skedde omfattande restaurationsarbeten, som både åtgärdade skador på murar och grundmurar, och förde interiörens utseende närmare medeltidens genom att byta ut senare ändringar.
Efter alla dessa ändringar, finns dock ändå en hel del bevarat från den ursprungliga kyrkan, eftersom inte allt byggdes om.
- Västgaveln med Marias kröning och fem jungfrur år 1888
- Marias kröning från västgaveln, nu i östra kryptan
- Fem jungfrur i norrskeppet
- Västgaveln år 2006 med replika av Marias kröning och hel nya skulpturer
- 1887: skulpturer i fasadens mellersta bågar
- Skulptur från den vänstra mellersta bågen, nu över centrala altaret
- Skulptur från den högra mellersta bågen, nu i östra kryptan
- Nu: mosaiker i mellersta bågarna
Kyrklig historia
År 1522 höll Hendrik van Zutphen den första reformatoriska predikan i Bremen. Därefter var hansastaden under flera århundraden protestantisk. År 1534 infördes en kyrkoordning antagen av Martin Luther. Senare, 1561, uppstod flera stridigheter mellan lutheraner och anhängarna av en annan av reformatorerna, Philipp Melanchthon. Efter detta stängdes domkyrkan i 77 år, eftersom den tillhörde Bremens ärkestift och inte staden Bremen.
År 1581 slöt Bremen upp bakom den mer kalvinistiskt färgade reformationen från Genève. År 1595 fick så Bremen en kyrkoordning efter en "tysk-reformert" trosinriktning författad i Bremen under namnet Consensus Bremensis. Omkring 1600 infördes också Heidelbergkatekesen.
År 1638 öppnades domkyrkan igen för den lutherska läran under ärkebiskop Fredrik av Danmark. Genom inflyttning växte den lutherska domkyrkoförsamlingen, som dock länge förblev den enda lutherska församlingen i staden. Efter 1648 lydde den under svenskarna, och efter 1715 under ett konsistorium i staden Stade i kurfurstendömet Hannover.
Efter att den sista lag, som beslöts av tysk-romerska rikets riksdag i Regensburg (lagen kallades Reichsdeputationshauptschluss), mist sin verkan, kom domkyrkan 1802/1803 i staden Bremens ägo, som förgäves försökte upplösa den lutherska domkyrkoförsamlingen. År 1830 utfärdade församlingen en stadga om sitt eget självstyre och staden Bremen erkände slutligen församlingens rätt att existera och rätt att inneha domkyrkan.
- Predikstol från 1641
- Högaltaret i barockstil som var i bruk 1694/96–1839
- Östkoret år 2006 med högaltare och lilla orgeln
Speciella sevärdheter: Domkyrkomusen och blykällaren
I en av portalerna finns något som kallas die Dom-Maus, "domkyrkans mus"; en figur huggen i sten. Den är från 1200-talet. Vad denna detalj betyder är oklart.
En speciell sevärdhet är också den så kallade Bleikeller ("blykällaren"), som med det namnet är känt sedan sen medeltid, och i vilken begravda lik har mumifierats. På Wikimedia Commons finns bilder från denna.
Bland inventarierna i interiören märkes också en stor orgel. Det finns också ett modernt glasmåleri "Anbetung der Heiligen Drei Könige" ("De tre vise männens tillbedjan") av Charles Crodel.
I kyrkan är dessutom bland annat författaren och friherren Adolph Knigge begravd.
Skulpturer (1888–1901)
Referenser
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Bremer Dom.
- Bremens domkyrkoförsamlings webbsida
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion) 16:00, 10 November 2015 (UTC), Licens: CC BY-SA 4.0
Gekreuzigter Christus, Torso der Skulptur aus der Blendarkade neben dem rechten Westportal, heute in der Ostkrypta (Raum der Stille)
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion) 18:55, 19 July 2015 (UTC), Licens: CC BY-SA 3.0
Domshof square with the northern side of Bremen Kathedral at 20:00 h CEST
Westfassade des Bremer Doms vor 1888
Stich eines schwedischen Zeichners vom Bremer Dom aus dem Jahre 1695. Vorstudie zu oder Ausschnitt von Erik Dahlbergs Huldigung Wrangels
Westfassade des Bremer Doms zwischen 1883 (Aufstellung des Wilhadie-Brunnens) und 1888 (Beginn der Domerneuerung)
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 2.0 de
St. Petri Dom in Bremen: Ost-Chor mit Hauptaltar und Wegscheider-Orgel
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Choir and northern transept of Bremen Cathedral, seen from a slightly elevated position
Författare/Upphovsman: Godewind (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
St. Petri-Dom in Bremen, Am Dom 1
Brenen Cathedral from the east, drawing from about 1820. left of it the small two-storey tower called Glocke.
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
Bremer Dom, 3. Kapelle von Westen, 3. Chorgestühlswange. Von unten nach oben: Der Ungläubige Thomas, Schlüsselübergabe an Petrus, Pfingstwunder. Um 1360, Eichenholz.
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Southern aisle of Bremen Cathedral towards the southern transept
Central nave of Bremen Cathedral in the 1820s, with the large organ built by en:Arp Schnitger in 1698
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Towers of Bremen Cathedral at 19:44h CEST
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
St Paul with a sword and below him an eagle with a woman, right of the right western portal of Bremen Cathedral
Deutscher Evangelischer Kirchentag 2009
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion) 16:03, 10 November 2015 (UTC), Licens: CC BY-SA 4.0
Krönung Mariens, Torso des Reliefs aus dem obersten Feld des Westgiebels, heute in der Ostkrypta (Raum der Stille)
Författare/Upphovsman: Bartholomeus Bruyn d.ä. , Licens: CC BY-SA 3.0 de
Rathaus in Bremen: Fresco des niederrheinischen Meisters Bartholomäus Bruyn von 1532 in der Oberen Halle. Es zeigt symbolisch die Gründung des Bistums Bremen durch Kaiser Karl den Großen, der Bischof Willehad das Bistum überträgt; ein Modell des Bremer Doms – in seiner Form von 1532 – befindet sich zwischen den Beiden. (Aufnahme perspektivisch entzerrt)
Choir of Bremen Cathedral in 1828, with the Baroque canopy altar
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
Die beiden westlichen Joche (Orgeljoche) des Mittelschiffs sind die zuerst eingewölbten des Bremer Doms
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Western crypt of Bremen Cathedral with the baptismal bin and the mid 11th century relief of ruling Jesus Christ
Författare/Upphovsman: Rami Tarawneh, Licens: CC BY-SA 2.5
19th century sculpture of king David left of the western portals of Bremen Cathedral
Domshof quare and noerthern side of the Cathedral in Bremen mid 19th century
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
St Peter with a sword and below him an eagle with a snake, right of the right western portal of Bremen Cathedral
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 3.0 de
Bremer St. Petri Dom: Die barocke Kanzel (um 1640) ist ein Werk des dänischen Hofbildhauers Jürgen Kriebel. Der Kanzelkorb ist geschmückt mit fast vollplastischen Figuren der Propheten des Alten Testaments und den biblischen Urvätern Abraham, Moses und Salomo. Den Treppenaufgang schmücken König David und die Evangelisten.
Den reich verzierten Schalldeckel krönt die Figur des auferstandenen Christus mit der Siegesfahne. Zu seinen Füßen befinden sich allegorische Gestalten der christlichen Tugenden.
(Qu.: http://www.stpetridom.de/index.php?id=29)Författare/Upphovsman: Godewind (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
St. Petri-Dom in Bremen, Am Dom 1
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 3.0 de
Bremer St. Petri Dom: Die fünf klugen oder rötichten[1] Jungfrauen (erste Hälfte des 13. Jh.), heute über dem Windfang des Brautportals nördlichen Seitenschiff, bis 1888 im der untersten (Blend-) Arkade im Giebeldreieck der Westfassade. Daher stark verwittert. Inzwischen (Dezember 2015) hängen die Skulpturen in umgekehrter Reihenfolge als auf diesem Bild. (Qu.: Der Dom zu Bremen, ISBN 3-7845-4231-X)
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Naves of Bremen Cathedral from the Domshof square: northern aisle with the Bride Entrance, crossing tower, northern transept with a round window, a buttres of the choir
Författare/Upphovsman: Rami Tarawneh, Licens: CC BY-SA 2.5
Lutheran Cathedral of St Peter's in Bremen: Statue of Moses at the western façade (2nd left, below it a lion with a goat)
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 2.0 de
St. Petri Dom in Bremen. Die Maus an einer Tür im Chor
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
Bremen Cathedral, altar for ordinary worship in the middles of the right side of the central nave, decorated by the torso of a cross carrying Christ, till 1888 placed outside on the western façade.
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 4.0
Östliche Joche des Hauptschiffs einschließlich der gotischen Kapellenzeile, Westwand des südlichen Querschiffs, Vierungsturm, gesehen aus dem 2. OG des Gemeindezentrums Kapitel 8 der Domgemeinde
Lower part of the western façade of Bremen Cathedral, photograph before 1887
Domens båda västtorn till höger, bredvid Bremens medeltida gotiska rådhus.
Central nave of Bremen Cathedral, photograph of 1876
Författare/Upphovsman: Ulamm (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
Bremen Cathedral, eastward view of the late gothic northern aisle, Bach's organ
Northern façade of Bremen Cathedral short after the restoration of 1888–1901, photo possibly taken between the demolishment of the cathedral's orphanage and the construction of Bremer Bank building in 1902. Still the choir has no middling flying-buttress.
Seal of the city of Bremen as used from 1230 to 1365. The subject, Charlemagne and bishop Wilhad with the cathedral between them, serves the oldest depiction of Bremen Cathedral. Below, i.e. in front of the cathedral, there is a town wall with pinnacles and an open bar.
Författare/Upphovsman: Godewind (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
St. Petri-Dom in Bremen, Am Dom 1
Författare/Upphovsman: Godewind (diskussion), Licens: CC BY-SA 3.0
St. Petri-Dom in Bremen, Am Dom 1
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 2.0 de
St. Petri Dom in Bremen. Blick vom Chor zur Orgel
Författare/Upphovsman: Rami Tarawneh, Licens: CC BY-SA 2.5
- St. Petri Dom, sculptures in the middle between the western portals: Charlemagne and below him a lion with a dragon
- Images DownTown - Bremen City in Germany.
Bremen, Germany, Cathedral, Ground floor, status of 1888