Brandvarnare

Brandvarnare uppsatt i taket.
En brandvarnare med kåpan borttagen.

Brandvarnare är en anordning konstruerad för att kontinuerligt känna av rök från en begynnande brand och avge en varningssignal. Syftet är att brandvarnaren ska varna om brand innan branden upptäcks, för att personer i byggnaden ska ha möjlighet att larma räddningstjänst, släcka branden innan den sprider sig eller utrymma byggnaden.

Det finns många typer av brandvarnare och deras utformning är beroende på vilken miljö de är avsedda att verka i. Bränder i industriella miljöer skiljer sig till exempel ifrån bränder som uppkommer i hem. I större byggnader är ofta brandvarnaren sammankopplad med ett brandlarm. Där brukar även finnas en utrymningsplan och nödutgångar.

En brandvarnare konstruerad för användning i hemmet är antingen optiska eller joniserande och är i regel försedd med ett batteri som måste bytas ut med jämna mellanrum. Helst bör man ha en brandvarnare i varje rum eller åtminstone en på varje våningsplan eftersom man aldrig säkert kan veta var en eventuell brand startar och hur den sprider sig.

Joniserande brandvarnare använder sig av en radioaktiv källa, Am-241, för att upptäcka varm "osynlig" rök från öppen eld.

Optiska brandvarnare använder sig av en ljuskänslig sensor för att upptäcka "kall" synlig rök från exempelvis glödbränder

Svenska Brandskyddsföreningen uppmanar till följande underhåll av en brandvarnare i hemmet:

  • Rengör brandvarnaren med dammsugare och utvändigt med lätt fuktad trasa en gång om året och vid falsklarm.[1]
  • Kontrollera att den fungerar minst en gång i månaden och när du varit hemifrån en längre tid, genom att trycka på testknappen.[1] Brandvarnarens siren ska då ljuda. Samtliga funktioner i brandvarnaren kontrolleras på det här sättet.
  • Byt batteri när den indikerar batteribyte, när den inte ger ifrån sig ljud vid tryck på testknappen eller när den inte fungerar som den ska.[1]
  • Byt ut brandvarnaren om testknappen inte fungerar efter batteribyte eller om den ger falsklarm efter rengöring.[1]

När brandvarnaren är förbrukad plockas batteriet ut och den sopsorteras som elektronikavfall eller lämnas till försäljningsstället.[1]

Se även

Referenser

  1. ^ [a b c d e] ”Brandvarnare”. Svenska Brandskyddsföreningen. https://www.brandskyddsforeningen.se/sakra-hemmet/brandvarnare/. Läst 14 mars 2017. 

Media som används på denna webbplats

Disassembled smoke detector (brandvarnare).jpg
Författare/Upphovsman: Frankie Fouganthin, Licens: CC BY-SA 4.0
Disassembled smoke detector.
Heimrauchmelder.jpg
Författare/Upphovsman: Ingen maskinläsbar skapare angavs. Nordelch antaget (baserat på upphovsrättsanspråk)., Licens: CC BY-SA 3.0

photoelectric smoke detector, mounted on the ceiling
moderner Heimrauchmelder (optisch), an der Decke montiert

  • photo made by: user:TDLacoste on Feb 3, 2005
  • first upload: Feb 5, 2005 - de:Wikipedia