Brage

Brage
Gud inom fornnordisk mytologi
Brage med en harpa ackompanjerad av sin fru Idun i en 1800-talsmålning av Nils Blommér.
Nordisk gudom
Del avnordisk mytologi
Könman
FarOden
SyskonBalder, Höder, Hermod, Tor, Meile, Vidar, Vale
Gift medIdun
Sys­sel­sätt­ningskald
Gudom inomnordisk mytologi
Medlem avAsar
Fö­re­kom­mer i verkSkaldskapens språk

Brage (isländska: Bragi, "den förträfflige") är skaldekonstens gud i nordisk mytologi.[1][2] Han är son till Oden och Gunnlöd och gift med Idun. De har många barn tillsammans, men deras namn är okända.

Brage är en sällan omnämnd, dimmig figur i mytologin. Detta kan bero på att även Oden betraktades som skaldekonstens gud och "brage" kan helt enkelt ha varit en titel, möjligen just Odens. På 800-talet fanns det dock också en skald som kallades Brage den gamle (isländska Bragi hinn gamli) och det kan möjligen finnas ett samband med den dunkla bilden av ”skaldekonstens gud” och denne ”skaldekonstens fader”.

Brages uppgift är att med talekonst och sitt snille skalda lovkväden som hjälper till att hålla gudars och hjältars bedrifter ihågkomna. Om man vill ha samma egenskaper som Brage skall man åkalla honom. Han är den som å Odens vägnar välkomnar de förnämsta gästerna som fått bänkplats hos hjältarna i Valhall. Han får stupade krigarkungar att känna sig som hemma i hjältarnas dödsrike. Han delar denna uppgift med Hermod.

I den mån han hade en roll i kulten var det vid kungliga begravningar då ”bragelöften” avgavs och stora dåd utlovades. Detta har senare associerats med ordet "bragd"; den som utlovade en kommande bedrift kunde förkunna det i form av en "brage-skål", ett löfte om en kommande bragd. Faktiskt är det så att berusning väcker Brages skaparanda. Loke föraktade Brage. I konsten känns Brage igen på sitt långa skägg.

Brage, av Carl Wahlbom (1810-1858).

Se även

Referenser

  1. ^ ”brage-löfte | SAOB”. https://www.saob.se/artikel/. Läst 21 maj 2019. 
  2. ^ Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders & Ferenius, Jonas & Lundqvist, Gunnar (2005) [1982]. Stockholms gatunamn. Monografier utgivna av Stockholms stad (3:e upplagan). Stockholm: Stockholmia förlag. sid. 320. Libris 10013848. ISBN 91-7031-152-8 
  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 7236542. ISBN 9129593956 

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Thor's hammer, Skåne.svg
An amulet, "silver strongly gilt", representing the hammer of Thor. Found in 1877 in Skåne, Sweden.
Idunn and Bragi by Blommer.jpg
Iðunn is holding her apples of youth.