Bostadsbrist
Bostadsbrist är brist på bostäder, det vill säga en tillgång som understiger efterfrågan. Bostadsbrist kan leda till trångboddhet eller hemlöshet och kan i en marknadsekonomi förväntas leda till stigande hyror eller fastighetspriser och till ökat byggande.
Bostadsbrist kan orsakas av reglering, illa satta avgifter och illa utformade skatter på bostadstransaktioner. Brist på hyresrätter kan orsakas av hyresreglering som orsakar ett efterfrågeöverskott (= efterfrågad kvantitet – utbjuden kvantitet hyresrätter vid rådande hyresnivå).[1]
I samhällsdebatten om bostadsbrist blandas argument baserade på fakta med ideologiska preferenser. Fakta kan vara motsägelsefulla och tvetydiga och det förkommer alternativa tolkningar av fakta. Det kan resultera i en infekterad debatt där det är svårt att nå konsensus.[2]
Se även
- Bostadspolitik
- Miljonprogrammet
- Nödbostad
- Sveriges bostadspolitik
- Bostadsbristen i Sverige runt sekelskiftet 1900
Källor
- ^ ”Bostadsbristen ur ett marknadsperspektiv”. Boverket. 2012. https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2012/bostadsbristen-ur-ett-marknadsperspektiv.pdf. Läst 21 november 2023.
- ^ Metzger, Jonathan (2 februari 2020). ”Vetenskap och ideologi i hyresdebatten”. Dagens Arena. https://www.dagensarena.se/essa/vetenskap-och-ideologi-i-hyresdebatten/. Läst 21 november 2023.
Externa länkar
- kth.diva-portal.org: Varför byggs det inte fler bostäder?, Stockholm/KTH 2012
- svd.se: Ingen tunnelbana utan nya bostäder, 23 juni 2013
Media som används på denna webbplats
Affisch som varnar för bostadsbristen i Stockholm efter andra världskriget