Borgboda

Borgboda gård sedd uppifrån fornborgen Borge
Fornborgen Borge
Gravfältet Ängisbacken

Borgboda är en by i Saltviks kommunÅland. Borgboda är ett enstaka hemman med en totalareal av cirka 56 hektar.

I gårdens omgivning finns en mängd förhistoriska lämningar som går tillbaka till stenåldern, t. ex. gravfältet Ängisbacken med 65 gravar från bronsåldern och järnåldern. I stora drag kan sägas att där gården ligger i dag har människor bott och verkat sedan åtminstone bronsåldern, 3000 år tillbaka.

En besökare i området kan följa Museibyråns skyltade vandringsled utgående från det lilla museet "Idas stuga" invid landsvägen.

Fornborgen Borge

Fornborgen på berget Borge som gett Borgboda dess namn antas vara ungefär 1000 år gammal (från järnåldern) och är Ålands största fornborg på tre hektar.[1] Borgen är uppbyggd på samma sätt som andra fornborgar på Åland och i Mälardalen. Kvar i modern tid finns fundamenten till stenmurarna, som hade träpalissader, som omgav borgen. Bergets branta stup utgjorde en del av skyddet. Eftersom havsnivån under yngre järnåldern gick ungefär fem meter högre än den gör idag var borgen på tre sidor omgiven med vatten. Borgklippan låg längst in i den smala vattenvägen till Lumparfjärden genom järnålderns centralbygd på Åland. Det gjorde den lätt att försvara samtidigt som den låg i dåvarande Ålands rikast befolkade bygd. [2] Branta bergssidorna i norr och öster gav naturligt skydd. Kraftiga stenmurar på har anlagts på syd- och västsidorna. Vid porten på västsidan finns en extra yttermur och på yttersidan finns spår av en vallgrav. En mindre ingång finns på södra sidan. Murarna har kompletterats med en träkonstruktion för att öka försvarsdugligheten. Inne i borgen finns spår av grunder för byggnader.

Arkeologiska undersökningar

Arkeologiska utgrävningar har gjorts vid Borge i Borgboda, Saltvik. Denna borg byggdes ursprungligen på en kulle intill en vattenväg mellan Saltvik och Sund. På grund av landhöjningen har vattenvägen försvunnit i våra daghar. Borgen ligger vid den smalaste punkten av den tidigare vattenvägen och skulle möjlige skydda passagen. Provgrävningar hittade tunna kulturlager med fynd av glaspärlor. Borgen användes under vikingatiden.[3] Men någon permanent bosättning har det inte varit. Det kan vara en tillflyktsborg där bygdens folk kunnat söka skydd i ofärdstider, men möjligen en militär postering för områdets makthavare för kontroll över vattenleden. Borgen har varit känd sedan prästernas rannsakningar efter antikviteter 1667–74.[2]

Referenser

  1. ^ ”Borgboda 2,5 km − Ålands största fornborg och idas stuga”. Ålandsresor. https://www.alandsresor.fi/sv. Läst 19 juni 2022. 
  2. ^ [a b] ”Borgboda”. Museibyrån. Arkiverad från originalet den 9 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120309175621/http://www.museum.ax/museum/Borgboda.pbs. Läst 12 september 2012. 
  3. ^ [https://researchportal.helsinki.fi ”The Viking Age in Åland : Insights into Identity and Remnants of Culture”]. Helda Helsinki. 3 januari 2014. https://researchportal.helsinki.fi. Läst 19 juni 2022. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Borgboda2006 web.jpg
An aerial photo of Borgboda a farm in Saltvik, Åland, Finland. Owner Erik Lindholm.
BorgbodaGravfält3.JPG
Författare/Upphovsman: Torbenbrinker, Licens: CC BY-SA 4.0
Höggravfält Ängisbacken, Fasta Aland, Saltvik, Finland
Borge fornborg i Borgboda, Saltviks kommun, den 4 augusti 2012, bild 2.JPG
Författare/Upphovsman: Västgöten, Licens: CC BY-SA 3.0
Av Ålands sex fornborgar är Borge fornborg i Borgboda, Saltviks kommun, den största med sina tre hektar och intressant med sina kvarlämningar av forntida bostäder (spår av byggnadsgrunder).