Bjännmyrens naturreservat

Bjännmyrens naturreservat
Naturreservat
Bjännmyrens naturreservat 02.JPG
LandSverige
KommunÖstersunds kommun[1]
Area18,28 hektar[1]
Inrättat21 september 2012[2]
Läge
Bjännmyrens naturreservat
Red pog.svg
Bjännmyrens naturreservat
Utsträckning
Områdets utsträckning.
Koordinat63°03′12″N 14°46′24″Ö / 63.05333333°N 14.77333333°Ö / 63.05333333; 14.77333333
Koder, länkar, kartor
IUCN-
kategori
IUCN-kategori Ia: Strikt naturreservat[1]
NVR-id2031410[1] (karta)
WDPA-id555552057 (karta)
FörvaltareLänsstyrelsen i Jämtlands län[1]
Redigera Wikidata

Bjännmyrens naturreservat är ett naturreservat som ligger omkring 15 kilometer söder om Östersund. Syftet med reservatet är att kalkbarrskogen skall utvecklas så att det skall bli ett urskogsområde. Skogen består av tall och gran med inslag av asp, sälg, al och björk. De äldsta tallarna är omkring 200 år.

Växtlighet

Blåsippan är fridlyst i vissa delar av Sverige. Man får inte plocka blåsippor i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län.
Tvåblad är en växtart i familjen orkidéer. Blommar i slutet av maj och framåt cirka en månad. Den har två stora blad som sitter en dm från marken. Läppen på blomman är kluven och tvåblad är nästan helt grön.
Skogsvicker är en växtart i familjen ärtväxter som förekommer naturligt från Europa till Sibirien och centrala Asien. Arten förekommer i en stor del av Sverige.
Trolldruva är en art i familjen ranunkelväxter och förekommer naturligt i Europa och norra Asien. Den är utbredd över hela Norden, men växer inte högt uppe på fjällen. Arten trivs endast i mycket skuggrika lundar och snår med god mylla.
Det är en flerårig ört med upprätta, ogrenade stjälkar, som blir upp till 40 centimeter hög. Stjälken är kantig saknar vingkanter. Blad parbladiga med 2-4 par småblad och saknar klänge. Småbladen är rent gröna, kala och glänsande, 0,2-2,5 centimeter breda, och uddspetsiga. Blommorna kommer i klasar i bladvecken, de är rödvioletta, bleknar senare till en smutsblå färgton.
Kransrams är en mångformig, kal, flerårig ört som vanligen blir 40–80 cm hög. Jordstammen är vanligen trind och har korta förgreningar. Stjälken är upprätt och ofta mörkt rödprickig nedtill. Bladen är långsmala till brett lansettlika och sitter 3–7 kransställda, de blir 6–10 × 0,5–3 cm. Blommorna är grönvita, blekt gula eller purpur och sitter vanligen två och två tillsammans i bladvecken
  • Jungfru Marie nycklar Dactylorhiza maculata
Jungfru Marie nycklar är en orkidéart i handnyckelsläktet Dactylorhiza. Växten är tämligen hög, cirka 50 cm. De rosa blommorna, i skiftande nyanser från ljusrosa till mörkrosa, visar sig i juni till juli.
Ängsnycklar är en växt inom släktet handnycklar och familjen orkidéer. Ängsnycklar är kraftigt byggda, storväxta och kan bli över en halv meter höga, med en stjälk rikt bladig och lite kantig. Dess blad är lansettlika, ljusgröna, långt tillspetsade och helt utan fläckar.

Svampar

Den långa trädkontinuiteten i området gör att det finns goda förutsättningar för att det skall bildas en rik marksvampsflora. Flera svamparter som fungerar som signalarter har hittats.

Bildgalleri

Källor

Länsstyrelsens sida om Bjännmyrens naturreservat

Noter

  1. ^ [a b c d e] Skyddade områden, naturreservat, 18 december 2015, läs onlineläs online, läst: 20 januari 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Skyddade områden, naturreservat, 25 februari 2020, läs onlineläs online, läst: 25 februari 2020.[källa från Wikidata]

Media som används på denna webbplats

Red pog.svg
Shiny red button/marker widget. Used to mark the location of something such as a tourist attraction.
Bjännmyrens naturreservat 03.JPG
Författare/Upphovsman: Jonny Hansson, Licens: CC BY-SA 3.0
Bjännmyrens naturreservat, Jämtland/Sweden
Sweden Jämtland location map.svg
Författare/Upphovsman: Erik Frohne, Licens: CC BY 3.0
Location map of Jämtland County in Sweden

Equirectangular projection, N/S stretching 223 %. Geographic limits of the map:

  • N: 65.20° N
  • S: 61.50° N
  • W: 11.70° E
  • E: 17.10° E
Bjännmyrens naturreservat 01.JPG
Författare/Upphovsman: Jonny Hansson, Licens: CC BY-SA 3.0
Bjännmyrens naturreservat, Jämtland/Sweden
Bjännmyrens naturreservat 02.JPG
Författare/Upphovsman: Jonny Hansson, Licens: CC BY-SA 3.0
Bjännmyrens naturreservat, Jämtland/Sweden