Biografmuseet, Säter

Museets skylt

Biografmuseet i Säter i Dalarna är ett museum som på en utställningsyta av 850 m² visar den rörliga bildens historia inom film och television. Museet är beläget vid Järnvägsgatan 26 intill riksväg 70. Säters Film- och Biografmuseum ägs av Säters kommun och drivs av föreningen Biljettkassan, huvudsakligen med stöd av Säters kommun och är Sveriges enda museum i sitt slag.

Bakgrund

Upphovsman till museet var film- och TV-fotografen Erik Wester (1931-1997), han donerade sin egen samling som utgjorde grunden för utställningen. Andra samlare bidrog med ytterligare föremål. Biografmuseet invigdes 1989. År 1995 fick museet en Guldbagge för "...dess fina presentation av den rörliga bildens historia".[1]

Permanenta utställningar

Historiska ljusskyltar, affischer och projektorer

Biografmuseet är inrymt i Säters gamla yxfabrik vid riksväg 70 i Säter. Museets visar på 850 m²[2] yta den rörliga bildens historia i ett antal tidstypiska rum.

Film

Museet förfogar över en omfattande samling filmkameror och filmprojektorer och all som har med filminspelning och filmredigering att göra. Originalskyltar för några klassiska Stockholmsbiografer som Skandia, Bostock och Saga med tillhörande filmaffischer illustrerar biografernas reklam och marknadsföring av filmer.

Här finns även en mindre biografsalong med 50 sittplatser, där man kan sitta i biografstolar från olika tidsepoker och uppleva allt från den hårda träbänken till det allra modernaste i sittkomfort. I museibiografen visas film av olika slag, som spelfilm, kortfilm och journalfilm. Intill salongen finns ett komplett maskinrum med flera filmprojektorer från olika tidsepoker. Allt är i funktionsdugligt skick.

Television

I museet visas även den svenska televisionens historia med utställningsföremål som film- och TV-kameror, monitorer, kontrollpaneler fram till hemmets TV-mottagare. Hur det kunde se ut i svenskarnas TV-hörna på 1960-talet illustreras med en tidstypisk interiör. Sveriges Television har försett museet med föremål och museet har ett avtal med SVT om att ta emot och visa materiel som visar TV-historia. Bland många föremål skänktes en av Sveriges Radios tidiga "PHILIPS" färg-TV-kameror. Det var Falu TV:s första färgkamera från tidigt 1970-tal.

Bland museets större utställningsföremål finns Sveriges Radios första OB-buss (OB står för “outside broadcasting”). Bussen, en Scania från 1938, gick i vanlig passagerartrafik och övertogs 1956 av dåvarande Radiotjänst som utrustade den för cirka en miljon kronor med fyra svart-vit TV-kameror och all erforderlig teknik. OB-bussen, som senare fick beteckningen OB-41 (4 kameror, buss nr 1) gjorde tjänst till slutet av 1960-talet. Den hade även lånats ut till Island och var där landets första TV-station medan TV-huset i Reykjavik uppfördes. All utrustning i bussen finns kvar i sitt ursprungliga skick.

Bilder

Noter

  1. ^ Visit Dalarna
  2. ^ Uppgift enligt Biografmuseet

Källor

  • Informationsskyltar i museet.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Biografmuseet 2011c.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, salongen
Biografmuseet 2011b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, biljettkur från 1950-talet
Biografmuseet 2011h.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, Sveriges Radios "PHILIPS" färg-TV-kamera. Det var Falu TV:s första färgkamera från tidigt 1970-tal.
Biografmuseet 2011d.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, TV-hörnan på 1960-talet
Biografmuseet 2011e.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, Sveriges Radios första inspelningsbuss
Biografmuseet 2011f.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografmuseet i Säter, historiska biografskyltar