Barnuppfostran
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2024-07) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Barnuppfostran är uppfostran av barn.
Synen på barnuppfostran skiljer sig inte bara över tiden, utan även kulturellt. I de flesta länder är till exempel aga som uppfostringsmetod tillåten, medan det är förbjudet i Sverige.
Olika teoretiker runt barnuppfostran
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) hävdade i Emile eller om uppfostran att barnuppfostran bör syfta till att stärka kroppen, öva sinnena och tanken, samt att moraliskt stärka barnet så att det blir mottagligt och framförallt kan känna medlidande. Rousseau ansåg att en god barndom är en förutsättning för ett givande vuxenliv.
Under 1900-talet har det funnits många teoretiker och trender på området. Några av dem som skrivit böcker om barnuppfostran inkluderar:
- Benjamin Spock
- Jean Piaget
- Thomas Gordon
- Jesper Juul
- Anna Wahlgren
- Bent Hougaard
- Ellen Key
- Lars H Gustafsson
Se även
- Barnuppfostran i Sverige vid sekelskiftet 1900
- Föräldraledighet
- Pedagogik
- Värdepedagogik
- Socialisation
- Uppfostran
- Fostran
Externa länkar
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg