Baner

Baner
(c) Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5

Baner (uttal: /banér/) kan antingen avse en vapenflagga eller en sorts mindre, buren fana som representerar någon viss person eller militärt förband.

Under medeltiden var ett baner en rektangulär eller senare avsmalnande duk. Vanligtvis visade den ägarens heraldiska vapen, varför begreppet baner ibland används som synonym till vapenflagga. Baneret fungerade i strid som samlingspunkt, och skilde sig från fanor och standar genom att representera ägarens person.

Etymologi

Ordet baner anses komma av ett medeltidslatinskt *bandaria, efter latinets bandum "fälttecken", ett ord som ytterst har germanskt ursprung; jämför med gotiskans bandwa, bandwô "tecken".[1]

Korpbaneret

I de medeltida vikingasagorna berättas att vikingarna stundom förde en örlogsflagga som flög en korp för att representera krigsguden Oden. Denna detalj, hur historisk den än må vara, har sedermera blivit legendarisk i modern tid.

bayeuxtapeten från slutet av vikingatiden finns en normandryttare avbildad med en lansfana flygandes en fågel. Då normanderna var direkta ättlingar till nordiska vikingar har denna avbildning tolkats som möjligtvis avbildande korpbaneret. Hur sannolikt det är att kristna normander skulle flyga en hednisk örlogsflagga är omtvistat.

Svenska riksbaneret

Riksbaneret

I Sverige infördes under 1400-talet ett riksbaner som framförallt användes vid ceremonier som begravningar och kröningar. Riksbaneret motsvarades i fält av det kungliga kommandotecknet huvudbanéret. Sveriges riksbaner är formellt fortfarande giltigt, men används dock sällan.

I Försvarsmaktens ceremonireglemente stadgas det följande om Riksbaneret;

Riksbaneret, eskorterat av en honnörsstyrka (grenadjärkompani), skall vid Konungens begravningsprocession föras enligt särskilda anvisningar.

I modern tid har termen oftast använts i överförd bemärkelse som abstrakt eller konkret symbol för samling eller ideal: Under frihetens baner.

Banderoller för reklam

Banderollindustrin, som ofta tillverkar banderoller på plastbakgrund, har utvecklats från traditionella vinylbanderoller till banderoller som trycks på stora, ultrabreda bläckstråleskrivare på en mängd olika vinyl- och tygmaterial med lösningsmedelslösliga bläck och UV-härdande bläck.[2][3]

Banderoller används i många kommersiella sammanhang för att locka till sig potentiella målgrupper.[4] Förtryckta banderoller används ofta, men är enkla och prisvärda. Banderoller kan tryckas i stora format och i en mängd olika färger. De kan också användas i en mängd olika situationer: hängas från en befintlig armatur, monteras på en vägg eller till och med monteras separat. När en reklambanderoll hängs upp mellan stolpar krävs öglor eller annan fastsättningsmetod för att förhindra att banderollen rivs sönder eller flyger iväg.[5] Aluminiumgenomföringar kan skäras in i banderollen och användas som säkra ingångspunkter för fastsättning av banderollen. Denna installationsmetod ger en mer hållbar annonsering.

Banderoller för sport

Sportfans köper eller tillverkar ofta banderoller för att placera på läktarna.[6] Lagbanderoller innehåller vanligtvis lagets logotyp, namn eller smeknamn, motto och lagfärger.[7] Banderoller för individuella idrottare får innehålla en bild eller teckning av spelaren. Sportbanderoller kan också tillägnas kända spelare eller idrottare som har valts in i Hall of Fame och minnas mästerskap som har vunnits. Dessa sportbanderoller hängs vanligtvis upp på balkar i arenor och stadion.

Fans till den uruguayanska fotbollsklubben Nacional har gjort en banderoll som mäter 600 x 50 meter och väger mer än 2 ton; de hävdar att det är den största banderollen i världen.[8] Den introducerades i april 2013 vid en fotbollsmatch i Libertadores Cup på Centenario Stadium.

Rallyhanddukar har vissa kulturella funktioner som liknar banderoller.

Källor

Noter

Media som används på denna webbplats

Begravningsbanér, Närke, fört i Karl X Gustavs begravningståg 1660 - Livrustkammaren - 108778.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Begravningsbanér, Närke, fört i Karl X Gustavs begravningståg 1660.
Nyckelord: Närke, Föremålsbild, Begravningsbanér, Symboler, 1660-tal
Väte kyrka - KMB - 16001000197904 (cropped).jpg
(c) Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Detalj av relief under västra långhusfönstret, riddare till häst med spjut och sköld. Den nuvarande kyrkans kor uppfördes i slutet av 1200-talet, och vid 1300-talets mitt byggdes det treskeppiga långhuset.

Motiv: Väte kyrka

Kategori: (01) Exteriörer
Raven banner (Bayeux Tapestry).jpg
Cropped image of the raven banner which appears on the Bayeux Tapestry.
Sveriges riksbaner.png
Författare/Upphovsman: Nicolas-Vincent Du Trou (1751), Licens: CC0
Sveriges riksbanér skapat år 1751 till Adolf Fredriks kröning och broderat av den franske kungen Ludvig XV:s hovbrodör Nicolas-Vincent Du Trou.