Balja (kärl)
En balja är ett större, men fortfarande manuellt flyttbart, lågt, öppet kärl avsett för tvätt, bad eller disk.[1] Ordet kommer av franskans baille.[2] Användningsområdena för baljor överlappar ofta varandra.
Baljor tillverkades innan industrialismen främst som laggkärl. Senare blev baljor av förzinkad stålplåt (zinkbaljor) och koppar vanliga. Nutida baljor tillverkas ofta i plast.
Tvättbaljan hörde till hushållens standardutrustning innan tvättmaskinen blev vanlig. En tvättbalja var oftast rund till formen och användes tillsammans med en tvättbräda. I enklare hushåll gjorde tvättbaljan även tjänst som badbalja för barn. En sådan är ofta något oval till formen. Nutida badbaljor för barn är vanligen av plast. Innan dusch och badrum blev vanligt i hemmen använde även vuxna badbaljor. Se även badtunna.
En diskbalja är något mindre till formatet än de båda ovannämnda typerna. Diskbaljan är för det mesta oval eller rektangulär till formen. De rektangulära diskbaljorna är avsedda att passa i diskhon.
Rymdmåttet balja
Baljan var från början ett lågt, ovalt laggkärl med två handtag. Volymen varierade mellan 50 och 100 liter, någon gång upp till 150 liter.[2]
Bilder
- Barn som badar i en plåtbalja.
- Köket av Carl Larsson (1898). På fönsterbänken står en förzinkad diskbalja.
- Oval sittbalja av pressad zinkplåt från 1800-talet.
- Badbalja av zink från 1800-talet. Skoklosters slott.
Referenser
- ^ ”balja - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/balja. Läst 26 mars 2020.
- ^ [a b] Carlsson, Albert W (1993). Med mått mätt : svenska och utländska mått genom tiderna (2., oförändr. utg). Stockholm: LT. sid. 41. Libris 7253576. ISBN 9136031577
Media som används på denna webbplats
Hos Carl och Karin Larsson möttes ett nytt formspråk och gammal tradition. De praktiska ändamålen styrde inredningen, men lika viktigt var att möblerna och föremålen samspelade i en harmoni. Dessa idéer förespråkades också till exempel av Ellen Key. Hon pläderade för nya och ljusa hem i sin uppsats ”Skönhet för alla” från 1899.
Larssons flyttade till huset Lilla Hyttnäs i Sundborn sommaren 1889. Carl och Karin skulle där tillsammans skapa den inredning som gjorde hemmet berömt. Karin formgav både möbler och textilier som hon broderade och vävde. En av tamburerna inreddes tidigt till ateljé. Där finns rikligt av iögonfallande detaljer, till exempel den lustige figuren på krönet till stolpen. När en större ateljé byggdes blev detta rum en verkstad för hela familjen.
Inredningarna i det Larssonska hemmet gav sken av en lantlig enkelhet. Samtidigt var allt noga genomtänkt och influenserna hämtades bland annat från England, Skottland och Japan. Köket som främst var en plats för hushållsarbete och matlagning hade dock inte samma moderna inredningsstil och bekvämlighet som de övriga rummen.Nyckelord: Badkar, Tvätta, Hygien, Föremålsbild, Balja, 1800-tal
Nyckelord: Föremålsbild, Balja, Hygien
Children taking bath in their home in community camp. Oklahoma City, Oklahoma.