Baggeby
Baggeby är en kommundel på södra sidan av Lidingön i Lidingö kommun, Stockholms län. Baggeby gränser i sydväst till Lilla Värtan, i sydost till kommundelen Larsberg, i nordost till Mosstorp och i norr till Herserud.[1]
Historia
Ortnamnen Baggeby och Bodal har sitt ursprung i de lantbruksgårdar som fanns i området och som tillhörde några av de allra äldsta lantbruksgårdarna på Lidingö, ursprungligen ägda av Bo Jonsson (Grip) senare Banérs på Djursholms slott. Namnen finns angivna på den äldsta kartan över Lidingö som hittats, upprättad av kartografen Peder Mehnlöös 1661, med stavningen Baggebÿ respektive Boodaal. Bodals lantbruksgård med den på 1940-talet uppförda mangårdsbyggnaden i sten, idag belägen i stadsdelen Larsberg, bedrev ett aktivt lantbruk ända in på 1960-talet. Äldsta bevarade byggnad är Lidingsberg med hus från 1775.
Det moderna Baggeby
Baggeby inkluderat det angränsande bostadsområdet Bodal har 3 002 invånare (2014). Baggeby bostadsområde uppfördes på 1950-talet som ett av de första större bostadsområdena på södra Lidingö. Bland arkitekterna märks Arvid Klosterborg, Ancker-Gate-Lindegren och Kjell Ödeen. Baggeby torg ritades av landskapsarkitekten Walter Bauer som även gestaltade stadsdelens gaturum och parkmark. Under 2009 renoverades torget där man försökte återskapa torgets stil och utsmyckning med växter som det hade på 1950-talet.
Kommunikationer
Området trafikeras av ett flertal busslinjer internt på Lidingö men även bussar med direktförbindelser till Ropsten på Stockholmssidan. Lidingöbanan har hållplatserna Baggeby och Bodal i stadsdelen, som svarar för den huvudsakliga kollektiva trafiken till och från Ropsten.
Referenser
Noter
Källor
- Margareta Borgelin, Björn Holmer, Marianne Råberg, Björn Schumacher (2012). Sevärda hus på Lidingö – En vägledning. Lidingö hembygdsförening. sid. 19-25. ISBN 91-87742-26-8
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Baggeby.
|
Media som används på denna webbplats
(c) Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0
Baggeby torg, Baggeby, Lidingö, östra Stockholm
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Flerbostadshusen vid Fregattvägen på Lidingö sett från Stockholms frihamn
Det ursprungliga torpet i dalsänkan vid Lidingsberg på Lidingö dokumenterad på en karta från 1720, benämnt "Ödeskure backstuga". Vid torpet fanns ingen uppodlad mark. Torpet låg inom lantbruksgården Baggeby-Bodal som utgjorde en gemensam lantbruksfastighet med två separata gårdsenheter.