BMW:s historia
BMW:s historia börjar den 7 mars 1916 då företaget Bayerischen Flugzeug-Werke (BFW) grundades. Detta datum ser BMW idag som företagets grundande. BMW var till en början delad mellan BFW och Rapp-Motorenwerke. 1917 bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerischen Motoren-Werke - BMW.
BMW grundades som flygmotortillverkare men kom efter första världskriget även att börja bygga motorcyklar och några år senare personbilar. Under mellankrigstiden firade företaget flera framgångar på tävlingsbanorna. Efter andra världskriget återuppbyggdes verksamheten men hade ekonomiska problem som vändes under 1960-talet. Sedan 1960-talet har koncernen upplevt stora framgångar med sina modellserier med 3-serien som storsäljare. BMW har stadigt ökat sin produktion och öppnat nya produktionsanläggningar. Nya fabriker startades i bland annat USA och Eisenach men satsningen på brittiska Rover-koncernen visade sig vara en katastrof. I dag har bilmärket BMW fortfarande hög status, kvalitet och pris och konkurrerar därmed på samma prestigemarknad som Mercedes och Audi.
1910-talet: Starten - BMW:s ursprung
7 mars 1916 grundades företaget Bayerische Flugzeugwerke (BFW). Detta datum ser BMW idag som företagets grundande men detta var då inte BMW. BMW har nämligen till en början delad historia mellan Bayerische Flugzeugwerke och Rapp-Motorenwerke. Rapp-Motorenwerke grundades 28 oktober 1913 av Karl Rapp, som tillsammans med bara sju medarbetare tillverkade kraftiga åtta- och tolvcylindriga flygmotorer. Företaget inledde en licenstillverkning av Ferdinand Porsches nya 350 hk flygmotor från Austro-Daimler. För att övervaka tillverkningen av motorerna vid Rapp-Motorenwerke anlitade Porsche ingenjören Franz Josef Popp vid Daimler i Wien.
På grund av sjukdom tvingades Rapp dra sig tillbaka och Popp övertog ansvaret i företaget. En tidig mecenat för BMW är den österrikiske affärsmannen Camillo Castiglioni som även spelar en viktig roll i Austro-Daimler vid den här tiden. Castiglioni är storägare och satsar stora pengar på BMW under de första åren och ligger också bakom 1922 års sammanslagning. Castiglioni kan ses som en föregångare till Herbert Quandt.
Bayerische Motoren-Werke
1917 bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerische Motoren-Werke - BMW. BMW kunde under krigsåren etablera sig som flygmotortillverkare i den av Första världskriget präglade tyska industrin. Fram till 1918 lade den tyska krigsmakten in stora beställningar på flygmotorer. Man byggde en stor fabrik vid Münchens flygplats Oberwiesenfeld. Tysklands nederlag i kriget för med sig att BMW tvingas under restriktioner från och med 1919. Man får inte längre tillverka flygplansmotorer då detta ses som en del i en tyska upprustning.
Strax innan förbudet mot tillverkning och flygande för tysk del träder i kraft lyckas BMW genomföra ett flygrekord som skapar renommé. Franz Zeno Diemer sätter världsrekord genom att flyga 9760 meter upp i luften. Rekordet får inte officiella status då Tysklands uteslutande ur det internationella flygsällskapet (Fédération Aéronautique Internationale) sätter stopp.
1920-talet: Motorcyklar och bilar
Under 1920-talet startar en diversifiering för att hålla företaget vid liv. 1922 skapas BMW igen då Rapp-Motorenwerke säljer namnrättigheterna och produktionen till BFW. Den nya koncernen antar namnet BMW som är det etablerades varumärket och antar BFW:s grundande som BMW:s födelsedatum. Första chef för det sammanslagna BMW blir Franz Josef Popp.
BMW kunde under krigsåren etablera sig som flygmotortillverkare under Första världskriget som präglade den tyska industrin. Tysklands nederlag i kriget förde med sig att BMW tvingas under restriktioner från och med 1919, och fick inte längre tillverka flygplansmotorer då detta ses som en del i en tyska upprustning. Under 1920-talet inleddes därför en diversifiering för att hålla företaget vid liv, med motorcykeltillverkning (1923) och biltillverkning (1928). Dessa grenar samsas nu med den 1924 återupptagna flygmotortillverkningen. Motorcyklarna och bilarna började tävla framgångsrikt och BMW:s förare tillhörde de mest framgångsrika.
BMW-märket
Bayerns blå-vita färger (Egentligen ätten Wittelsbachs vapensköld) har redan 1917 blivit del av BMW:s identitet och symbol och BMW har sedan dess haft samma symbol med vissa mindre modifieringar. Man kan se det blå och det vita i märket som en propeller mot himlen. Det är dock en myt som blivit verklighet att det är detta som skulle ligga bakom företagssymbolen. Det är efterhandskonstruktion som skapades senare då BMW ville framhäva sin flygmotortillverkning. Det är först 1929 som BMW-märkets utformning anges komma ifrån bilden av en propeller - alltså över 10 år efter att det första gången uppkom.[1] Idag ser man BMW-märket föreställandes båda Bayerns färger och en propeller men det är intressant i sammanhanget att det ofta är propelleridén som lyfts fram och inte den verkliga bakgrunden i de bayerska färgerna.
Motorcykeltillverkning
BMW började tillverka motorcyklar 1923. Företaget är fortfarande förbjudet att tillverka flygplansmotorer efter Versaillesfreden. Chefskonstruktören Max Friz är BMW:s ledande man på området när man presenterar BMW R32 vid IAA i Berlin. R32 har det som alla BMW-motorcyklar blivit kända för - kardandrivning. Fritz deltar själv framgångsrikt i motortävlingar med R32:an.
Förutom motorcykeltillverkningen tillverkade man båt- och lastbilsmotorer under tiden man väntade på att förbudet skulle hävas. 1924 försvinner förbudet och tillverkningen startar på nytt. BMW tillverkade flygmotorer fram till 1965 då man sålde av produktionen till MAN. 1990 startade man upp tillverkningen på nytt tillsammans med Rolls-Royce genom ett gemensamt bolag. 2000 tog Rolls-Royce ensamt över tillverkningen och döpte om bolaget till Rolls-Royce Deutschland.
Biltillverkning
Under 1920-talet kommer BMW alltmer in på idéer kring biltillverkning. 1928 köper man bilfabriken i Eisenach vilket blir startskottet för BMW som biltillverkare. BMW:s ingenjörer har tagit fram flera olika modeller men i slutändan beslutar BMW att börja med licenstillverkning av brittiska Austins Austin Seven. Det är en liten tvådörrars täckt bil. BMW 3/15 PS, "Dixi" kallad, blir en stor framgång för BMW som fram till 1932 tillverkar 16 000 exemplar. Den konkurrerar med dåtidens storsäljare Opel Laubfrosch och kostar i grundutförande 2200 riksmark.
1930-talet: Flygmotorer och racing
Under 1930-talet börjar BMW:s ingenjörer att utveckla motorer och nya vackra fordon tar vid. Element som senare kom att bli typiska för BMW lanserades, bland dem dubbelnjurgrillen som lanseras 1933. Andra världskriget ändrade dock företagets inriktning. Under 1930-talet satsade BMW tillsammans med staten alltmer på flygmotortillverkning som blir dominerade verksamhet under kriget.
1932 kom den första "äkta" BMW:n: BMW 3/20 PS. BMW 3/20 PS har lite kvar av den Austin-licens som BMW 3/15 PS varit och fortsätter den bilera som BMW inlett. BMW har i 3/20, som är den första egenutvecklade bilen, tagit fram en ny motor utifrån Austin-motor och förbättrat det mesta och kan nu tillverka flera karosstyper. Tillverkningen delas upp med biltillverkningen i Eisenach och motortillverkningen förlagd till München.
1933 kommer så BMW 303 där BMW för första gången använder sig "dubbelnjurarna" i grillen som idag är en av de största designelementen för hur en BMW ska se ut. Dubbelnjurarna skapades från början av tekniska skäl och patenterades som en teknisk funktion och inte det som det blivit senare ett viktigt designelement. 303:an inleder också BMW:s starka tradition att bygga sexcylindriga motorer. Det är vid den här tiden som BMW:s ingenjörer inleder sitt stora motorengagemang där man förutom utvecklingen av BMW:s första raka sexa också tar fram en V12:a utifrån en av företagets flygmotorer.
1936 lanserar man den legendariska BMW 328 som ger BMW ett renommé inom banracingen. Den vackert formgivna sportbilen blir en legend med sin dominans i dåtidens bilracing. 328:an vinner 141 av de 172 som bilen deltar i. Den första tävlingen man deltar är vid Nürbürgring där man direkt skapar rubriker med Ernst Henne som segrare för BMW. 1940 kommer den mest meriterande segern vid italienska Mille Miglia. BMW 328 är idag en verklig skalp för de samlare som får tag i den då bara 464 tillverkades. BMW:s fabriksteam där Ernst Henne, Ludwig Kraus, Josef Mauermaier och Peppi Stelzer ingår blir legender efter sina framgångar på Europas racerbanor.
1936 är också året då BMW 326 lanseras. BMW 326 är en lyxig och elegant sportvagn i det av coupéer och cabrioleter alltmer dominerade modellprogrammet. 326:an blir en succé trots att den ses som något föråldrad vad gäller design och framförallt har ett högt pris. Autenrieth var den ledande karossbyggare bland flera som byggde 326:an vid den här tiden. 1939 kommer BMW 335 som är BMW:s första stora bil.
BMW:s utveckling under en tioårsperiod är imponerade med en utveckling från den lilla småbilen 3/15 till nu motorvägskryssaren BMW 335. BMW:s utveckling är man inte ensam om då GM-ägda Opel gjort samma resa och blivit Europas största tillverkare. Den ofta nämnda konkurrensen med Mercedes-Benz kommer delvis på skam då företagen under den här perioden har täta band med flera ledande personer i båda företagens styrelser. Det är dock ingen tvekan om att BMW 335 är BMW:s första utmanare till Mercedes stora modeller som dominerar vid den här tiden. 335:an framgång stoppas när det som ska förändra företaget och hela världshistorian startar samma år - Andra världskriget.
Rustningsindustri
Flygmotortillverkningen var hur som helst fortfarande en viktig del av koncernen och i 1930-talets upprustning kom den att växa ännu mer. 1936 bygger BMW med nazi-regimens i ryggen en ny fabrik i Allach i München får framställning av flygmotorer under stort hemlighetsmakeri. Statliga subventioner för att BMW ska bygga ut flygmotortillverkningen leder till att flygmotortillverkningen återtar sin position som företagets viktigaste gren. Brandenburgische Motorenwerke (Bramo) blir en del av BMW för att utöka företagets tillverkning med fabriker i Spandau i västra Berlin samt i Basdorf och Zühlsdorf. Bramo hade tidigare tillhört Siemens.
1940-talet: Krigsproduktion och återuppbyggnad
BMW koncentrerade sig under Andra världskriget på tillverkning av flygmotorer åt Luftwaffe och bil- och motorcykelproduktionen lades åt sidan. Den civila produktionen fortsatte under krigets första år men lades ner 1943. BMW producerade en militärbil för den tyska armén med beteckningen 325 Leichter Einheits-PKW. Under kriget tillverkar BMW över 20 000 exemplar av sin 801-motor för Luftwaffes räkning.
Från 1942 och framåt börjar man utveckla raketer vid BMW:s fabriker. Rakettillverkningen är den stora orsaken till att BMW efter kriget tvingas se sina fabriker monteras ner.[källa behövs] Företagets huvudfabrik i München bombas till ruiner 1944-1945. BMW:s fabrik i München har varit en viktig del i Tysklands krigsproduktion. Fabriken i Allach klarar sig, trots sin viktiga funktion, från stora allierade bombningar. BMW var under krigsåren ett av de företag som använde krigsfångar och fångar från koncentrationslägren som tvångsarbetare i sina fabriker.[2]
Efter kriget hamnar Bayern under amerikansk ockupation och BMW:s framtid är osäker. BMW:s fabriker tas i beslag och beslut tas om nedmontering från amerikanskt håll. Fabriken i Allach kan fortsätta som verkstad för de amerikanska truppernas fordon. Efterhand lättade relationerna upp och BMW fick börja tillverka hushållsprodukter. 1948 tas det första stora steget för efterkrigstidens BMW då man åter får tillverka motorcyklar. Fabriken i Eisenach har tagits över av den sovjetiska ockupationsmakten och BMW får aldrig tillbaka fabriken då den senare blir en ett statligt företag i DDR. Eisenachfabriken fortsätter tillverkning av BMW men senare kan BMW stoppa användningen av BMW-namnet. Detta leder fram till det östtyska bilmärket EMW - Eisenacher Motoren-Werke - som tillverkar BMW-kopior fram till 1955.
1950-talet: Ekonomiska problem och vackra bilar
Under 1950-talet lanserade BMW nya modeller men får inget genombrott och hamnar i ekonomiska svårigheter som kulminerar 1958-1959 då man står på ruinens brant och är på väg att säljas ut till konkurrenten Daimler-Benz. Under 1950-talet hamnade BMW i en svår ekonomisk kris. Man lyckades inte få någon lönsamhet i de modeller man lanserade som innefattade så olika modeller som den vackra sportbilen BMW 507 och den enkla småbilen BMW Isetta. Det är hur som helst en stor framgång för BMW att man återigen kan tillverka bilar när produktionen startar bredvid motorcykeltillverkningen. Då Eisenach-fabriken gått förlorad blir München centrum för hela BMW:s tillverkning.
1951 presenterar man BMW 501 ("barockängeln") vid IAA som är en stor och lyxig bil med V8-motor. BMW har dock svårt att hävda sig med en bil som få kan köpa under efterkrigstidens första år. BMW 501 är därtill svår att tillverka där produktionskostnaderna skjuter i höjden på grund av kostnaderna för den avancerade karossen. 501:an har svårt att hävda sig i konkurrensen med Mercedes-Benz 180/220 som med sin pontonkaross attraherar fler köpare.
BMW inser problemen och vänder sig utomlands, till Italien där man varit framgångsrika med små folkbilar med Fiat 500 i spetsen. Lösningen hittar man hos Milano-baserade Iso Rivolta med sina Isetta-modell. BMW köper licens på tillverkningen och Isetta i en vidareutvecklad BMW-form börjar tillverkas i München 1955. Isettan blir en stor succé (160 000 exemplar) och ger BMW välbehövligt andrum. Denna säregna småbil kan sättas i kontrast inte bara till senare prestigebilar utan även till dåtidens övriga modellprogram. I samma anda börjar man dock 1957 tillverka BMW 600, som liknar Isettan, men har fyra sittplatser och en 600 kubiks motor. Två år senare får man ge upp, efter 35 000 exemplar.
BMW 507 är BMW:s försök att positionera sig och komma in på USA-marknaden. Den eleganta 507:an blir en stor succé när den presenteras men BMW förmår inte att omsätta den i produktion. BMW får bara fram 252 exemplar och detta blir en kostsam affär för den hårt prövade tillverkaren.
1959 var man nära att bli uppköpt av ärkerivalen Daimler-Benz AG och BMW:s belackare valde att uttyda förkortningen Bald Mercedes Werke (snart Mercedesverken). Herbert Quandt avstyrde emellertid detta vid en bolagsstämma 1959. Under familjen Quandt (fortfarande stor ägare) och dess överhuvud Herbert Quandt lyckades BMW växa fram som ett av vår tids stora prestigemärken från början av 1970-talet och framåt.
1959 presenterar man BMW 700 som är den första moderna BMW:n med självbärande kaross. BMW 700 presenterades vid IAA i Frankfurt am Main och blev en viktig länk mellan de gamla 50-talsmodellerna och de modeller som kom under 1960-talet. 700:an ter sig som den för BMW:s del mest excentriska modellen med sin motor placerad bak.
1960-talet: Nya bilar får fart på företaget
De gamla 1950-talsmodellerna avlöstes under 1960-talet av nya och moderna BMW-modeller. 1962 kom BMW 1500 som lade grunden till de större modellerna som senare kom. 1966 tog man fram BMW 1602 som senare utvecklades till BMW 2002 som i sin tur var föregångaren till den 1975 lanserade BMW 3-serie. Man utvecklades samtidigt nya motorer och lade mer och mer tonvikt vid sportigheten hos märket som inte minst fanns historiskt (BMW 328). Här spelade den gamla tävlingsföraren Alexander Freiherr von Falkenhausen en viktig roll. 1965 anställs Paul G. Hahnemann som säljchef och han får BMW att växa inte bara i Västtyskland utan även komma in på viktiga exportmarknader. Hahnemann lyckas på ett helt nytt sätt med marketing att föra fram BMW som prestigemärke. 1965 avyttrar man flygmotortillverkningen till MAN AG för att helt gå inför personbils- och motorcykeltillverkningen.
BMW förvärvade 1967 Glas. Köpet innebar att BMW tog över Glas-fabriken i Dingolfing och sex år senare hade man skapat en helt ny BMW-fabrik - idag BMW:s största. Under en övergångsperiod säljs Glas-bilar under BMW-märket. Samma år startar produktionen i Landshutfabriken. 1969 flyttas motorcykeltillverkningen till Västberlin då Münchenfabriken koncentrerar sig på personbilstillverkning och utrymmena inte längre räcker till.
1968 kommer BMW 2500 och BMW 2800 som placerar BMW i de exklusiva bilklasserna. 2500 och 2800 går in på marker som BMW inte varit på under många år, men kommer under 1970-talet att ta stora marknadsandelar fram till dess att de läggs ner 1977.
1970-talet: Internationalisering
Under 1960-talet lanserar BMW dock nya modeller där BMW 1500 får ses som en milstolpe. En ny modern sedan tar BMW tillbaka till de fina salongerna och framgångarna fortsätter. 1970-talet innebar nya framgångar där BMW kunde positionera sig än mer med ett nytt modellprogram som man fortfarande har. BMW manifesterade sina framgångar genom invigningen av det nya huvudkontoret tillika landmärket "fyrcylindern" 1972. En internationalisering tog vid där BMW satsade på nya exportmarknader och befäste sina position.
Eberhard von Kuenheim utses 1970 till ny BMW-chef och fortsätter med nya framgångar och introduceringen av det modellprogram som används fortfarande. Von Kuenheim är med sina 40 år en sensation i den västtyska företagsvärlden. Herbert Quandt spelar en fortsatt viktig roll för företaget. I samband med Quandts 60-årsdag 1970 grundas Herbert-Quandt-Stiftung till hans ära.
Nya modellserier
En stark och konsekvent satsning på nya modellserier med start med 5-serien 1972 ledde till en rask klättring under 1970- och 1980-talet. Oljekrisen går inte obemärkt förbi men hindrar inte BMW:s satsning där man 1973 lanserar en blivande klassiker BMW 2002 Turbo. Specialversioner av 2002:an lanserades där man gjort gatuversioner av tävlingsbilarna. BMW tävlade också flitigt i standardvagnsmästerskap vid den här tiden. Det var också nu som man började använda färgkombinationen som idag förknippas med M-modellernas M-märke.
I början av 1970-talet startade internationaliseringen av BMW: 1972 tog man över den sammansättningsfabrik som funnits i Sydafrika sedan 1968. Man tog även på allvar tag i USA-exporten i och med grundandet av BMW of North America. Detsamma gäller viktiga marknader i Europa där man skapar egna dotterbolag istället för generalagenter som man tidigare haft.
1972 kunde man också inviga det nya huvudkontoret med BMW Museum i anslutning. "Fyrcylindern" är ett bevis för företagets remarkabla uppgång under det senaste decenniet. Det ligger i anslutning till Olympiaparken där hela världens blickar riktas mot de olympiska spelen, som hålls i München 1972. I september lanseras den första 5-serien och 1975 kommer 3-serien som ökar BMW:s produktion betydligt. Modellserierna bär båda den franske designchefen Paul Bracqs design som ska komma att bli typisk för BMW från 1970-talet och framåt.
1976 kommer så en ny modern coupé - 6-serien. 6-serien blir en stor succé och BMW fullbordar sitt nya modellprogram med den 1977 lanserade 7-serien. 1977 beslutar BMW om att utöka Berlin-fabriken vilket föranleder förbundspresidenten Walter Scheels besök vid anläggningen 1977. En helt ny monteringshall för att kunna bygga 60 000 motorcyklar per år och utöka antalet anställda markant står då klar.[3] Ytterligare utbyggnader följde och 1984 invigde förbundskansler Helmut Kohl en ytterligare moderniserad fabrik.[4] Förutom motorcyklar börjar man med start 1979 att tillverka personbilskomponenter vid Berlinverken i Spandau.
Decenniet avslutades med lanseringen av supersportbilen BMW M1 och grundandet av motorfabriken i österrikiska Steyr. Steyr-fabriken är från början ett samarbete med österrikiska Steyr-Daimler-Puch innan BMW 1982 helt övertar fabriken. Steyr-fabriken utvecklas till BMW:s största motorfabrik och centrum för BMW:s dieselverksamhet. M1 tog stora delar av designen från den 1972 visade BMW Turbo som var en konceptbil av designchefen Paul Bracq. M1:an ritades av Italdesign och tillverkades fram till 1981.
Baader-Meinhof-Wagen
Under 1970-talet körde terroristgruppen Baader-Meinhofs olika medlemmar ofta BMW. Detta gjorde att bilarna i folkmun kallades Baader-Meinhof-Wagen. Gruppen körde emellertid även andra bilar.
1980-talet: Nya modeller och utvecklingscentra
1982 avlider Herbert Quandt och hans fru Johanna Quandt ärver tillsammans med barnen Stefan och Susanne familjens aktieinnehav i företaget. Under 1980-talet fortsatte BMW sin positiva utveckling med att lansera nya modeller. 1980-talet är decenniet då BMW kunde börja satsa stora resurser på utveckling när man skapar två nya utvecklingscentra. BMW ökade stadigt sin produktion.
Nya idéer och modeller
Under 1980-talet lanserade BMW för första gången riktiga kombiversioner av BMW 5-serie och BMW 3-serie som man kallade Touring. Företaget byggde en ny fabrik i Regensburg för tillverkning av volymmodellen BMW 3-serie 1986. Regensburg- och Dingolfing-fabriker har blivit viktiga hörnstenar i både produktion och utveckling och byggts ut i olika omgångar.
1985 lanserades den första BMW M5 som blivit en stor imagebyggare för BMW och fortsätter att vara det. 1985 är också året då BMW satsar på fyrhjulsdrift. BMW:s tidigare erfarenhet sträckte sig till militärbilen 325 som tillverkats under Andra världskriget. BMW:s fyrhjulsdrivna bilar får beteckningen iX. Vid samma tid tar BMW fram nya dieselmotorer. Bilarna med diesel får beteckningen tds.
1988 kom en ny BMW 5-serie. Den nya 7-serien som lanserades 1986 blev en ny favorit hos storbilskunderna och slog den största konkurrenten Mercedes-Benz S-klass i flera olika tester.
Utvecklingscentra
BMW satsade under 1980-talet på olika forsknings- och designcentra. BMW Technik GmbH skapades för att skapa morgondagens bilar och följdes senare av FIZ (Forschungs- und Ingenieurzentrum) som BMW byggde på ett gammalt militärområde i norra München. 1989 började man tillverka BMW Z1 som är en futuristisk sportbil utvecklad av BMW Technik GmbH. Den verkliga succén uteblev och modellen lades ner 1991. Detta fråntar inte det faktum att BMW:s forsknings- och designcentra varit den drivande kraften bakom flera av de experiment- och konceptbilar som BMW tog fram under 1990-talet.
1990-talet: Nya bilmärken och satsningar i koncernen
BMW inledde flera nya vägar för koncernen under 1990-talet. Den globalisering som startat redan på 1970-talet blev under 1990-talet än påtagligare. Det mest påtagliga var BMW-koncernens stora satsningar på olika sätt i Storbritannien.
Nya fabriker
BMW gör stora satsningar på den föråldrade fabriken i Sydafrika. Rosslyn-fabriken går från att vara en gammal sammansättningsfabrik för främst den sydafrikanska marknaden till att bli en modern BMW-anläggning för både den afrikanska marknaden och för export. BMW inleder också planering av produktion i USA för att möta den stora efterfrågan från den nordamerikanska marknaden. 1992 börjar byggandet av BMW-fabriken i Spartanburg i South Carolina och 1994 rullar den första bilen av bandet. 1994 är också det historiska året då BMW:s produktion för första gången är större än Mercedes-Benz. BMW har då tre år tidigare firat den miljonte tillverkade motorcykeln sedan starten 1923.
1990 inleder man ett samarbete med flygmotortillverkaren Rolls-Royce efter 25 års frånvaro från flygmotorindustrin. 1993 testar man för första de nya motorerna framgångsrikt. För ändamålet har man byggt en ny fabrik i Dahlewitz. 2000 lämnar BMW projektet för att återigen koncentrera sig på bil- och MC-tillverkningen.
Rover
1993 avgår Eberhard von Kuenheim från chefsposten efter rekordlånga 23 år och ersätts av München-födda Bernd Pischetsrieder. Pischetsrieder var den drivande kraften när köpte Rover 1994 för att bygga ut koncernen. Det visade sig dock vara ett misstag då man aldrig kunde få bukt med företagets förluster. 1999 tvingades Pischetsrider att avgå. 2000 valde BMW att sälja av Rover-delen till investmentbolaget Phoenix. Land Rover-delen såldes till amerikanska Ford. Phoenix köpte MG Rover Group för en symbolisk summa. BMW behöll dock rättigheterna till den klassiska Minin - "hundkojan" och flera andra klassiska bilmärken. Man lanserade senare en helt ny Mini som blivit en stor succé för BMW.
1995 lanserade man en roadster för första gången på flera decennier i och med lanseringen av BMW Z3. Bilen fick stor uppmärksamhet via James Bond-filmerna GoldenEye och Tomorrow Never Dies som BMW var med och sponsrade. Att James Bond körde tyskt för första gången var något som uppmärksammades över hela världen och som gav BMW stor publicitet. 1995 vinner BMW Le Mans med en kraftfull V12-motor som McLaren använder sig av.
Rolls-Royce
1998 var BMW i en stor fejd med Volkswagen om vem som skulle köpa brittiska Rolls-Royce Motors med bilmärkena Rolls-Royce/Bentley. Det hela slutade med att BMW köpte varumärket Rolls-Royce från Rolls-Royce plc medan Volkswagen köpte tillverkningen av Rolls-Royce och Bentley från Vickers. Efter en affärsuppgörelse tillverkade Volkswagen Rolls-Royce åt BMW fram till 2003. BMW hade redan innan affären levererat de moderna motorer i Rolls-Royce.
1999 inleds ett nytt kapitel då BMW går in i SUV-segmentet med sin BMW X5. X5:an är framförallt tänkt för den amerikanska marknaden men firar även framgångar i Europa. X5:an följs senare upp av den mindre BMW X3.
2000-talet: Miljonvallen sprängs
2001 inviger BMW sin nya fabrik i brittiska Hams Hall utanför Birmingham. Hams Hall ska stå för en del av BMW:s motortillverkning. 2000 presenterar BMW också BMW C1 som är en ny sorts motorcykel/skoter för innerstaden. BMW C1 har ett tak och var från början ett konceptfordon. 2000 presenterar BMW den ytterst exklusiva BMW Z8 som är en modern roadster med drag från klassikerna 507. 2000 är också året då BMW gör comeback i formel 1. Tillsammans med Williams-stallet formerar man sig som BMW.Williams.F1 där BMW står för motorerna.
2002 tog Helmut Panke över som BMW-chef efter Joachim Milberg. Helmut Panke hade lång BMW-bakgrund där han bland annat varit chef för BMW:s framgångsrika USA-del. Panke har även varit chef för teknik- och designutvecklingen hos BMW. Milberg i sin tur fortsätter som styrelsemedlem och blir ordförande 2004.
2002 presenteras också den nya 7-serien där BMW för första gången på allvar lanserar sin nya fordonsdesign under ledning av designchefen Chris Bangle. Modellen får både ris och ros för sin design som trots behållandet av klassiska BMW-element bryter med föregångaren. Under de kommande åren kommer nya versioner av bl.a. BMW 3- och 5-serierna med den nya designen. 2009 tog Adrian van Hooydonk över som designchef efter Bangle.
Under 2004 gjorde modellnamnet BMW 6-serie comeback gör som coupé och cabriolet. Då hade BMW saknat en stor coupé sedan 8-serien lades ner 1999. Under 2003 kom den första Rolls-Roycen som är framtagen under BMW:s regi. Under 2004 kom också en ny modell fram när BMW 1-serien presenterades. 1-serien blev ny instegsmodell och i och med det fick BMW 3-serien växa när den kom ut i en ny version 2005.
Under 2004 spränger så BMW miljonvallen för antalet tillverkade bilar under ett produktionsår. BMW har därtill märkena Mini och Rolls-Royce samt MC-tillverkningen i koncernen. Produktionen på 1 059 978 tillverkade bilar kan ses mot det antal man tillverkade per år under 1960-talet: 164 000. Under 2005 öppnade BMW en ny fabrik i Leipzig för tillverkning av nya 3-serien.
2006 tog Norbert Reithofer över som BMW-chef.
Källor
- BMW, Schlegelmilch Rainer W., Lehbrink Hartmut, von Osterroth Jochen, Könemann 1999
Noter
- ^ Dr Florian Triebel, Die Entstehung des BMW Logos Historie und Mythos, http://www.markenlexikon.com/d_texte/triebel_bmw_logo.pdf
- ^ http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13517829.html
- ^ Bayernmotor, nr 7, 1977
- ^ Das BMW Motorradwerk Berlin, BMW, 1988
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Nimbus227, Licens: CC BY-SA 3.0
BMW 801D aero engine on display at the Imperial war Museum, Duxford.
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 2.0
Författare/Upphovsman: Lars-Göran Lindgren Sweden, Licens: CC BY-SA 3.0
B.M.W. 327/28 Sport-Cabriolet 1939
(c) W.J.Pilsak, CC BY-SA 3.0
Kühlergrill BMW 501 fotografiert 2004 im Automobilmuseum Fichtelberg
- Fotograf: Walter J. Pilsak, Waldsassen
BMW DA2
Författare/Upphovsman: Lars-Göran Lindgren Sweden, Licens: CC BY-SA 3.0
B.M.W. 326 Limousine 1938
1998 BMW Z3 2.8 roadster in the UK
Författare/Upphovsman: Lars-Göran Lindgren Sweden, Licens: CC BY-SA 3.0
B.M.W. 315 Cabriolet 1935
Författare/Upphovsman: User Jeff dean on en.wikipedia, Licens: Attribution
A BMW R32 at the 2006 BMW MOA international rally in Vermont