Bärfisar

Bärfisar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
UnderordningSkinnbaggar
Heteroptera
ÖverfamiljPentatomoidea
FamiljBärfisar
Pentatomidae
Vetenskapligt namn
§ Pentatomidae
AuktorLeach, 1815
Underfamiljer
  • Aphylinae
  • Asopinae
  • Cyrtocorinae
  • Discocephalinae
  • Edessinae
  • Pentatominae
  • Phyllocephalinae
  • Podopinae
  • Serbaninae
  • Stirotarsinae
Hitta fler artiklar om djur med

Bärfisar (Pentatomidae) är en familj av halvvingar som omfattar över 6 000 arter. Bärfisar brukar också användas som namn för överfamiljen Pentatomoidea.

Kännetecken

Bärfisar är en stor grupp av insekter som har fått sitt namn efter att en del arter sprutar ut en obehagligt luktande vätska för att skrämma bort rovdjur. Den stickande odören kommer av att vätskan innehåller små spår av cyanider. Bärfisar har också en mycket rörlig sugsnabel med stickande och sugande mundelar som de använder till att äta med och långa, känsliga antenner som är ledade i fem segment. Kroppen är oftast ganska platt och ryggskölden är tydligt fyrdelad. Färgerna varierar mycket beroende på art, men många bärfisar, särskilt i tropikerna, är klart färgade i rött, blått och grönt. Längre norrut är de flesta arter mest bruna eller gröna. De varierar i storlek, från ungefär 5 till 45 mm.

Utbredning

Bärfisar finns över större delen av världen. De har anpassat sig till många olika miljöer, från tropisk regnskog till torra öknar.

I Sverige finns 30 arter i familjen bärfisar och ungefär 60 arter i överfamiljen Pentatomoidea.

Levnadssätt

Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. De arter som är rovdjur tar alla byten som är tillräckligt små eller svaga för att kunna övermannas, oftast mjukhudade djur som larver av olika slag. De sticker bytet med sin sugsnabel och suger i sig av innehållet. Bärfisar som är växtätare suger oftast växtsaft från blad. Flera arter är specialiserade och lever endast på en eller ett par olika växter. De klart färgade arterna lever ofta av växter som smakar illa eller är giftiga. Bärfisen kan dock ta upp dessa ämnen i sin kropp utan att skadas och dess färger är en varning till dess fiender att den inte är lämplig att äta. De flesta arter av bärfisar är ensamlevande, även om de ibland kan samlas i stora mängder där det finns gott om föda. Detta gör att några arter betraktas som skadedjur. Andra arter betraktas som nyttodjur, eftersom de äter andra skadegörare.

Fortplantning

Bärfisar fortplantar sig när det är gynnsamma förhållanden, särskilt beroende av temperaturen. I varmare delar av världen betyder det att fortplantningstiden kan varierar mycket mellan arterna, vissa fortplantar sig till och med så gott som året runt. I Sverige fortplantar sig bärfisarna under sommaren. Honan och hanen hittar varandra med hjälp av speciella doftämnen, så kallade feromoner. Vissa arter använder också ljudsignaler. Då gnider de benen mot varandra, likt gräshoppor, fast ljudet de frambringar är mycket svagare. När hanen finner en hona uppvisas ofta ett enkelt parningsbeteende, han går runt honan och knuffar försiktigt på henne med huvudet. Parningen sker med bakkropparna vända mot varandra, och på det sättet kan de sedan sitta ihop i flera timmar. Efteråt letar honan upp en lämplig plats att lägga sina ägg på, till exempel ett blad eller en växtstjälk. Många bärfisar är kända för att vårda sin avkomma ovanligt uppmärksamt för att vara insekter. Honorna av flera arter stannar nämligen kvar i närheten av äggen för att vakta dem. När äggen kläcks tar de små ungarna skydd under modern, som kan fortsätta att vakta dem i flera dagar, eller till och med veckor. Bärfisen har så kallad ofullständig metamorfos och dess ungar kallas nymfer. Dessa ömsar hud flera gånger innan de blir fullvuxna insekter.

Arter

  • Cimex [rotundatus] baccarum (L. 1758), kallas även stinkfly.

Ett dialektalt namn är skrubba; därav skrubb-bär (hönsbär, Cornus suecica), som har fått sitt namn därför att denna art av bärfisar gärna håller till på denna växt. Hönsbär har i sin tur fått namn av att orrhöns gärna äter dess bär.[1]

Källor

Noter

  1. ^ Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 601: Skrubba 4) Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket


Externa länkar

Media som används på denna webbplats

P1160808 Palomena prasina.jpg
Författare/Upphovsman: Darius Baužys, Licens: CC BY 3.0
A Green shield bug (Palomena prasina). Photo taken: village Knistushki, Belarus