Ave Mariamonogram
Ave Mariamonogram eller Mariamonogram är ett monogram, sammansatt av bokstäverna A och M, för hälsningen Ave Maria (latin: 'Var hälsad Maria') som yttrades av ärkeängeln Gabriel vid bebådelsen.
Monogrammet används för att representera Jungfru Maria i kristen konst och heraldik.
I heraldik
År 1938 framlade riksheraldikern Harald Fleetwood teorin bokstaven A i de medeltida sigillen för städerna Västerås, Åbo och Skänninge skulle tolkas som Ave Mariamonogram. Domkyrkorna och kyrkorna i dessa städer var helgade åt Jungfru Maria. Därefter har sådana monogram använts i flera kommunvapen i Sverige och Finland.
Tolkningen kritiserades emellertid av Nils Ludvig Rasmusson som menade att den inte kunde styrkas med samtida jämförelsematerial och att bokstaven A lika gärna kunde stå för städernas latinska namn: Aros och Abo.
- (c) Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5
Västerås vapen, fastställt 1939: I fält av silver ett blått Mariamonogram, i stammen åtföljd av en röd ros.[1]
- (c) Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5
Skänninge vapen, fastställt 1942: I blått fält en stående naturfärgad madonna [...] på vardera sidan åtföljd av ett Mariamonogram av guld. [...].
Referenser
Tryckta källor
- Harald Fleetwood: Västerås, Åbo och Skänninge sigill : En jämförande undersökning, Meddelanden från Riksheraldikerämbetet (VII), 1938.
- Nils Ludvig Rasmusson: Svenska stadsvapen med helgonbilder förr och nu : ett diskussionsinlägg, Fornvännen (nr 37), 1942.
Noter
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Enric, Licens: CC BY-SA 3.0
Denna bild laddades upp som en del av Wiki Loves Monuments 2015.