Astypalaia

Astypalaia
Ö i Dodekaneserna
(c) INDALOMANIA, CC BY-SA 3.0
ö
LandGrekland
Inom det admi­nis­tra­ti­va områdetSydegeiska öarna
 • Kalymnos Regional Unit
  • Dimos Astypalaia
TidszonUTC+2, UTC+3
Vid vattenEgeiska havet
På landformEgeiska öarna
 • Dodekanisos
Koor­di­na­ter36°34′51″N 26°22′32″E
Höjd över havet506 meter
Area96,42 kvadratkilometer
Post­num­mer859 00
Officiell webbplatswww.astypalaia.com

Astypalaia (grekiska Αστυπάλαια, ordagrant "Den gamla staden", under osmansk tid Stampalia, på nygrekiska även Astropalia[1]) är en ö i ögruppen Dodekaneserna i Grekland, sydväst om Kos. Invånarantalet är 1 399 (2021).[2] Det finns en flygplats och färjeförbindelser.

Historia

Astypalaia kallades under antiken även Ichthyoessa, den fiskrika. Öns första bosättare kom under stenåldern. Under den klassiska perioden på 400-talet f.Kr. var ön rik och betalade hög tribut till Aten. Dessutom byggdes det många tempel.

Under 100-talet användes ön som hamn för romerska skepp som skyddade ön från piratattacker. Under den bysantinska tiden fortsatte ön att blomstra. Ön erövrades av venetianerna1200-talet och sedan av turkarna1500-talet. Under grekiska frihetskriget på 1820-talet befriades ön tillfälligt.

År 1912 ockuperades Astypalaia, liksom de övriga öarna i Dodekaneserna, av italienarna. Ön avträddes formellt till Italien i Lausannefördraget 1923,[3] och Italien behöll makten över ön ända till 1947.

Geografi

Astypalaia ligger i södra Egeiska havet, sydväst om Kos. Geografiskt tillhör den ögruppen Dodekaneserna (Tolvöarna), men geologiskt räknas den till Kykladerna. Den har en area på 97 kvadratkilometer.[2] Astypalaias kuster är steniga, med vikar och stränder, och en liten landremsa på cirka 100 meter, Sundet, delar ön i två delar, den inre och den yttre ön. Huvudstaden och huvudhamnen på ön är Astypalaia, eller Chora.

På ön finns också en venetiansk borg från 1200-talet.[2]

Sydost om huvudön ligger flera små öar, som Agia Kyriaki, Chondros, Kounoupi och Koutsomytis. I väster ligger öarna Ofidousa, Ktenia, Pontikousa och andra.

Kommunikationer

Till Astypalaia går färjor från Pireus på det grekiska fastlandet. Sommartid finns det även flygförbindelse med Aten.[2]

Källor

  1. ^ Stampalia i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)
  2. ^ [a b c d] ”Astypalea”. Store norske leksikon. https://snl.no/Astypalea. Läst 23 juni 2024. 
  3. ^ Stampalia i Nordisk familjebok (andra upplagans supplement, 1926)

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Αστυπάλαια - Astipalea Island - panoramio.jpg
(c) INDALOMANIA, CC BY-SA 3.0
Αστυπάλαια - Astipalea Island