Arbetsplats
Den här artikeln har källhänvisningar, men eftersom det saknas fotnoter är det svårt att avgöra vilken uppgift som är hämtad var. (2018-04) Hjälp gärna till med att redigera artikeln, eller diskutera saken på diskussionssidan. |
Arbetsplats är ett relativt begrepp.
En resande försäljare eller till exempel serviceman/kvinna kan ha en hel region att arbeta i, men har som regel en specifik arbetsplats varifrån arbetet utgår som kan vara hemmet, kontoret, stationen och så vidare. Personal i hemtjänsten arbetar i vårdtagarnas hem, men har en samlingspunkt där man håller kontakt med kolleger.
Andra arbeten, till exempel lärare och sjukhuspersonal, utför merparten av arbetet i vissa utrymmen, men planerar och organiserar arbetet i andra. Skolan respektive sjukhuset är då den officiella arbetsplatsen, och inom de lokalerna har vissa yrkeskategorier en alldeles egen plats, eller delad, som är individens arbetsplats för en del av arbetet.
För resor till och från arbetet, arbetsresor/arbetspendling, regleras av skattemyndigheten vad som är den officiella arbetsplatsen.
Den som arbetar som yrkeschaufför har ingen fast arbetsplats, utan kan kalla fordonet denne får betalt för att köra för sin arbetsplats.
Referenser
- "Arbetsplatsen". Arbetsmiljöupplysningen. Prevent. Läst 30 april 2018.
- "Lokaler och arbetsutrymme" Arbetsmiljöverket. Läst 30 april 2018.
Media som används på denna webbplats
A text document icon with a red question mark overlaid. This icon is intended to be used in e.g. "unverified content" templates on Wikipedia.
(c) Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0
Ett bygge är en vanlig arbetsplats för många. På bilden byggs det på en del av Ystads nya hamn 29 juni 2020.
(c) Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0
Tillbyggnad och ombyggnad av Ystads gamla badhus 2019.