Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsdepartementet
Lilla riksvapnet
UnderordnadRegeringskansliet
Ansvarigt statsrådJohan Pehrson
OrganisationstypDepartement
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-3831
Inrättad1 januari 1974
InstruktionSFS 1996:1515 (lagen.nu)
Webbplatswww.regeringen.se

Arbetsmarknadsdepartementet[1] (A) är en del av det svenska regeringskansliet som ansvarar för frågor och ärenden som rör arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Departementet ansvarar också för arbetet för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män och mänskliga rättigheter på nationell nivå. Dessutom ansvarar departementet för arbetet för integration, mot segregation, rasism och diskriminering samt för att stärka hbtq-personers och barns rättigheter.

Chef för Arbetsmarknadsdepartementet är arbetsmarknads- och integrationsministern. Nuvarande (oktober 2022) chef är Johan Pehrson. Övriga statsråd på departementet är jämställdhets­ministern och biträdande arbetsmarknadsministern. Posten innehas (oktober 2022) av Paulina Brandberg. Därutöver finns ett tiotal politiska tjänstemän anställda i de politiska staberna, bland annat pressekreterare, statssekreterare och politiskt sakkunniga. Vid övriga enheter på departementet är tjänstemännen opolitiskt anställda.

Departementet instiftades den 1 januari 1974 som ansvarigt för bland annat arbetsmarknadsfrågor och arbetade fram till den 31 december 1998. Från den 1 januari 1999 till den 31 december 2006 skötte Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementets tidigare ansvarsområden. 2006 återbildade Regeringen Reinfeldt Arbetsmarknadsdepartementet från den 1 januari 2007.

Statsråd

Arbetsmarknadsminister

Se Sveriges arbetsmarknadsminister

Övriga statsråd vid Arbetsmarknadsdepartementet

NamnTitelÄmbetsperiodPolitisk tillhörighet
 Erik UllenhagIntegrationsminister5 oktober 20103 oktober 2014Folkpartiet liberalerna
 Åsa LindhagenJämställdhetsminister21 januari 20195 februari 2021Miljöpartiet
 Märta SteneviJämställdhetsminister- och bostadsminister5 februari 202130 november 2021Miljöpartiet
 Johan DanielssonBostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister30 november 202118 oktober 2022Socialdemokraterna
 Paulina BrandbergJämställdhetsminister18 oktober 2022Liberalerna

Myndigheter

Arbetsmarknadsdepartementet har 16 myndigheter inordnade under sig (april 2019).[2]

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.