Arbetskraft
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2018-12) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Arbetskraft betecknar antingen de arbetsföra i en viss befolkning eller den tjänst som en anställd säljer till en arbetsgivare på en arbetsmarknad.
Arbetskraften räknas i dag som det viktigaste av samhällets produktionsmedel. Centralt för arbetskraft är idén om arbetsroll, som innebär att man fastställer förväntningar på arbetskraftens leverans.
Arbetskraften definieras i Sverige som de arbetsföra personer i befolkningen i åldrarna 15-74 år (ej i värnplikt, i fängelse, utbildning etcetera). Denna grupp betecknas L (som i laborforce) i nationalekonomiska modeller. Man skulle kunna beskriva arbetskraften som summan av de personer som har ett arbete och de som aktivt söker efter ett arbete (utan att arbeta idag). Antalet sysselsatta i Sverige var år 2013 cirka 4,9 miljoner.
Se även
- Arbetskraftsundersökning (AKU)
- Arbetskritik
- Arbetslöshet
- Humankapital
- Produktivkrafter
- Sysselsättningsgrad
Externa länkar
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg