Anglesit

Anglesitkristall

Anglesit, mineral med den kemiska sammansättningen blysulfat, PbSO4. Anglesit är färglöst till vitt, ibland grön- eller gulaktigt grå; vitt streck; diamant- till fettglans; hårdhet 2,5–3; relativ densitet 6,4; god spaltning; mussligt brott.

Anglesit förekommer som en oxidationsprodukt i primär blyglansmalm (galenit). Anglesit utvinns som malm där den förekommer i massiv form, exempelvis i Australien och Mexiko.

Anglesit identifierades som mineral första gången på ön Anglesey 1783 av Dr. Withering; namnet anglesit introducerades av François Sulpice Beudant 1832. Kristallerna på denna ursprungliga fyndort var gulbruna på grund av närvaron av limonit. Anglesitkristaller från exempelvis MonteponiSardinien är genomskinliga och färglösa med adamantinglans.

Användning

Anglesit har bland annat använts som vitt färgpigment, C.I. Pigment White 3 (77630). Motsvarande pigment på rent blysulfat har beteckningen PW2 (77633). Det är mindre lösligt än blyvitt (PW1) men är ändå giftigt på grund av blyinnehållet.[1]

Källor

  1. ^ The Color of Art Pigment Database: Pigment White, PW artiscreation.com, David Myers. Läst 28 april 2018.
Denna artikel var ursprungligen en partiell översättning av motsvarande engelska artikel den 24 juni 2006 som i sin tur utgick från en artikel i den upphovsrättsfria Encyclopædia Britannica från 1911.

Se även

Media som används på denna webbplats

Anglésite-touizit Monocristal.jpg
Författare/Upphovsman: Didier Descouens, Licens: CC BY-SA 3.0
Anglesite - Touissit, Touissit District, Oujda-Angad Province, Oriental Region, Morocco - 4.7x2.3cm