Alnöit

Alnöit
Bergart
Alnoit.jpg
Undertyp avintrusive rock
 • subvulkanisk bergart
  • Lamprofyr

Alnöit, säregen porfyrisk, magmatisk gångbergart som bildats i sprickor runt ett upptill igentäppt vulkanrör, där en explosion ägt rum på grund av starkt stegrat gastryck. Alnöiten[1] har en tät grönaktig eller svart grundmassa, i vilken det ligger utspritt upp till ett par centimeter stora strökorn bestående av glänsande flak av svart glimmer (biotit). Dessutom finns det ofta en del bitar av äldre bergarter med, vilka slitits loss vid vulkanexplosionen. Alnöiten är kalkrik och vittrar därför lätt. I International Union of Geological Sciences klassifikation räknas alnöit som en melilit-bergart.

Bergarten har fått sitt namn från Alnön i Sundsvall. Alnöitens släkting beforsiten – som fått sitt namn efter Bergeforsen i Timrå – innehåller ännu mer kalk och faller sönder till lera under inverkan av luft och vatten. Vid Näset på nordöstra Alnön finns en 16 meter bred gång av blåsvart alnöit med svartglänsande biotitkristaller, som var det ställe där alnöit först påträffades.

Alnöit är Medelpads landskapssten.

Källor

Noter

  1. ^ AlnöitSveriges Geologiska Undersöknings webbplats

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Alnoit.jpg
Författare/Upphovsman: Anders Damberg, Geological Survey of Sweden SGU from Sweden, Licens: CC BY 2.0

Medelpads landskapssten, alnöiten, är en mörkt färgad, tät porfyrisk vulkanisk gångbergart med centimeterstora strökorn av glänsande svarta glimmerflak, biotit.

Den vulkanism som ägde rum på Alnön för mer än 550 miljoner år sedan är jämförbar med den aktivitet som skapat Sydafrikas diamantbärande kimberliter. Magman har trängt upp från jordens inre med explosionsartad hastighet genom ett upptill igentäppt vulkanrör, där en explosion ägt rum orsakad av starkt stegrat gastryck.

Alnöiten uppträder nära associerad med såväl plutoniska som vulkaniska alkalibergarter och kan innehålla sönderbrutna bitar av äldre bergarter från sidan av det ”rör” som den ursprungliga magman trängde upp genom.

Enstaka overifierade fynd av diamant har rapporterats på Alnön.
Alnö-vapen.svg
Författare/Upphovsman: EnDumEn, Licens: CC BY-SA 3.0
See about CoA blazoning: [Expand]