Allsvenskan i handboll för herrar 1979/1980

Allsvenskan
Säsong1979/1980

Allsvenskan i handboll 1979/1980 vanns av HK Drott, men LUGI vann SM-slutspelet och blev svenska mästare. Lag 1-4 gick till SM-slutspel. Lag 10 fick spela nerflyttningskval, medan lag 11-12 flyttades ner till Division II.

Semifinaler

• LUGI–HK Drott 15–18, 22–18, 24–22 (LUGI vidare)
  • Ystads IF–IK Heim 24–25, 24–22, 20–17 (Ystads IF vidare)

Finaler

• LUGI–Ystads IF 18–19, 20–19, 19–17 (e.förl.) (LUGI svenska mästare)

Segrare: LUGI

En mycket dramatisk finalomgång mellan LUGI och Ystad IF. Finalspelet skulle avgöras i bäst av två matcher. Första finalmatchen spelades i Lund, och slutade 16-15. Det som skulle bli den avgörande matchen spelades i Ystad, och slutade med hemmaseger, 17-16. För att kora de svenska mästarna beslutades om en tredje match, och eftersom LUGI gjort flest mål på bortaplan spelades matchen i Lund. LUGI fick sin främste spelare (Claes Ribendahl) skadad i första halvlek vilket naturligtvis var ett stort avbräck, och man kom i underläge direkt. När det återstod några få minuter av matchen ledde Ystad med 16-12, och det tycktes vara avgjort. Med lite drygt minuten kvar hade försprånget krympt till 17-15. LUGI lyckades kvittera i slutsekunderna, och matchen gick till förlängning. Ystad lyckades inte samla sig, och LUGI vann till slut matchen med 19-17.