Örlogsflagga

Örlogsflagga är den flagga som används av en stats militära styrkor. Örlogsflaggan används främst på örlogsfartyg, men kan också användas i andra sammanhang. I en del länder förs örlogsflaggan även på fästningar, kaserner, baser och andra militära byggnader, medan andra länder för nationalflaggan eller särskild flagga (till exempel fästningsflagga). I de flesta länder för inte armén och flygvapnet örlogsflaggan, vilket dock är sed i de nordiska länderna. Många länders örlogsflaggor är nationalflaggan med annan utformning, en ofta två- eller tretungad version, eller nationalflaggan med ett särskilt emblem. En del länder för nationalflaggan även som örlogsflagga. Örlogsfartyg kännetecknas då enbart av fartygschefens befälstecken. Vissa länders sjömilitära styrkor, till exempel Royal Navy i Storbritannien och Rysslands flotta, använder däremot en helt separat örlogsflagga. Örlogsflagga bör inte förväxlas med örlogsgös.

Örlogsflaggor i Östersjö- och Nordsjöområdena

Östersjö- och Nordsjöområdena är två marinhistoriskt och vexillologiskt förbundna kulturområden. Danmarks, Nederländernas, Storbritanniens och Rysslands örlogsflaggor har påverkat övriga länders flaggor och örlogsflaggor. Ukraina har inget kustområde vid Östersjön, men är militärestetiskt närmare förbunden med detta område än med Svarta havet, där dess flotta är baserad.

Danmark
Den danska örlogsflaggan är en tvåtungad version av Dannebrogen, den danska flaggan. Den är även statsflagga. De två tungorna har stått som förebild för östersjömarinernas två- och tretungade flaggor.
Sverige
Den svenska örlogsflaggan är en tretungad version av Sveriges nationalflagga. De svenska tre tungorna valdes i motsats till Dannebrogens två tungor.
Norge
Den norska örlogsflaggan är en tretungad version av Norges flagga. Den är även statsflagga. Den nuvarande versionen av den norska örlogsflaggan infördes 1905, efter att unionen med Sverige hade upplösts. Under perioden 1844-1905 fördes den med det yngre unionsmärket (sillsallaten) i det vänstra övre fältet. Under perioden 1815-1844 fördes som norsk örlogsflagg en blå tretungad flagga med gult kors (dvs. den svenska örlogsflaggan) med det äldre unionsmärket i det övre vänstra fältet.
Tyskland
Den tyska örlogsflaggan är en tvåtungad version av den tyska statsflaggan, dvs. med statsvapnet i flaggans mitt. Denna örlogsflagga infördes 1956. Den första tyska örlogsflaggan infördes 1871 och bestod av ett vitt kors i svart på ett vitt fält. I centrum fanns den preussiska örnen och i övre vänstra fältet den svart-vit-röda tyska nationalflaggan belagd med ett Järnkors. Under Weimarrepubliken fördes en svart-vit-röd flagga med Järnkorset i mitten och med en miniatyrversion av den svart-röd-gula nationalflaggan i övre vänstra hörnet. I Nazityskland fördes en varitant av den kejserliga Reichskriegsflagge, där den vita bottenfärgen ersatts med rött och riksörnen i centrum med hakkorset. Då det idag är förbjudet att föra nazistiska flaggor i Tyskland, för ibland högerextrema grupper den kejserliga rikskrigsflaggan.
Finland
Den finska örlogsflaggan är en tretungad version av den finska statsflaggan, dvs. med statsvapnet i flaggans mitt.
Estland
Den estniska örlogsflaggan är en tretungad version av Estlands flagga, med statsvapnet i mitten. Trots att det är en trikolor har Finlands örlogsflagga varit förebild.
Polen
Den polska örlogsflaggan är en tvåtungad version av den polska statsflaggan, dvs. med statsvapnet i flaggans mitt. Den polska örlogsflaggan infördes 1920. Under perioden 1956-1990 bar den polska örnen i vapnet ingen krona.
Lettland
Den lettiska örlogsflaggan består av ett vitt kors på röd botten i ett vitt fält. Det är en korsformad version av Lettlands röd-vit-röda flagga.
Litauen
Den litauiska örlogsflaggan består av ett blått kors på vit botten, med den litauiska nationalflaggan i det övre vänstra fältet. Denna flag visar påverkan både från den ryska Andreasflaggan och från White Ensign. Den första litauiska örlogsflaggan fastställdes 1927 och bestod av nationalflaggan i proportionerna 2:3, med en röd vapensköld över de båda övre fälten. I vapenskölden fördes det vita Vytautas-korset, ett dubbelkors från Litauens statsvapen. Den nuvarande örlogsflaggan antogs 1992 och är baserad på segelsällskapets i Kaunas flagga.
Ryssland
Den ryska örlogsflaggan, андреевский (Andreasflaggan), består av ett blått andreaskors på vit bakgrund. Den infördes av Peter den Store och var i bruk 1712-1917. Den återinfördes som rysk örlogsflagga efter Sovjetunionens fall. Andreasflaggan var förebild för Finlands flagga.
Storbritannien
Den brittiska örlogsflaggan, White Ensign, består av Englands flagga med den brittiska unionsflaggan, Union Jack, i det övre vänstra fältet. Före 1864 förde Storbritanniens flotta alla tre brittiska sjöfartsflaggorna, White Ensign, Blue Ensign och Red Ensign som örlogsflaggor. Blue Ensign fördes dessutom som statsfartygsflagga och Red Ensign som handelsflagga.
Nederländerna
Den nederländska örlogsflaggan är densamma som Nederländernas nationalflagga.
Belgien
Den belgiska örlogsflaggan har ett vitt fält med ett andreaskors i de belgiska färgerna svart-rött-Det vita fältet med ett kors på är hämtat från den brittiska White Ensign, medan andreaskorset kommer från det burgundiska korset som fördes på belgiska fartygsflaggor under den burgundiska och spanska tiden.

Örlogsflaggor i före detta Sovjetunionen

Av Sovjetunionens efterföljarstater har Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Georgien, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan örlogsflottor. De fem första staternas örlogsflaggor går tillbaka på den tsarryska Andreasflaggan och flaggor från tidigare självständighetsperioder (se Östersjö- och Nordsjöområdena ovan). Det gör också Georgiens örlogsflagga, medan Azerbajdzjans och Kazakstans örlogsflaggor i sin utformning går tillbaka på den sovjetiska örlogsflaggan. Turkmenistan använder sin nationalflagga som örlogsflagga.

Sovjetunionen
Den sovjetiska örlogsflaggan bestod sedan 1935 av en flaggduk som till de övre två-tredjedelarna var vit och till den nedre tredjedelen var ljusblå. I det vita fältet fanns en röd hammare-och-skära och en röd stjärna. Därigenom förenades de traditionella ryska marinfärgerna vitt och ljusblått med den socialistiska färgen rött.
Ukraina
Den ukrainska örlogsflaggan består av ett blått kors på vit botten, med den ukrainska nationalflaggan i det övre vänstra fältet. Denna flag visar påverkan både från den ryska Andreasflaggan och från White Ensign. Den ukrainska örlogsflaggan infördes 1918 och återinfördes efter självständigheten 1991.
Georgien
Den georgiska örlogsflaggan består av ett mörkblått fält med ett rött latinskt kors över vilket ligger ett vitt andreaskors. Det röda latinska korset går tillbaka på det röda korset i landets nationalflagga. Det vita andreaskorset går tillbaka på Rysslands örlogsflagga. Hela designen är också påverkad av den ryska örlogsgösen.
Azerbajdzjan
Den azerbajdzjanska örlogsflaggan består av ett vitt fält som i den nedre femtedelen är täckt av ett ljusblått vågformat band. I det vita fältet finns halvmånen-och-stjärnan i rött och ett ankare i ljusblått. Denna flagga är inspirerad av den sovjetiska örlogsflaggan; de socialistiska symbolerna är ersatta med symboler för turkiskhet och sjöfart.
Kazakstan
Den kazakiska örlogsflaggans duk är delad i ett övre vitt och ett nedre ljusblått fält. Över bägge fälten ligger den gula sol-och-örn symbolen från den kazakiska nationalflaggan. I det övre vänstra hörnet finns ett litet ljusblått ankare belagt med en röd stjärna. Denna flagga är inspirerad av den sovjetiska örlogsflaggan. Anmärkningsvärt är att det är Andreasflaggans ljusblå färg och inte nationalflaggans grönblå nyans som har använts.
Turkmenistan
Turkmenistan för sin nationalflagga som örlogsflagga.

Utomeuropeiska örlogsflaggor

Japans örlogsflagga visar den uppåtgående solen.

Örlogsflaggor påverkade av den brittiska White Ensign

Historiska örlogsflaggor från tiden för andra världskriget

Historiska örlogsflaggor från tiden för första världskriget

Källor

Media som används på denna webbplats

Naval Ensign of Canada.svg
The current naval ensign of Canada, since 2013. It was previously the Canadian naval jack from 1968 to 2013.
Naval Ensign of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: User: David Newton, Licens: CC BY-SA 3.0
Swedish war flag and naval ensign ↑

Adoption: Dates back to the mid-1600s. Described in law on November 6, 1663. Current design: June 22, 1906

Design: Blue with a yellow Scandinavian cross that extends to the edges of the flag. Overall ratio, including the tails, is 1:2
Flag of Italy (1861-1946) crowned.svg
Författare/Upphovsman: F l a n k e r, Licens: CC BY-SA 2.5
Det är enkelt att lägga till en ram runt den här bilden
Flag of the Republic of China-Nanjing (War Ensign).svg
Författare/Upphovsman: SVG file created by Mononomic at en.wikipedia per request at Wikipedia:Graphic_Lab/Image_workshop#Flag_of_the_Republic_of_China-Nanjing_Outdoors, Licens: CC BY 3.0
The War Ensign used by the Republic of China-Nanjing
Naval Ensign of Jamaica.svg
Naval ensign of Jamaica, Eget arbete baserat på: Flag of Jamaica.svg and an image at the World Flag Database.
Naval Ensign of Austria-Hungary (1915-1918).png
Författare/Upphovsman: Riddarstolphe II, Licens: CC BY-SA 4.0
Naval Ensign of Austria-Hungary (1915-1918).svg
War flag of the Italian Social Republic.svg
War flag of the Repubblica Sociale Italiana (the civil flag was the same of the present day Italian Republic, but was more rarely used in comparison with the war flag)
War flag of Independent State of Croatia.svg
War flag of the Independent State of Croatia.
Naval Flag of Azerbaijan.svg
Ceremonial naval flag of Azerbaijan. Manually traced from an image at the World Flag Database.
Naval Ensign of Hungary (1939-1945).svg
Naval Ensign of Hungary from 15 January 1939 to 8 May 1945.
War Ensign of Germany (1903–1919).svg
War Ensign of the en:German Empire from 1903-1919 (correction of date shown on image which shows 1918). Based on image of coat of arms at [1]. Currently unable to add further details for crown or further details to sceptor due to lack of high-quality images of the coat of arms.
Naval Ensign of Bulgaria (1879-1944).png
Författare/Upphovsman: Riddarstolphe II, Licens: CC BY-SA 4.0
The naval ensign of the Kingdom of Bulgaria (1908-1944)
Naval Ensign of Russia.svg
Det är enkelt att lägga till en ram runt den här bilden
Military Flag of Finland.svg
Finska örlogsflaggan
Naval Ensign of Singapore.svg

Naval ensign of Singapore. Generated in Inkscape, based on Image:Flag of Singapore.svg.

Though the 1967 law mandates a 1:2 ratio, the modern navy utilizes a 2:3 ratio, following the Singapore flag.
Naval Ensign of Ukraine.svg
Författare/Upphovsman: UP9, Licens: CC BY-SA 3.0
Naval ensign of Ukraine approved by Decree of the President of Ukraine on 20 June 2006, Decree No. 551/2006.
Romanian Army Flag - 1921 official model.svg

THIS IS NOT THE FLAG OF THE KINGDOM OF ROMANIA! The Kingdom of Romania used the standard Romanian tricolor.

Military colors of the Romanian Army (1921 - 1947), official model stipulated in 1921. Instead of the official model, other flags were used (see below), which included the monograms of the king on all four corners.
Naval Ensign of New Zealand.svg
Naval Ensign of New Zealand
Naval Ensign of Poland.svg
Naval ensign of Poland. Based on File:Flag of Poland (with coat of arms).svg. As decided in this vote, the symbolic use of Polish flags/CoA should be based on simplified HTML named colors: white (#ffffff) and crimson (#dc143c).
Flag of Norway, state.svg

The state flag of Norway. (See also the image of the national flag of Norway.)

The proportions of the state flag are 27:16, or 6:1:2:1:6:11 horizontally and 6:1:2:1:6 vertically.
Naval Ensign of the Soviet Union.svg
Det är enkelt att lägga till en ram runt den här bilden
Flag of the Ottoman Empire.svg
The Ottoman flag and Turkey Republic Flag of 1844–1935. Late Ottoman flag which was made based on the historical documents listed in the Source section. Note that a five-pointed star was rarely used in the crescent-and-star symbol before the 19th century.
Naval Ensign of the Independent State of Croatia.svg
Naval Ensign of the Independent State of Croatia 1941 (from 1944 Naval Jack).
Naval Ensign of Yugoslavia 1942.svg
Naval Ensign of the National Liberation Army and Partisan Units of Yugoslavia in 1942.
Naval Ensign of India.svg
The ensign consists of the Indian national flag on the upper canton, a blue octagon encasing the national emblem atop an anchor to depict steadfastness, superimposed on a shield with the Navy’s motto “Śaṁ No Varunaḥ” (a Vedic mantra invoking the god of seas to be auspicious) in Devanagari. The octagon represents the eight directions and has been included as a symbol of the Navy’s “multidirectional reach and multidimensional operational capability”. The golden borders of the octagon have been inspired by the seal of Maratha Emperor Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Naval Ensign of Japan.svg
Författare/Upphovsman: David Newton, uploader was Denelson83, Licens: CC BY-SA 3.0
Naval ensign of the Imperial Japanese Navy and the Japan Maritime Self-Defense Force
Austria-Hungary-flag-1869-1914-naval-1786-1869-merchant.svg
Merchant Ensign of Austria-Hungary from 1786 until 1869 and Naval and War Ensign of Austria-Hungary from 1786 until 1915 (de jure, de facto until 1918)
Naval Ensign of Denmark.svg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
War ensign of the First Slovak Republic.svg
Författare/Upphovsman: J a1, Licens: CC BY-SA 4.0
War ensign of the First Slovak Republic (1939-1945)
Naval Ensign of the Soviet Union (1935-1950).svg
Военно-морской флаг СССР 1935–1950 гг.