Örebroutställningen 1899
Örebroutställningen 1899 var en kombination av industri- och hemslöjdsutställning samt lantbruksmöte. Utställningen i Örebro invigdes den 1 juni 1899 av hertigen av Närke, prins Eugen. Lantbruksmötet varade dock bara från den 1 juni till den 4 juni.
- Industri- och hemslöjdutställningen hölls i ridhuset och i Husarkasernerna, vid Karolinska läroverket i Örebro.
- Dessutom hölls ett lantbruksmöte på Alnängarna, ett område i östra Örebro, och på Stora Holmen, en mindre ö i Svartån i Örebro.
Ordförande respektive vice ordförande i planeringskommittén var fabrikörerna Daniel Julius Elgérus och Anton Hahn. Överstelöjtnant Carl Vogel var en av de drivande krafterna bakom genomförandet av den stora lantbruks- och industriutställningen 1899. Efter invigningen hölls på kvällen en middag för 150 personer på Frimurarelogen.
En utställningspaviljong som länge blev kvar i Örebro var den så kallade Laxåstugan. Den hade tjänat som lantbrukspaviljong på utställningen, och skänktes till Örebro stad av Laxå Bruk när utställningen var slut. Senare flyttades den till Stora Holmen, där den användes som estrad vid olika utomhusuppträdanden. Laxåstugan revs 1952.
Förutom själva utställningsområdet fanns en rad kringarrangemang. På Hamnplan fanns Cirkus Schmädicke som även gästade staden vid andra tillfällen.
Se även
Referenser
- Carl-Axel Carlsson: Örebro-kavalkad från seklets början, s. 97-110. Littorin Rydén Boktryckeri, Örebro 1952.
- Slöjd- och Industriutställningen 1899, Arkivcentrum Örebro län.
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Örebroutställningen 1899.
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Sigurd Lewerentz / Svensk Form, Licens: CC BY-SA 3.0
Stockholmsutställningen Plakat
Laxåstugan som först fanns på Örebroutställningen 1899, senare på Stora Holmen
Från Örebroutställningen 1899