Ångspårvägar i Haag

Ångspårvägar i Haag
Loc_HTM_8.jpg
Lokomotiv 8 Stork, från Henschel, på linjen Haag–Delft vid Wognum, 2013
Allmänt
PlatsHaag med omgivning
Antal linjerHaag–Scheveningen (två linjer), Haag–Delft, Haag–Loosduinen
Tekniska fakta
Spårvidd1435 millimeter millimeter
Spårvägsnät i Haag 1907. Linjer i rött är ångspårvägslinjer. Haags stadscentrum ligger i kartans mitt, och Scheveningen ligger till väster i övre delen.

Ångspårvägar i Haag fanns mellan 1879 och 1925. Det fanns tre separata ångspårvägar i Haag:

  • Den första ångspårvägen i Nederländerna gick mellan Haag och Scheveningen och öppnade den 1 juli 1879 av Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Rutten var mellan Rhijnspoor-stationen (nuvarande Haags centralstation) och norra stranden i Scheveningen via Koningskade, Raamweg och Badhuisweg. Företaget övertogs 1921 av Nederlandse Spoorwegen, som tidigare blivit ägare också till en annan ångspårvägslinje i regionen, Voorburgsebanan, och slog samman båda linjerna till en linje Scheveningen-Leiden. Linjen elektrifierades 1922–1924 och fick namnet Blauwe Tram.
  • År 1882 öppnade en andra ångspårvägslinje av Den Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij med linjen Lijnbaan–Loosduinen söder om Scheveningen. Senare kopplades denna linje kopplas till ett nät av ångspårvägslinjer i Westland, som hade tre anslutningar till Nederlandse Spoorwegens järnvägsnät: i Delft, Hoek van Holland och Maassluis. År 1932 lades trafiken ned.
  • År 1885 öppnade den tredje ångspårvägslinjen av Den IJsel Stoomtramweg-Maatschappij (IJSM) med linjen Voorburg–Schenkweg nära Haags centralstation som den 18 kilometer sista sträckan av den spårvagnslinje från Leiden, som öppnades i etapper 1882-1885. Linjen kopplades 1924 till den norra ångspårvägen till Scheveningen och elektrifierades samtidigt.
  • Järnvägsbolaget Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij ville också ansluta sin egen station i Haag, Station Den Haag Hollands Spoor, till Scheveningen med spårvagn. Bolaget anlade 1884 en linje till Scheveningen, som gick på södra sidan av den då bebyggda delen av Haag. Denna spårväg med tre linjer öppnade 1886.
Från 1904 började dessa ångspårvägslinjer möta konkurrens från de elektrifierade tidigare hästspårvägslinjerna. År 1925 gick Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappijs koncessionen ut och rutten övertogs av Haagsche Tramweg-Maatschappij, som elektrifierade linjen och sedan har drivit den som linje 11.
  • Den första spårvägen i Nederländerna var hästspårvägslinjen Haags centrumScheveningen, som invigdes den 25 juni 1864. Strax efteråt började trafik också på Linje F ("svarta linjen") mellan Badhuis och Kneuterdijk. Dessa och andra stadslinjer, liksom interurbanspårvägen HaagDelft övertogs 1887 av NV Haagsche Tramweg-Maatschappij (HTM), som omedelbart påbörjade en modernisering. På linjen mellan Haag och Delft infördes ångspårvagnar samma år och ersatte de hästdragna vagnarna. Linjen var helt elektrifierad 1924.

Bildgalleri

Se även

Referenser

Media som används på denna webbplats

Tramlijn Leiden - Scheveningen.png
Författare/Upphovsman: OpenStreetMap contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Tramlijn Scheveningen - Leiden
Den Haag 1907.png
(c) Voogd075 at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0
Schematische weergave tramnet 1907
125 jaar tram in Den Haag 1989 2.jpg
Författare/Upphovsman: Smiley.toerist, Licens: CC BY-SA 4.0
Tram optocht in Scheveningen ter gelegenheid van het 125 jaar Haagse tram in 1989. Hier een stoomtram met stoomlocomotief 8 'Ooievaar'. zie [1]
Tramlijn Leiden Noordeinde - Den Haag.png
Författare/Upphovsman: OpenStreetMap contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Tramlijn Leiden Noordeinde - Den Haag
Tramlijn Den Haag Huygensplein - Delft Rotterdammerpoort.png
Författare/Upphovsman: OpenStreetMap contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Tramlijn Den Haag Huygensplein - Delft Rotterdammerpoort
Tramlijn Den Haag - Loosduinen.png
Författare/Upphovsman: OpenStreetMap contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Tramlijn Den Haag - Loosduinen
Loc HTM 8.jpg
Författare/Upphovsman: Eriksw, Licens: CC BY-SA 3.0
SHM loc 8 van de Haagse Tramweg Maatschappij, te Wognum; 29 september 2013. Foto: Erik Swierstra.