Ängelholmsleden

Ängelholmsleden vid Berga trafikplats.

Ängelholmsleden är en väg mellan Helsingborg centrum och Trafikplats Kropp vid E4 och E6/E20 strax utanför Helsingborg. Vägen är motorväg större delen av sträckan. Myndigheternas nummer på vägen är E4.23. Den är dock inte skyltad med något eget nummer, och numret E4.23 används mest bland myndigheter. Inte heller normala kartor har något vägnummer på denna motorväg. Motorvägsdelen kallas Ängelholmsleden, och gatusträckorna närmast staden kallas Hälsovägen, Drottninggatan och Järnvägsgatan. Det är en populär väg för att ta sig från E4 och E6/E20 norrifrån till färjorna mot Helsingör, men man måste då åka rakt genom stadens centrum. Därför skyltas E4 via södra infarten, 5 km längre till färjan. En annan ännu kortare alternativ väg mot färjan är Stenbocksgatan från Ängelholmsledens slut.

Motorvägen byggdes i två etapper och var från början skyltad som en del av E4 fram till dess att den nya färjeterminalen i Helsingborg togs i bruk 1991. 1975 var motorvägen färdig från inre Helsingborg till trafikplats Väla.

Ängelholmsleden delar sig vid trafikplats Väla.

Välainfarten

Detta är den gamla sträckningen av motorvägen som går till rondellen som sammanbinder Välavägen och Djurhagshusvägen. Avfarten norrifrån består av en 160° kurva i en backe som är förrädisk på vintern. Söderifrån håller vägen motorvägsstandard hela vägen fram till rondellen. Från rondellen är det skyltat Helsingborg västerut. Det finns ingen möjlighet att köra på motorvägen om man vill mot Stockholm eller Göteborg. Trafik norrut måste köra Djurhagshusvägen mot Bjuv och svänga in på respektive motorväg därifrån. Vägverket och Helsingborgs kommun har dock påbörjat bygget av en ny påfart norrut.

Hela denna vägsträcka är endast cirka 1,5 km lång, varav 500 m dubbelfilig motorväg.

Huvudgrenen

1978 förlängdes E4 som motorväg till Hyllinge och då invigdes samtidigt Trafikplats Kropp där vägen sammanstrålar med E6.

Trafikplatser längs Ängelholmsleden

NrNamnSkyltning
-Trafikplats Berga
-Trafikplats Brohult111 Höganäs
-Trafikplats VälaÖdåkra
Trafikplats Kropp E6 E20 Göteborg, Malmö, E4 Stockholm

Media som används på denna webbplats

Vänster - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
1 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Vänster - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
E - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
0 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
4 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
AB-Kreuz-blau.svg
Motorway Junction Icon (blue).
2 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Ängelholmsleden.jpg
Författare/Upphovsman: Jsdo1980, Licens: CC BY-SA 3.0
Ängelholmsleden i Helsingborg.
6 - grön.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.