Ämbetslåda
Ämbetslåda (skråkista eller skrålåda) är en kista avsedd för förvaring av ett hantverksämbetes gemensamma föremål, såsom ämbetets sigill, välkomma, protokoll- och räkenskapsböcker samt kassa.
Bruket av ämbetslådor blev i Sverige obligatoriskt i och med General Embets Skrå 1621 men torde ha förekommit även tidigare. Enligt 1621 års skrå förvarades kistan av ämbetets ålderman i dennes verkstad som samtidigt var samlingslokal för ämbetet. Som säkerhetsanordning föreskrev lagen att kistan endast skulle kunna öppnas med tre nycklar, en som bevarades av åldermannen och de övriga två av ämbetets bisittare.
Källor
- General Embets Skrå, 1621
|
Media som används på denna webbplats
Nyckelord: Förvaring, Koffert, Resa, Föremålsbild, Väska
ÄMBETSLÅDA, barock, med två nycklar och skråordning jämte sigill. Av snidad och svarvad valnöt. Rektangulär, med platt fällock samt på fyra fötter. På kistans framsida årtalet 1692 i relief samt initialerna PPB, HB och VB infällda. Under initialerna en inläggningar föreställande en hyvel, en hammare, en limpanna samt en passare lagd över en vinkelhake. I kistan finns: Skrå av pergament av tre dubbelvikta ark. Utfärdad 3 juli 1693 för snickareämbetet (Schreiner-Innung) i Gericht (domsaga) Lauter i sachsen-Koburg av hertig Albrecht (1648-1699). Pergamentarken sammanhäftade med grovt silkessnöre i gult och svart samt med vidhängande sigill av rött vax inneslutet i en svarvad och polerad trädosa. På dosans lock och undersida en snidad blomma. Inköpt av Johanna Kempe 1892 hos antikhandlare Eduard Kahlert.