Älvlandskapet Nedre Dalälven

Älvlandskapet Nedre Dalälven
Biosfärområde
LandSverige
KommunSäters kommun, Avesta kommun, Hedemora kommun, Sala kommun, Heby kommun, Tierps kommun, Älvkarleby kommun, Gävle kommun och Sandvikens kommun
Area308 174 hektar[1]
Läge
Älvlandskapet Nedre Dalälven
Älvlandskapet Nedre Dalälven
Älvlandskapet Nedre Dalälven
Utsträckning
Områdets utsträckning.
Koordinat60°14′00″N 16°47′00″Ö / 60.2333°N 16.7833°Ö / 60.2333; 16.7833
Koder, länkar, kartor
UNESCOlänk
Webbplats[1] länk
Redigera Wikidata

Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven utnämndes 2011 av FN-organet Unesco till Sveriges tredje biosfärområde inom Biosfärprogrammet (Man and the Biosphere Programme).[2]. Idag (2020) finns det sju biosfärområden i Sverige. [3] Biosfärområden är områden med unika natur- och kulturmiljöer där det går att utveckla genom att bevara, utveckla och stödja. Biosfärområden ska gynna de boende i området genom social och ekonomisk utveckling samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Områdena ska också vara arenor för forskning och utbildning. [4]. Ett av kärnområdena i Älvlandskapet Nedre Dalälvens biosfärområde är Färnebofjärdens nationalpark som invigdes av Carl XVI Gustaf 1998. Ett biosfärområde innebär inte nya regler eller restriktioner utan omfattas av gällande lagstiftning samt de regler som gäller för naturreservaten, nationalparkerna och övriga skyddade områden som befinner sig inom biosfärområdet.

Området omfattar cirka 17 mil längs Dalälven från Säters kommun till havet vid Billudden. Övriga kommuner som ingår i biosfärområdet är Avesta kommun, Hedemora kommun, Sala kommun, Heby kommun, Tierps kommun, Älvkarleby kommun samt de södra delarna av Gävle kommun och Sandvikens kommun. De mycket höga och unika naturvärdena vid Nedre Dalälven har skapats av älven samt mötet mellan nordligt och sydligt i svensk natur. Här går även den Biologiska norrlandsgränsen, limes norrlandicus. Hit upp når den mellaneuropeiska lövskogsregionen och här börjar Norrlands väldiga barrskog. De höga naturvärdena kan sammanfattas med att inget annat område i Skandinavien har en så stor artrikedom av ryggradsdjur (däggdjur, fåglar och fiskar).

Inom Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven ligger fokus på att bevara det öppna kulturlandskapet. Utvecklingen av jordbruksnäringen leder i vissa fall till förändringar i brukandet av jordbruksmark med förbuskning och beskogning som följd. Detta skulle innebära att det månghundraåriga kulturlandskapet successivt försvinner. Genom forskning och annat arbete kan mycket göras för att hålla markerna öppna. För Älvlandskapet Nedre Dalälven har också det öppna kulturlandskapet en avgörande betydelse för att behålla den attraktionskraft området har för befolkningen, inflyttning, turism och näringsliv.

Biosfärum

På Östahalvön utanför Tärnsjö i Heby kommun ligger Biosfärum Gröna kunskapshuset.

Se även

  • Färnebofjärdens nationalpark

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Färnebofjärden view from Skekarsbo tower.jpg
Författare/Upphovsman: Mickaël Delcey (Silverkey), Licens: CC BY-SA 3.0
View from Skekarsbo tower, Färnebofjärden national park
Sweden Dalarna location map.svg
Författare/Upphovsman: Erik Frohne, Licens: CC BY 3.0
Location map of Dalarna County in Sweden

Equirectangular projection, N/S stretching 206 %. Geographic limits of the map:

  • N: 62.30° N
  • S: 59.70° N
  • W: 12.00° E
  • E: 16.90° E
Red pog.svg
Shiny red button/marker widget. Used to mark the location of something such as a tourist attraction.