Älvalek

Älvalek
Dancing Fairies (August Malmström) - Nationalmuseum - 18226.tif
KonstnärAugust Malmström
Basfakta
Tillkomstår1866
TypOlja på duk
Mått (h×b)90 × 149 cm 
PlatsNationalmuseum i Stockholm

Älvalek är en målning från 1866 av den svenske konstnären August Malmström. Den föreställer en ringlande morgondimma med dansande älvor i ett månbelyst landskap. Målningen tillföll Nationalmuseum 1872 genom Karl XV:s testamente.[1]

Genom reproduktioner i tidskrifter och som illustrationer till dikter fick målningen stor spridning. Tillsammans med Nils Blommérs målning Ängsälvor från 1850 har den haft avgörande inverkan på senare konstnärers skildringar av älvor.[2]

Källor

Media som används på denna webbplats

Dancing Fairies (August Malmström) - Nationalmuseum - 18226.tif
Månen lyser upp ett stilla landskap där en å långsamt flyter fram. Träd avtecknar sig som mörka siluetter mot himlen. Hand i hand sveper älvor som en tunn slöja genom landskapet. Deras rörelser liknar en ringdans. En älva kysser vattenytan eller speglar sig i den. Hon har, som de andra, långt fladdrande hår som pryds av en krans.

Man kan, som en samtida kritiker påpekade, antingen se morgondimman över landskapet som en älvalek eller så uppfattar man älvornas lek som morgondimma. Om man väljer att i första hand se morgondimman, kan älvorna förklaras som dimmornas rörelse. Målningen kan då beskrivas som en romantisk landskapsskildring, där naturen framställs som besjälad. Ser man istället älvornas lek som huvudmotiv kan målningen beskrivas som en skildring av sagoväsen. Enligt svensk folktro lever älvor i naturen och syns ofta dansande på kullar, gravhögar, berg och skogar. Man skulle akta sig för älvor då de gjorde människor sjuka.

August Malmström Älvalek spreds genom bearbetningar och reproduktioner i tidskrifter och som illustrationer och blev ett mycket känt motiv.